Αυτό συμβαίνει γιατί η επεξεργασμένη ζάχαρη, όπως αυτή που βρίσκεται στα γλυκά ή στα έτοιμα γεύματα, ανεβάζει σε σύντομο χρονικό διάστημα τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος, χωρίς όμως η επίδραση αυτή να διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Κρατήστε χαμηλά τον γλυκαιμικό σας δείκτη
Για την αξιολόγηση της επίδρασης των τροφών στο σάκχαρο του αίματος χρησιμοποιείται παραδοσιακά ο λεγόμενος γλυκαιμικός δείκτης (Γ.Δ.), ο οποίος δείχνει πόσο γρήγορα η εκάστοτε τροφή αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Ένωση, σε μια κλίμακα από το 0 έως το 100, χαμηλός θεωρείται ο γλυκαιμικός δείκτης 55 και κάτω, μέτριος ο γλυκαιμικός δείκτης 56-69 και υψηλός ο γλυκαιμικός δείκτης 70 και άνω. Όσο χαμηλότερος ο γλυκαιμικός δείκτης τόσο μικρότερη η επίδραση μιας τροφής στο σάκχαρο του αίματος.
Οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη πρέπει λοιπόν να προτιμώνται έναντι όσων έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, καθώς εξασφαλίζουν σταθερή ροή ενέργειας, λιγότερες λιγούρες και μεγαλύτερη πνευματική διαύγεια.
Επίσης, οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη πρέπει να «πρωταγωνιστούν» στη διατροφή όσων έχουν διαγνωστεί με διαβήτη ή προδιαβήτη, ώστε να επιτύχουν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου τους σε καθημερινή βάση.
Ποικιλία τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
Διαβάστε παρακάτω μια μεγάλη ποικιλία τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα μέσα στην ημέρα:
1. Κουνουπίδι: Γ.Δ. 15. Ανά μισό φλιτζάνι (μαγειρεμένο) δίνει 15 θερμίδες, 0 γραμμ. λιπαρά, 3 γραμμ. υδατάνθρακες, 1 γραμμ. φυτικές ίνες και 1 γραμμ. πρωτεΐνες
2. Καρύδια: Γ.Δ. ~20. Ανά ¼ του φλιτζανιού δίνουν 160 θερμίδες, 16 γραμμ. λιπαρά, 3 γραμμ. υδατάνθρακες, 2 γραμμ. φυτικές ίνες και 4 γραμμ. πρωτεΐνες
3. Κεράσια: Γ.Δ. 22. Ανά φλιτζάνι δίνουν 90 θερμίδες, 0 γραμμ. λιπαρά, 22 γραμμ. υδατάνθρακες, 3 γραμμ. φυτικές ίνες και 1 γραμμ. πρωτεΐνες
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
4. Μύρτιλα: Γ.Δ. 53. Ανά φλιτζάνι δίνουν 80 θερμίδες, 0 γραμμ. λιπαρά, 19 γραμμ. υδατάνθρακες, 6 γραμμ. φυτικές ίνες και 0 γραμμ. πρωτεΐνες
5. Ρεβίθια: Γ.Δ. 53. Ανά μισό φλιτζάνι δίνουν 120 θερμίδες, 1 γραμμ. λιπαρά, 20 γραμμ. υδατάνθρακες, 7 γραμμ. φυτικές ίνες και 7 γραμμ. πρωτεΐνες
6. Νιφάδες βρόμης: Γ.Δ. 55. Ανά μισό φλιτζάνι δίνουν 150 θερμίδες, 3 γραμμ. λιπαρά, 27 γραμμ. υδατάνθρακες, 4 γραμμ. φυτικές ίνες και 5 γραμμ. πρωτεΐνες
7. Γλυκοπατάτα: Γ.Δ. 44. Μία μέτρια γλυκοπατάτα δίνει 115 θερμίδες, 0,2 γραμμ. λιπαρά, 27 γραμμ. υδατάνθρακες, 4 γραμμ. φυτικές ίνες και 2 γραμμ. πρωτεΐνες
8. Μακαρόνια ολικής άλεσης: Γ.Δ. 48. Ανά φλιτζάνι δίνουν 174 θερμίδες, 2 γραμμ. λιπαρά, 35 γραμμ. υδατάνθρακες, 4,6 γραμμ. φυτικές ίνες και 7 γραμμ. πρωτεΐνες
9. Χουρμάδες: Γ.Δ. 42. Ανά ¼ του φλιτζανιού δίνουν 104 θερμίδες, 0,1 γραμμ. λιπαρά, 28 γραμμ. υδατάνθρακες, 2,9 γραμμ. φυτικές ίνες και 0,9 γραμμ. πρωτεΐνες
10. Γάλα σόγιας: Γ.Δ. 34. Ανά φλιτζάνι δίνει 79 θερμίδες, 4 γραμμ. λιπαρά, 4 γραμμ. υδατάνθρακες, 1 γραμμ. φυτικές ίνες και 7 γραμμ. πρωτεΐνες
11. Φράουλες: Γ.Δ. 41. Ανά φλιτζάνι δίνουν 49 θερμίδες, 0,5 γραμμ. λιπαρά, 12 γραμμ. υδατάνθρακες, 3 γραμμ. φυτικές ίνες και 1 γραμμ. πρωτεΐνες
12. Κάσιους: Γ.Δ. ~27. Ανά μερίδα 30 γραμμ. δίνουν 157 θερμίδες, 12,4 γραμμ. λιπαρά, 8,5 γραμμ. υδατάνθρακες, 1 γραμμ. φυτικές ίνες και 5,2 γραμμ. πρωτεΐνες
13. Κολοκυθάκια: Γ.Δ. 15. Ανά φλιτζάνι δίνουν 19 θερμίδες, 0,4 γραμμ. λιπαρά, 3,5 γραμμ. υδατάνθρακες, 1 γραμμ. φυτικές ίνες και 1,4 γραμμ. πρωτεΐνες
14. Σέλινο: Γ.Δ. 15. Ανά φλιτζάνι δίνει 14 θερμίδες, 0,2 γραμμ. λιπαρά, 3 γραμμ. υδατάνθρακες, 1,6 γραμμ. φυτικές ίνες και 0,7 γραμμ. πρωτεΐνες
15. Κέιλ: Γ.Δ. 15. Ανά φλιτζάνι (ωμό) δίνει 33 θερμίδες, 0 γραμμ. λιπαρά, 7 γραμμ. υδατάνθρακες, 1 γραμμ. φυτικές ίνες και 2 γραμμ. πρωτεΐνες
16. Φακές: Γ.Δ. 32. Ανά μισό φλιτζάνι (βρασμένες) δίνουν 115 θερμίδες, 0,5 γραμμ. λιπαρά, 20 γραμμ. υδατάνθρακες, 8 γραμμ. φυτικές ίνες και 9 γραμμ. πρωτεΐνες
17. Μήλο: Γ.Δ. 36. Ενα μέτριο μήλο δίνει 95 θερμίδες, 0 γραμμ. λιπαρά, 25 γραμμ. υδατάνθρακες, 4 γραμμ. φυτικές ίνες και 0 γραμμ. πρωτεΐνες
18. Καρότα: Γ.Δ. 39. Ανά μισό φλιτζάνι (μαγειρεμένα) δίνουν 27 θερμίδες, 0 γραμμ. λιπαρά, 6 γραμμ. υδατάνθρακες, 2 γραμμ. φυτικές ίνες και 1 γραμμ. πρωτεΐνες
19. Κινόα: Γ.Δ. 53. Ανά φλιτζάνι (μαγειρεμένη) δίνει 222 θερμίδες, 4 γραμμ. λιπαρά, 39 γραμμ. υδατάνθρακες, 5 γραμμ. φυτικές ίνες και 8 γραμμ. πρωτεΐνες
20. Αμύγδαλα: Γ.Δ. 15. Ανά ¼ του φλιτζανιού δίνουν 164 θερμίδες, 14,4 γραμμ. λιπαρά, 5,6 γραμμ. υδατάνθρακες, 3,4 γραμμ. φυτικές ίνες και 6 γραμμ. πρωτεΐνες
Από το περιοδικό Διαβήτης που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο