Οι τριαντάρηδες και… κάτι κλέβουν την παράσταση. Μαζί και την εμπιστοσύνη των ομάδων τους που ποντάρουν στα νιάτα κι όχι στους βλοσυρούς, μπαρουτοκαπνισμένους τεχνικούς που κάθονται ακίνητοι και κοιτούν με… μισό μάτι.
Η νέα εποχή θέλει τους προπονητές στην ηλικία των ποδοσφαιριστών, ενεργητικούς, με φρέσκες ιδέες, να δίνουν οδηγίες όρθιοι με συνεχή κίνηση, να παρεμβαίνουν στο ματς κατά τη διάρκειά του. Παρουσιάζουμε τους πέντε νεότερους των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ που βρήκαν τον τρόπο να πάρουν τη δουλειά και να τη φέρουν εις πέρας. Να αποδείξουν ότι η γνώση δεν έχει ηλικία. Νέοι και ωραίοι βάζουν τη σφραγίδα τους στην κορυφαία διοργάνωση και αποδεικνύουν ότι δεν τους ανήκει μόνο το μέλλον αλλά και το παρόν.
1 ΖΟΥΛΙΑΝ ΝΑΓΚΕΛΣΜΑΝ (31), ΧΟΦΕΝΧΑΪΜ
Είναι προπονητής-φαινόμενο. Ο Γερμανός τεχνικός της Χοφενχάιμ στα 31 του σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και ήδη το παρατσούκλι του είναι «Μωρό-Μουρίνιο».
Ως ποδοσφαιριστής δεν πρόλαβε καν να παίξει σε ένα ματς. Τραυματίστηκε και η καριέρα του τερματίστηκε πριν καν αρχίσει. Στόπερ ήταν, αλλά μέχρι την ομάδα νέων της Μόναχο 1860 και της Αουγκσμπουργκ έφτασε. Αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του από το να προσπαθήσει να μπει πάλι στο γήπεδο και να κερδίσει θέση στο ρόστερ μιας ομάδας με αβέβαιο μέλλον. Το έβαλε σκοπό να γίνει προπονητής. Δεν τα κατάφερε απλώς. Εγινε ο καλύτερος.
Ο Ζούλιαν Νάγκελσμαν θεωρείται αυτή τη στιγμή το καλύτερο μυαλό της προπονητικής στη Γερμανία. Βγάζει δικά του συστήματα τα οποία αντιγράφουν οι συνάδελφοί του. Οταν τα καταλαβαίνουν…
Εκλεισε τα 31 τον περασμένο Ιούλιο. Η ηλικία ποτέ δεν ήταν πρόβλημα για τον Νάγκελσμαν. Ανέλαβε πρώτος προπονητής της Χοφενχάιμ τον Φεβρουάριο του 2016, επειδή αποσύρθηκε ο Χουμπ Στέφενς (πέρασε και από τον ΠΑΟΚ) λόγω προβλημάτων υγείας. Πρώτος προπονητής στην Μπουντεσλίγκα στα 28 του. Εσπασε και κατέχει ακόμα το ρεκόρ. Οι μισοί παίκτες ήταν μεγαλύτεροι από αυτόν. Κι όμως, τον σέβονταν και τον εκτιμούσαν. Πήρε τη Χοφενχάιμ στη 17η θέση και την έσωσε. Την επόμενη χρονιά την έβγαλε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και έχασε τον όμιλο από τη Λίβερπουλ. Πέρυσι τα κατάφερε. Η Χοφενχάιμ μετέχει πια σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ και ο Νάγκελσμαν έγινε στα 31 του ο νεότερος προπονητής σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ στην ιστορία της διοργάνωσης.
Οσοι τον ξέρουν λένε ότι δεν είναι τυχαίο. Χρησιμοποιεί πρωτοποριακές μεθόδους στην προπόνηση. Βιντεοσκοπεί με drones τις προπονήσεις και έχει εγκαταστήσει μια γιγαντοοθόνη στη μέση του γηπέδου. Οι ιπτάμενες κάμερες δίνουν εικόνα όλων των παικτών ανά πάσα στιγμή. Οποτε θέλει παγώνει την εικόνα, δείχνει τα λάθη στους παίκτες του και τα διορθώνουν επιτόπου.
Υπάρχει και κάτι άλλο καταπληκτικό με τον 31χρονο προπονητή. Αν και είχε συμβόλαιο έως το 2021 με τη Χοφενχάιμ, συμφώνησε να αλλάξει πάγκο (για πρώτη φορά στην καριέρα του) και ήδη από τον περασμένο Ιούνιο ανακοινώθηκε ότι τη χρονιά 2019-20 θα αναλάβει τη Λειψία. Η νέα του ομάδα έσπευσε να τον κλείσει ένα χρόνο πριν, αδιαφορώντας για το τι θα κάνει φέτος με τη Χοφενχάιμ. Αυτό θα πει εμπιστοσύνη…
2 ΝΤΟΜΕΝΙΚΟ ΤΕΝΤΕΣΚΟ (33), ΣΑΛΚΕ
Είναι ο δεύτερος νεότερος προπονητής στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ μετά το συμπατριώτη του Ζούλιαν Νάγκελσμαν. Οπως φανερώνει το όνομά του, ο Ντομένικο Τεντέσκο είναι ιταλικής καταγωγής. Γεννήθηκε στην Ιταλία, αλλά από 2 ετών πήγε στη Γερμανία όπου μετανάστευσαν οι γονείς του. Δεν έπαιξε ποτέ ποδόσφαιρο, παρά μόνο στην αυλή του σπιτιού του, άντε και σε τοπικές ομάδες για την πλάκα του. Οι γονείς του τον προόριζαν για πωλητή. Ο Ντομένικο όμως κατάφερε και σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων. Βρήκε δουλειά στο αντικείμενο των σπουδών του, αλλά τον τράβηξε το αθλητικό μάνατζμεντ και τελικά παρακολούθησε τη σπουδαία σχολή προπονητικής της Ομοσπονδίας της Γερμανίας. Πήρε το πτυχίο του με τον καλύτερο βαθμό, αφήνοντας για λίγο δεύτερο (ποιον άλλον;) τον Νάγκελσμαν.
Φυσικά δεν έκανε τις σπουδές για να πάει στις επιχειρήσεις. Τον τράβηξε η προπονητική και θέλησε να κάνει καριέρα.
Τον Μάρτιο του 2017 δέχθηκε πρόταση από την Αουε, η οποία βρισκόταν στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας, στην τελευταία θέση. Η ομάδα ήταν διαλυμένη, οι παίκτες τσακωμένοι μεταξύ τους. Η ίδια η διοίκηση δεν πολυπίστευε ότι θα σωθεί. Ο Τεντέσκο έκανε 6 νίκες στα 11 τελευταία παιχνίδια και την έσωσε άνετα. Μάλιστα εφάρμοσε ένα πρωτοποριακό σύστημα στην πίεση του αντιπάλου το οποίο έφερε αμέσως καρπούς. Το τρίμηνο στην Αουε ήταν τόσο εντυπωσιακό που η Σάλκε τού πρότεινε διετές συμβόλαιο. Στα 33 του πήρε μέρος στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ έγραψε ιστορία τον Νοέμβριο του 2017. Στο ντέρμπι με την Ντόρτμουντ η Σάλκε έχανε στο ημίχρονο 4-0. Εβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο του πρέσινγκ που σχεδίασε στην Αουε και… εγένετο 4-4!
3 ΙΒΑΝ ΛΕΚΟ (40), ΜΠΡΙΖ
Ο Κροάτης προπονητής είναι από τους νεότερους στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά αυτός έχει να υπερηφανεύεται για μια καλή ποδοσφαιρική καριέρα. Ο Ιβάν Λέκο με τη Χάιντουκ Σπλιτ και με την Μπριζ έζησε τα καλύτερά του χρόνια ως ποδοσφαιριστής, ενώ πέρασε και από την Ιβηρική και τη Μάλαγα, χωρίς επιτυχία.
Οταν ακόμα δεν είχε βρει το δρόμο του ως πρώτος προπονητής, πέρασε και από την Ελλάδα. Ηταν βοηθός του Ιγκόρ Τούντορ στη σύντομη θητεία του συμπατριώτη του στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Πέρυσι κατάφερε να αναλάβει την Μπριζ και να κατακτήσει μαζί της το πρωτάθλημα και το Σούπερ Καπ. Η ομάδα του έπαιξε καλό ποδόσφαιρο και ο ίδιος ανακηρύχθηκε προπονητής της χρονιάς στο Βέλγιο. Η συμμετοχή του στο Τσάμπιονς Λιγκ ήταν ένα ακόμα παράσημο στην καριέρα του.
Μέχρι εδώ όλα καλά. Πριν από ένα μήνα όμως, στις 10 Οκτωβρίου, μαύρα σύννεφα «σκίασαν» την καριέρα του. Θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή σε κύκλωμα παράνομου στοιχήματος και διαφθοράς. Η βελγική αστυνομία έχει προχωρήσει σε συλλήψεις, έκανε έρευνα στα γραφεία της Μπριζ και το επόμενο διάστημα θεωρείται κρίσιμο για το μέλλον του Λέκο στην ομάδα και στην προπονητική γενικότερα.
4 ΖΕΡΑΡΔΟ ΣΕΟΑΝΕ (40), ΓΙΟΥΝΓΚ ΜΠΟΪΣ
Ο Ζεράρδο Σεοάνε μπορεί να μην είναι ο νεότερος προπονητής στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, όμως ο Ελβετός (με ιταλικές ρίζες) προπονητής της Γιουνγκ Μπόις κατείχε ένα άλλο ρεκόρ για λίγες μέρες. Εγινε τεχνικός ομάδας σε όμιλο της κορυφαίας διοργάνωσης, έχοντας στην… πλάτη του μόλις 28 παιχνίδια ως πρώτος προπονητής. Το ρεκόρ του το πήρε ο Τιερί Ανρί.
Ουσιαστικά δηλαδή με λιγότερο από ένα πρωτάθλημα, η Γιουνγκ Μπόις τον εμπιστεύτηκε. Η ομάδα πήρε το πρωτάθλημα με τον Αντι Χίτερ για πρώτη φορά μετά το 1986. Δελεάστηκε από την πρόταση της Αϊντραχτ και πήγε στην Μπουντεσλίγκα τον περασμένο Ιανουάριο. Η διοίκηση έμεινε χωρίς προπονητή. Επέλεξε τον Σεοάνε ο οποίος είχε εμπειρία μόνο στον πάγκο της Λουκέρνης ως βοηθός. Ως ποδοσφαιριστής έχει φάει με το… κουτάλι τα ελβετικά γήπεδα, αλλά σταμάτησε λόγω τραυματισμού στα 33 του.
Στην Γιουνγκ Μπόις ο Σεοάνε έχει βοηθό ο οποίος είναι τρεις μήνες μεγαλύτερός του. Πρόκειται για τον Ματέο Βανέτα. Οι δυο τους, Σεοάνε και Βανέτα, είναι μαζί εδώ και 20 χρόνια. Από τις σπουδές τους. Ακόμα και όταν αγωνίζονταν σε διαφορετικές ομάδες έκαναν παρέα και ονειρεύονταν να συναντηθούν και επαγγελματικά. Το όνειρό τους έγινε πραγματικότητα.
5 ΤΙΕΡΙ ΑΝΡΙ (41), ΜΟΝΑΚΟ
Στις 18 Οκτωβρίου ο Τιερί Ανρί ανέλαβε τη Μονακό και πλέον είναι ο 5ος νεότερος προπονητής των ομίλων. Το… απλησίαστο ρεκόρ του είναι ότι έκατσε στον πάγκο σε όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ έχοντας εμπειρία από έναν αγώνα ως πρώτος προπονητής. Και μάλιστα αγώνα (κόντρα στη Στρασμπούρ) τον οποίο έχασε με 2-1. Ο Ανρί με την τεράστια καριέρα σε Μονακό, Γιουβέντους, Αρσεναλ, Μπαρτσελόνα, αλλά και στους Ρεντ Μπουλς της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ, έγινε δεύτερος βοηθός προπονητή στην Εθνική Βελγίου. Τον Αύγουστο δέχθηκε πρόταση από την Μπορντό, αλλά την απέρριψε, μέχρι να έρθει αυτή της Μονακό.
Εχει μπροστά του ένα… βουνό να ανέβει. Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ έφυγε και άφησε τη Μονακό στις θέσεις του υποβιβασμού. Ο Ανρί μπορεί να αισθάνεται χαρούμενος γιατί επέστρεψε στην πρώτη του αγάπη, όπως είπε, αλλά φτάνει η αγάπη για να πετύχει ως προπονητής; Η εμπειρία του είναι μηδαμινή και τα προβλήματα πολλά. Στις… προγραμματικές του δηλώσεις τόνισε ότι θέλει να ακολουθήσει ένα προπονητικό μοντέλο που θα αποτελεί συνδυασμό της φιλοσοφίας του Πεπ Γκουαρντιόλα και του Αρσέν Βενγκέρ.
Γιούρι Σέμιν, ο γηραιότερος
Ο Μαρίνος Ουζουνίδης στα 50 του είναι ο 19ος νεότερος προπονητής από τους 32. Οσο για το γηραιότερο; Αυτός είναι ο Γιούρι Σέμιν (φωτό) που δεν πτοείται, παρά τα 71 του χρόνια. Κάθεται στον πάγκο της Λοκομοτίβ Μόσχας, της ομάδας που έχει κοουτσάρει κατά τη διάρκεια της θητείας του τέσσερις φορές σε διαφορετικές περιόδους. Θεωρείται ο αναμορφωτής της, ο άνθρωπος που την ανέσυρε από την αφάνεια και την ανυποληψία και τη μετέτρεψε σε μεγάλη δύναμη του ρωσικού ποδοσφαίρου χαρίζοντάς της τίτλους.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]