ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τι ζητά η Εκκλησία από τη κυβέρνηση για τη Μ. Εβδομάδα

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο Ελεύθερος Τύπος και το Eleftherostypos.gr σας φανερώνουν όλα όσα είναι στο σκοτάδι.     

Nα επεκταθεί το ωράριο κυκλοφορίας τη Μ. Εβδομάδα ζητάει η ΕκκλησίαΕκκλησίες

Να επεκταθεί το ωράριο κυκλοφορίας που μέχρι σήμερα -και λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας- ισχύει έως και τις εννέα το βράδυ, για να μπορέσουν οι πιστοί να παρακολουθήσουν τις Ιερές Ακολουθίες τη Μ. Εβδομάδα και την Ανάσταση προτείνει η Εκκλησία. Το ζήτημα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, απασχολεί έντονα την Ιερά Σύνοδο, η οποία και αναμένει τις τελικές αποφάσεις της επιτροπής των ειδικών για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι ναοί. Πάντως, η Εκκλησία έχει προτείνει να ανοίξουν οι ναοί με ανώτατο όριο τα εκατό άτομα (στους μεγάλους ναούς), με κυλιόμενες Θείες Λειτουργίες ακόμη και σε εξωτερικό χώρο. Οσο για την Ανάσταση, ζητάει αυτή να τελεστεί στον προαύλιο χώρο των ναών, όπως και η περιφορά του Επιταφίου να γίνει γύρω από τις εκκλησίες. «Μετά την εμπειρία των Χριστουγέννων έχουμε προχωρήσει με πολλή σύνεση, έχουμε σεβαστεί τα μέτρα. Ο λαός έχει πειστεί ότι πρέπει να είναι με μάσκες μέσα στους ναούς. Θα θέλαμε να έχουμε περισσότερα άτομα ανά τετραγωνικό αλλά πρέπει να αναφερθούμε κυρίως στο ωράριο. Οι Ακολουθίες της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής επεκτείνονται μέχρι τις 11 και 12. Το 9 είναι πολύ δεσμευτικό γιατί δεν μπορούμε να έχουμε διπλές Ακολουθίες», ανέφερε (Mega) ο μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος. Μάλιστα για την ώρα της Ανάστασης ο ιεράρχης είναι κάθετος: «Η Ανάσταση θα γίνει την ώρα που ξέρουμε. (…). Αλλά πρέπει να ρυθμιστεί το ωράριο. Κατανοούμε πλήρως το πρόβλημα. Αν υπάρχει συνεργασία με την επιτροπή θα γιορτάσουμε Πάσχα αληθινό, χωρίς να βλάψουμε κανέναν».

Με την πρόεδρο συναντήθηκαν οι δικαστές

Με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε χθες το προεδρείο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) και την ενημέρωσε επί των θεμάτων που απασχολούν τη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΔΕ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης το προεδρείο ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόσο για τα διαχρονικά ζητήματα που απασχολούν την Δικαιοσύνη όσο και για τα τρέχοντα ζητήματα, ενώ αντάλλαξαν απόψεις επί των πρακτικών καθημερινών προβλημάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Επίσκεψη Βαρβιτσιώτη στην Ιταλία

Διήμερη επίσκεψη με γεμάτη ατζέντα πραγματοποίησε στην Ιταλία ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Κατά την επίσκεψή του στη Ρώμη και κατόπιν στο Βατικανό, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τρεις υπουργούς κυρίως για θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος και, συγκεκριμένα, με τον Ιταλό ομόλογό του Vincenzo Amendola, την Ιταλίδα υπουργό Εσωτερικών, Luciana Lamorgese, και τον υπουργό Εξωτερικών της Αγίας Εδρας, αρχιεπίσκοπο Gallagher. Βασικό θέμα στις συζητήσεις ήταν η κατάσταση στη Λιβύη και η συνεργασία Ιταλίας- Ελλάδας για το μέλλον της γειτονικής χώρας.

Αμυράς: Το καλοκαίρι η υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ

Εντός του καλοκαιριού πρόκειται να ξεκινήσει η υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ, όπως διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος από το βήμα της Βουλής. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Λοβέρδου, ο υφυπουργός είπε ότι το έργο θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι με την ανάθεσή του στους εργολάβους που εκτελούν ήδη έργα για τον ΔΕΔΔΗΕ. «Να το πω απλά. Το καλοκαίρι οι μπουλντόζες σκάβουν για να υπογειοποιήσουν τα καλώδια». Οπως είπε, σκοπός της κυβέρνησης είναι η ταχεία έναρξη και ολοκλήρωση των έργων υπογειοποίησης των καλωδίων της ΔΕΗ σε μία σειρά από κρίσιμες περιοχές, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα εκτεταμένου blackout που προκλήθηκαν με την κακοκαιρία «Μήδεια». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τρεις κατηγορίες άμεσης προτεραιότητας είναι τα καλώδια που διέρχονται μέσα από δάση, εκείνα σε οικισμούς και περιοχές πόλεων με πυκνή βλάστηση και οι παραδοσιακοί οικισμοί ορεινοί και σε νησιά και για λόγους αισθητικής.

Τι συζήτησε ο Βαρβιτσιώτης με τον Ουκρανό πρέσβη 

Βαρβιτσιώτης στον Ε.Τ.: Δεν κάνουμε εκπτώσεις και παραχωρήσεις στην εθνική μας κυριαρχία

Η Ελλάδα στηρίζει τη διαδικασία του Μινσκ για την επίλυση του ουκρανικού ζητήματος, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό πρέσβη, Sergii Shutenko. Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε στον Ουκρανό πρέσβη ότι η ενίσχυση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με χώρες της ανατολικής γειτονίας αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συμβουλίων. Υπενθύμισε, τέλος, ότι η χώρα μας έχει πληρώσει μεγάλο οικονομικό τίμημα, συνεπεία των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στις εξαγωγές των προϊόντων της.

Βιβλίο Παυλόπουλου από τη Μητρόπολη Μεσσηνίας

Παυλόπουλος: Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στην υπεράσπιση των εθνικών της θεμάτων

Ενα εξόχως ενδιαφέρον βιβλίο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, επίτιμου καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Προκόπη Παυλόπουλου, με θέμα «Οψεις της πορείας του ελληνικού έθνους – Ρίζες και προοπτικές» εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας. Πρόκειται για πλήρως εμπεριστατωμένη ομιλία που πραγματοποίησε στην Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου 2021, ως επίσημος προσκεκλημένος για τον εορτασμό τής επετείου απελευθέρωσης της πόλης. Οπως τονίζει ο κ. Παυλόπουλος, «η ελληνική γλώσσα -η οποία γράφεται και ομιλείται αδιαλείπτως πάνω από τρεις χιλιετίες, «προνόμιο» που ουδεμία άλλη γλώσσα στην ιστορία της ανθρωπότητας μπορεί να διεκδικήσει- υπήρξε το “όχημα” της εξελικτικής δημιουργίας του ελληνικού έθνους, επέκεινα δε και του ελληνικού πολιτισμού». Προλογίζοντας το βιβλίο, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, καθηγητής του ΕΚΠΑ, σημειώνει ότι «για κάθε λαό η μνήμη της Ιστορίας και η ορθή ανάγνωσή της διδάσκει πάντοτε το παρόν και δίνει προοπτική στο μέλλον».

Ερώτηση στη Βουλή για το φλερτ με τους κουκουλοφόρους

Να ελεγχθεί το περιεχόμενο της εκπομπής της ΕΡΤ «Φλερτ», όπου στις 12 του τρέχοντος μήνα έπαιξε το τραγούδι «Μαμά, μπαμπά, είμαι κουκουλοφόρος», ζητούν οι Θάνος Πλεύρης και Δημήτρης Μαρκόπουλος. Σε ερώτηση που κατέθεσαν επισημαίνουν πως την ώρα που η Εισαγγελία Αθηνών διέταξε, μετά την εμφάνιση νέων στοιχείων, προκαταρκτική διερεύνηση αδικημάτων για την υπόθεση της Μαρφίν που στοίχισε τη ζωή τριών ανθρώπων, σε εκπομπή της ΕΡΤ συνέβη «κάτι που δεν συνάδει με το ήθος της δημόσιας τηλεόρασης». «Πιο συγκεκριμένα, στην εκπομπή “Φλερτ” της ΕΡΤ στις 12-4-2021 παρουσιάστηκε τραγουδιστής που με προκλητικό τρόπο και από το βήμα της δημόσιας τηλεόρασης που τροφοδοτείται από τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών ερμήνευσε, κατόπιν επιθυμίας της αρχισυντάκτριας της εκπομπής, τραγούδι με το οποίο εξυμνούσε και εξωράιζε τη δράση αυτουργών παραβατικών πράξεων παρόμοιων με αυτές που οδήγησαν στον εμπρησμό και τη δολοφονική επίθεση στη Μαρφίν, στέλνοντας λάθος μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση».

 

ΕΙΠΑΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Oρθώς διατυπώθηκαν οι ελληνικές θέσεις, αλλά το κενό στρατηγικής παραμένει

 

 

ΕΝΝΟΟΥΣΑΝ

ευτυχωσ που δεν μας αντεγραψαν!

      

Το hashtag της ημέρας: #Δενδιας

@Nob0dymyname

Τελικά ο Κερκυραίος όχι μόνο πήγε με τη δική του καρέκλα, αλλά τους πήρε και τις δικές τους!

@PharmaTsif

Συγγνώμη Μεβλούτ μου, αλλά δεν τα ξέρεις καλά τα πραγματάκια, έλα να στα ξεμπερδέψω.

@EdTechGr

Χωρίς κομματικές παρωπίδες, έθεσε τις σχέσεις με την Τουρκία στη σωστή βάση, καθώς και τον τρόπο που πρέπει να οραματιζόμαστε μία εκ του σύνεγγυς πορεία στην Ευρωπαϊκή Eνωση.

Διαβάστε περισσότερο ΠΑΡΑΤΥΠΟ ΕΔΩ

Aκολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Όλα αλλιώς για τη φύλαξη δημοσίων προσώπων

Μιχάλης Μάρδας

Τι… ξεσκονίζει ο Μητσοτάκης στο Μαξίμου

Μιχάλης Μάρδας

Στη Βουλή μεταφέρεται η κόντρα

Μιχάλης Μάρδας

Η Μυρσίνη… ξαναχτύπησε!

Μιχάλης Μάρδας

Τελικά ο Τσίπρας έκανε γκάφα ή απλά λέει ψέμματα χωρίς ντροπή;

Μιχάλης Μάρδας

Τα πυρά του Αλιβιζάτου σε Τσίπρα, ΣΥΡΙΖΑ και οι νέοι τραμπουκισμοί

Μιχάλης Μάρδας

Η Ακρίτα, το Άουσβιτς και η Ελλάδα

Μιχάλης Μάρδας

Ποιοι εκθέτουν τον Τσίπρα;

Μιχάλης Μάρδας

Αφού ήξερες γιατί δεν μίλαγες;

Μιχάλης Μάρδας