Από τη μία επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης και, κυρίως, στη Νέα Δημοκρατία, που στη λογική του Μεγάρου Μαξίμου θέτουν στο στόχαστρό τους την… πρώτη φορά Αριστερά και την παραμονή της Κουμουνδούρου στη διακυβέρνηση της χώρας. Από την άλλη ανέδειξε με ύφος πολιτικά πομπώδες τα περιλάλητα για το κυβερνητικό στρατόπεδο αντίμετρα-ασπιρίνες, επιχειρώντας να πείσει στελέχη και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος πως μπορεί να… ματώσουν με μία ακόμα στήριξη υφεσιακών μέτρων, αλλά υπάρχει και το συγκεκριμένο «σωσίβιο» επάνω στο οποίο στηρίζεται η επικοινωνιακή οπτική της Ηρώδου Αττικού. Μόνο που ο πρωθυπουργός παρέλειψε να αναφέρει το πλέον ουσιώδες του πράγματος.
Αυτό, δηλαδή, που ο κεντρικός διαπραγματευτής και υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, διεμήνυσε με το τέλος του Eurogroup της Παρασκευής. Πως η συμφωνία ορίζει ότι «περιοριστικά και θετικά μέτρα θα νομοθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες», αλλά τα δεύτερα θα εφαρμοστούν εάν η οικονομία βρίσκεται εντός των στόχων. Ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, υπερτονίζοντας τα αντίμετρα, δεν έφερε τεχνηέντως στο προσκήνιο την ωμή για το κυβερνητικό οικοδόμημά του πραγματικότητα. Οτι αυστηρή προϋπόθεση για την εφαρμογή τους είναι η υπέρβαση των στόχων του προγράμματος.
Παραδεχόμενος (δε μπορούσε, άλλωστε, να πράξει κι αλλιώς) πως το όλο πλαίσιο των τελευταίων εικοσιτετραώρων αποτελεί «συμβιβασμό» για τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο πρωθυπουργός έβγαλε από το… καπέλο τα περιβόητα θετικά μέτρα, υποστηρίζοντας πως θα δημιουργούν μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο και θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα, σε μία αναφορά που απέχει έτη φωτός από το ρεαλισμό της κυβερνητικής κυβίστησης. «Τα θετικά μέτρα θα αφορούν ως επί το πλείστον την οικοδόμηση δομών κοινωνικής προστασίας και κοινωνικού κράτους, που δυστυχώς δεν οικοδομήθηκε στη χώρα, όχι τώρα τα χρόνια της κρίσης, αλλά τα χρόνια της μεγάλης ανάπτυξης, όταν υπήρχε η δυνατότητα να οικοδομηθεί… Μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας.
Μέτρα για τη στήριξη των νέων ανθρώπων και της δυνατότητας να μείνουν στον τόπο, να σταματήσει δηλαδή αυτή η μεγάλη διαρροή νέων, και κυρίως επιστημόνων, στο εξωτερικό, μέτρα για την ενίσχυση της αναπτυξιακής αλλά και της κοινωνικής πολιτικής», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στο… μουδιασμένο κοινό της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να πετάξει το… μουντζούρη των μέτρων (δεν θέλουμε να κρύψουμε το γεγονός ότι στην πολιτική αυτή συμφωνία υπάρχουν μέτρα για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, που ούτε αναγκαία είναι, με βάση τους δημοσιονομικούς στόχους που πετυχαίνουμε, ούτε και θα επιλέγαμε ποτέ εμείς να λάβουμε, ανέφερε), ενώ από κοντά ήρθαν και τα… κυβερνητικά ευχετικά στοιχεία, τα οποία ορίζουν τη συμφωνία-μέγκενη με τους πιστωτές ως την αρχή για την έξοδο από την επιτροπεία. «Τα όσα αποφασίστηκαν σχετικά με την Ελλάδα δεν δημιουργούν μονάχα τις αντικειμενικές προϋποθέσεις να κλείσει ένας σημαντικός και χρονοβόρος κύκλος διαπραγμάτευσης.
Ισως το κυριότερο είναι ότι καθίσταται πλέον ορατός ο ορίζοντας εξόδου από το πρόγραμμα. Ο ορίζοντας εξόδου της χώρας από την οικονομική επιτροπεία που άρχισε από το 2010. Και κατά συνέπεια καθίσταται ορατός και ο διαρκής και αμετάβλητος στόχος μας. Που αποτέλεσε ταυτόχρονα και εντολή του ελληνικού λαού στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015. Να δοθεί δηλαδή ένα σαφές τέλος στην περιπέτεια», είπε ο κ. Τσίπρας.
Στην αμηχανία των μελών του ανώτατου οργάνου της Κουμουνδούρου και στα χλιαρά χειροκροτήματα που ακολούθησαν την ομιλία του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να θέσει και πάλι τέλος στη σεναριολογία των πρόωρων εκλογών, ενώ πραγματοποίησε ειδική αναφορά στα εργασιακά, κλείνοντας τα μάτια στο γεγονός ότι η… αλλεργία του κόμματός του στις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις κρατούν την ανεργία σε επίπεδα- ρεκόρ. Σε ένα έμμεσο, αλλά σαφές μήνυμα, μάλιστα, κομματικής πειθαρχίας, όταν τα μέτρα-λαιμητόμος έρθουν προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους συντρόφους του, κάνοντας λόγο για την ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ «να ξελασπώσουμε όχι μόνο το χθες και το σήμερα, αλλά και το αύριο» της χώρας.
«Ολα θα είναι αποτέλεσμα μαχών, αγώνων και συγκρούσεων. Συγκρούσεων με όσους θέλουν να μας γυρίσουν πίσω ώστε να ανακυκλώσουν για δεκαετίες ακόμα αυτό το σύστημα που τους εξέθρεψε και μαζί με αυτό πολλές ακόμα κρίσεις και πολλά ακόμα, περισσότερα δεινά για τον τόπο και το λαό μας. Δεν υπάρχει όμως καμία περίπτωση αυτή η Κεντρική Επιτροπή, αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα και, κυρίως, αυτός ο λαός, που μας πιστεύει και μας στηρίζει, να τους αφήσουνε να το πράξουν», σημείωσε ο πρωθυπουργός, που πλέον καλείται να αντιμετωπίσει όλα τα επόμενα κρίσιμα ορόσημα, μέχρι να προκύψει ο τελικός λευκός καπνός του deal με τους δανειστές, ο οποίος τοποθετείται (στην καλύτερη των περιπτώσεων) στα μέσα Μαΐου.
Σύμπραξη Φίλη με την ομάδα των «53»
Και εγένετο επίσημα σύμπραξη Νίκου Φίλη με την ομάδα των «53».
Νέο εσωτερικό πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προκαλεί ακόμα μία κίνηση του πρώην υπουργού Παιδείας και ενός εκ των βασικών «μετόχων» του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη. Μόνο που αυτή τη φορά και στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής της Κουμουνδούρου, ο κ. Φίλης δεν ήταν μόνος του. Συμπορεύτηκε με κορυφαία στελέχη της ομάδας των «53» του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, δημιουργώντας ασφυκτικές πιέσεις όχι μόνο στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στον κεντρικό διαπραγματευτή της συγκυβέρνησης. Παράλληλα, το κλίμα στην Κεντρική Επιτροπή ήταν ιδιαίτερα ηλεκτρισμένο, καθώς ο προβληματισμός των μελών της για τη σφοδρότητα των μέτρων ήταν φανερός, παρά τις προσπάθειες του κ. Τσίπρα να «μπετονάρει» το εσωτερικό του με εν αναμονή success story, αντίμετρα που θα τεθούν σε εφαρμογή παράλληλα με τα μέτρα (κόντρα στην πραγματικότητα της συμφωνίας) και υποσχέσεις για… καλύτερες ημέρες.
Μέσω ενός κειμένου, λοιπόν, που κατατέθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του ανώτατου οργάνου του κυβερνώντος κόμματος, ο τέως υπουργός Παιδείας συν δώδεκα πρόσωπα από τους «53» (ανάμεσά τους ο Θοδωρής Δρίτσας, η Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο Πάνος Λάμπρου) πραγματοποίησαν μία παρέμβαση γεμάτη αιχμές και εσωκομματικά καμπανάκια, στην οποία ανέφεραν πως το πρόγραμμα δεν βγαίνει, καθώς έχει υφεσιακή και αντικοινωνική διάσταση και ότι για το λόγο αυτόν πρέπει να ανατραπεί. Παράλληλα, έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν ακόμα και ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, ενώ επανέφεραν στο προσκήνιο την πάγια θέση τους για προσφυγή σε κάλπες σημειώνοντας ότι η αποδοχή της κυοφορούμενης συμφωνίας ή όχι δεν αφορά αποκλειστικά στην ηγεσία του κόμματος ή στην κυβέρνηση, αλλά στο σύνολο των κομματικών δυνάμεων και της ευρύτερης επιρροής του. «Στην τελική, ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για την ίδια του τη ζωή είναι ο λαός. Είναι ο τελικός κριτής», ανέφερε το κείμενο-παρέμβαση του κ. Φίλη και των «δώδεκα» της άτυπης ομάδας των… 53.
«Την προηγούμενη περίοδο έγιναν επιλογές, χωρίς να είναι συλλογικά αποφασισμένες, που δεν συνάδουν με την αριστερή και τη ριζοσπαστική μας φυσιογνωμία. Τα κέντρα κράτησης για τους πρόσφυγες, τα θεσμικά εμπόδια στη διαδικασία ασύλου, το σπάσιμο καταλήψεων, οι υποχωρήσεις σε ζητήματα δικαιοσύνης και δικαιωμάτων, το αναπτυξιακό μοντέλο που ενίοτε παίρνει μορφή μεγάλων, φαραωνικών έργων…», σημείωσαν στο κείμενό τους ο τέως υπουργός Παιδείας και οι έτεροι «δώδεκα», με τις επισημάνσεις τους που έδειξαν προς την κατεύθυνση του ανασχηματισμού να βάλλουν κατά των Χρήστου Σπίρτζη, Νίκου Τόσκα και Γιάννη Μουζάλα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση της ομάδας που υπέγραψε το κείμενο αναφορικά με τα μέτρα και τα αντίμετρα, για τα οποία, όπως επεσήμαναν, «στο βαθμό που η εφαρμογή τους (σ.σ.: αντιμέτρων) παραμένει ασαφής δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τις απώλειες για συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες και δεν αποτρέπουν τις αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα».
Το κείμενο των «δώδεκα συν τον Νίκο Φίλη» αποφασίστηκε να μην κατατεθεί χωριστά και να μην τεθεί σε ψηφοφορία αλλά ούτε και ενσωματώθηκε στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, με πρόταση του κ. Τσίπρα, θα κατατεθεί στις οργανώσεις μελών του κόμματος, προκειμένου να συζητηθεί. Εντύπωση, πάντως, όσον αφορά στην αριθμολογία προκαλεί η έγκριση της καταρχήν συμφωνίας του Eurogroup της Μάλτας. Η εισήγηση της πλειοψηφίας υπερψηφίστηκε από το ανώτατο όργανο της Κουμουνδούρου, ωστόσο καταψηφίστηκε από έντεκα, ενώ υπήρξαν και δώδεκα λευκά.
Πέρα από την κίνηση των Φίλη, Δρίτσα, Χριστοδουλοπούλου και των υπόλοιπων «δέκα, κριτική ασκήθηκε και από μεμονωμένα στελέχη και βουλευτές με αιχμή τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν στελέχη της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Υπάρχουν υπουργοί που δεν εργάζονται όπως πρέπει», είπε, για παράδειγμα, βουλευτής της Κουμουνδούρου, σε συνομιλία με δημοσιογράφους, την ώρα που πληροφορίες από κυβερνητικό αξιωματούχο με άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις φέρνουν την ψήφιση των σκληρών μέτρων μετά την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μέχρι τις 22 Μαΐου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου