Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, Νίκος Μπέλλος
Την ίδια στιγμή η αξιολόγηση καθυστερεί και οι δανειστές προειδοποιούν ότι περαιτέρω καθυστέρηση θα πλήξει καίρια την οικονομία και αυτοί θα υποχρεωθούν να αναθεωρήσουν προς το δυσμενέστερον τις προβλέψεις για την ανάπτυξη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους στόχους του προγράμματος αφήνοντας εμμέσως ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο για πρόσθετα μέτρα.
Ολα δείχνουν, και σε αυτό αναφέρθηκε χθες και ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ότι στο Εurogroup της 7ης Απριλίου δεν θα πρέπει να αναμένεται καμία συμφωνία και αυτό που επιδιώκεται πλέον χωρίς να είναι καθόλου σίγουρο είναι η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.
Τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση δείχνει ότι κινείται, ωστόσο οι Ευρωπαίοι αναμένουν δείγμα γραφής πριν επιβεβαιώσουν οποιαδήποτε νέα συνάντηση ή προσπάθεια. Ετσι το βράδυ υπό συνθήκες μυστικότητας (μέσω διαρροών έγινε ενημέρωση των δημοσιογράφων) συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες μετά από πρωτοβουλία της κυβέρνησης Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με ομάδα υπουργών (Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Χουλιαράκη, Εφη Αχτσιόγλου).
Meeting on #Greece with institutions and Greek government finished: we made good progress, talks will continue on Wednesday
— Jeroen Dijsselbloem (@J_Dijsselbloem) 4 Απριλίου 2017
Ειδικότερα, στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, ενώ οι Ευρωπαίοι βρίσκονταν σε επαφή με το ΔΝΤ, το οποίο έχει και τις μεγαλύτερες ενστάσεις σχετικά με τα δημοσιονομικά μέτρα.
Η χθεσινή συνάντηση και οι επαφές που θα ακολουθήσουν μέχρι την Παρασκευή το πρωί που θα συνεδριάσει το Εurogroup, στη Βαλέτα, αποσκοπούν στην προσέγγιση των θέσεων σε δύο ζητήματα, τον χρόνο εφαρμογής του σκέλους των δημοσιονομικών μέτρων που αφορά τις συντάξεις και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης αυτό που επιδιώκεται πλέον είναι να υπάρξει μέχρι το Εurogroup περαιτέρω προσέγγιση, ώστε να επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα το συντομότερο. Εξέφρασε την άποψη ότι αυτό μπορεί να συμβεί σύντομα, ωστόσο απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη ή να αναφερθεί σε ημερομηνία – ορόσημο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Για την καθυστέρηση που παρατηρείται είπε ότι οφείλεται σε πολιτικούς λόγους που επισκιάζουν τις συζητήσεις γιατί θέματα όπως οι μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και στις συντάξεις χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις. Πάντως, ο αξιωματούχος προειδοποίησε ότι η καθυστέρηση πλήττει την οικονομία, γιατί κλονίζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών, και πως αν συνεχιστεί τότε θα γίνει και επανεξέταση των προβλέψεων για την ανάπτυξη.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Οι Ευρωπαίοι τονίζουν ότι η μπάλα βρίσκεται στην ελληνική πλευρά, η οποία θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις της με δεδομένο ότι στο θέμα των δημοσιονομικών μέτρων το ΔΝΤ δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Αντίθετα, σε σχέση με το άνοιγμα της αγοράς οι πιέσεις έρχονται από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι επικαλούνται και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο έχει κρίνει ότι η ΔΕΗ έχει δεσπόζουσα θέση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Εντωμεταξύ, την ανάγκη πολιτικής βούλησης από τις εμπλεκόμενες πλευρές, ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο, επισήμανε χθες από το βήμα της ολομέλεια της Ευρωβουλής ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.
Οπως είπε, η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας δεν είναι μόνο πιθανή, αλλά επιβάλλεται, ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι καθυστέρησης που θα έφερναν πίσω την οικονομία και σε κίνδυνο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Ωστόσο, μια συμφωνία απαιτεί δύσκολες πολιτικές επιλογές, κυρίως από την πλευρά της Ελλάδας και έχουμε επίγνωση αυτού και αναμένουμε μια εποικοδομητική στάση από όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ, ανέφερε.
Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε επίσης ότι το 2016 υπήρξε σημαντική υπεραπόδοση στον δημοσιονομικό τομέα αφού ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν 0,5% του ΑΕΠ το 2016, ενώ η εκτίμηση της Κομισιόν είναι πως ξεπέρασε το 3% του ΑΕΠ. Επίσης η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για την επίτευξη των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ φέτος και 3,5% το 2018.
Σχετικά με τα θέματα της διαπραγμάτευσης είπε ότι η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι καθοριστικής σημασίας και πρέπει οι αποφάσεις να είναι ισορροπημένες λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που υπάρχουν στον τομέα της απασχόλησης, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία. Η Κομισιόν υποστηρίζει ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ η Ελλάδα από την πλευρά της πρέπει να τηρήσει τις βέλτιστες πρακτικές στην Ευρώπη στο θέμα των ομαδικών απολύσεων και των συνδικάτων, τόνισε.
Για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είπε ότι είναι σημαντικό να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στον τομέα λαμβάνοντας υπόψη την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανταγωνισμού και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Για τα δημοσιονομικά μέτρα υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα πακέτο που θα διευκολύνει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, προϋπόθεση απαραίτητη για αρκετά κράτη μέλη. Οπως είπε, στόχος είναι φτάσουμε σε μια ισορροπημένη συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πιάσει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα για μια μεσοπρόθεσμη περίοδο.
Αναφερόμενος στο χρέος διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες για να γίνει βιώσιμο. Υποστηρίζει επίσης ότι θα πρέπει να καθοριστούν πιο λογικά πρωτογενή πλεονάσματα μετά τη λήξη του προγράμματος. Εάν δεν βρεθεί λύση στα δύο αυτά ζητήματα προέβλεψε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να δανειστεί στις αγορές και θα συνεχίσει να εξαρτάται από τη στήριξη των εταίρων της.
Η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα στο ελληνικό θέμα φαίνεται ότι έχει κινητοποιήσει και το Βερολίνο. Μάλιστα σύμφωνα με τηλεγράφημα του Bloomberg ο πρόεδρος του Eurogroup θα συναντηθεί την Πέμπτη, μια ημέρα πριν από την άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Βαλέτας, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.
Η επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup έχει ως κύριο θέμα την εκκρεμότητα του ελληνικού προγράμματος. Ωστόσο θα πρέπει να συζητηθεί και το τι θα γίνει και με τον ίδιο τον κ. Ντάισελμπλουμ με δεδομένο ότι πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν την άμεση παραίτησή του μετά τις απαξιωτικές δηλώσεις που έκανε σε συνέντευξή του για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Οι βολές κατά του προέδρου του συμβουλίου υπουργών της Ευρωζώνης συνεχίστηκαν εν τη απουσία του χθες και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από πλήθος ευρωβουλευτών που ζητούσαν κατ’ αρχήν εξηγήσεις και άμεση παραίτηση του μέχρι πρότινος υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου