«Η χώρα μας θα συνεχίσει να δρα με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας ως πυξίδα τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Απορρίπτουμε στο σύνολό τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.
Στο μεταξύ, σε στοχευμένη παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής όσον αφορά την Τουρκία θα προχωρήσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή το μεταναστευτικό.
Η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη θα αναδεικνύει την τουρκική παραβατικότητα και προκλητικότητα τόσο στη μη τήρηση τις ευρωτουρκικής συμφωνίας για το μεταναστευτικό, καθώς η Άγκυρα δεν δέχεται τις επαναπροωθήσεις, δεν κάνει ό,τι απαιτείται στα παράλια της για να αντιμετωπίσει τα κυκλώματα διακινητών, κυρίως όμως θα αναδείξει την παραβατικότητα και την προκλητικότητά της στις νόμιμα ανακηρυγμένες ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας. Δεν είναι τυχαία και η αναφορά του πρωθυπουργού το μεσημέρι ότι η Μεσόγειος είναι απαραίτητη και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Η ελληνική πλευρά θα αναδείξει αυτά τα ζητήματα, αλλά και την αδιαφορία της Τουρκίας για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ όσον άφορα το Κυπριακό ειδικά με την έμμονη της τελευταία για την ύπαρξη δυο κρατών στη Μεγαλόνησο.
Στο μεταξύ, την γεωπολιτική διάσταση του ενεργειακού και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ανατολική Μεσόγειος ως εναλλακτική πηγή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης ανέδειξε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο πρωθυπουργός, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υπογράμμισε ότι τόσο στην ηλεκτρική ενέργεια όσο και στο φυσικό αέριο, η Αίγυπτος, με την οποία η χώρα μας υπέγραψε συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης, μπορεί να γίνει η γέφυρα της Αφρικής με την Ευρώπη, καθώς μπορεί να εξάγει ηλεκτρική πράσινη ενέργεια σε χαμηλές τιμές και να τη μεταφέρει μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά και υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Το θέμα αυτό με αφορμή την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου- Κύπρου που έλαβε χώρα στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη ανέπτυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, όπου ενημέρωσε αναλυτικά για τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν.
Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ - Βέλη Ανδρουλάκη σε Γερουλάνο, Κατρίνη για τις δηλώσεις περί συνεργασιών
Στην παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη τη σημασία όχι μόνο των προμηθειών, αλλά και των δυνατοτήτων αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Επιπλέον οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη «να μελετηθεί η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας προκειμένου να εξεταστεί τί παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν για να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε απότομες μεταβολές τιμών». «Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να μην μεταφερθεί η κρίση στα νοικοκυριά», υπογράμμισε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι σε μία αρκετά πλούσια ατζέντα εκτιμά ότι το θέμα το οποίο θα κυριαρχήσει στη συζήτηση αφορά στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.
«Όπως γνωρίζετε η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη πάρει σημαντικά μέτρα έτσι ώστε να περιορίσει στο ελάχιστο τις αυξήσεις και του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου για τα ελληνικά νοικοκυριά. Και θα εξακολουθούμε να παρεμβαίνουμε στην αγορά ενέργειας έτσι ώστε να στηρίζουμε το ελληνικό νοικοκυριό αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για όσο καιρό διαρκεί αυτή η ενεργειακή κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σε ένα πιο διαφορετικό επίπεδο.
«Οι παρεμβάσεις μπορούν να δρομολογηθούν σε πρώτη φάση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ενδεικτικά αναφέρω την δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τη δυνατότητα να μπορούμε να αυξήσουμε την αποθήκευση φυσικού αερίου έτσι ώστε να έχουμε λιγότερες βραχυπρόθεσμες στρεβλώσεις στην αγορά όταν χρειαζόμαστε περισσότερο φυσικό αέριο», συμπλήρωσε.
Και πρόσθεσε: «Θα έχω την ευκαιρία στα πλαίσια της συζήτησης να ενημερώσω τους ομολόγους μου και για τις πολύ σημαντικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί υπό προϋποθέσεις να διαμορφωθεί ως μία εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είτε μιλάμε για φυσικό αέριο το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου, είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα μπορεί να παράγεται πάλι στη βόρεια Αφρική σε πολύ συμφέρουσες, σε ιδανικές θα έλεγα, συνθήκες και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου πάλι από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας».
Η σημασία λοιπόν της Ανατολικής Μεσογείου, υπογράμμισε, έγκειται ακριβώς και ως προς αυτή της τη διάσταση «η οποία συναρτάται άμεσα με την ενεργειακή ασφάλεια της ευρωπαϊκής ένωσης και θα έχουμε την ευκαιρία αυτά να τα συζητήσουμε εκτενώς σήμερα το απόγευμα».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ανοιχτές απειλές από την Τουρκία σε Ελλάδα-Κύπρο: Απάντηση στο πεδίο αν παραβιαστεί η υφαλοκρηπίδα μας
- ΚΙΝΑΛ: Έξι οι «μονομάχοι» για την ηγεσία του – Πόσες υπογραφές κατέθεσαν Παπανδρέου, Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Χρηστίδης
- Κορονοϊός – Συναγερμός για την Β. Ελλάδα: Όλοι με μάσκες στην παρέλαση – Στο 95% η πληρότητα στις ΜΕΘ
- Λευτέρης Πετρούνιας για #MeToo: Ζητώ ένα τεράστιο συγγνώμη από όλους τους Έλληνες – Έχουν δίκιο που με κατηγορούν
- Φρίκη στο Αφγανιστάν: Πληροφορίες ότι οι Ταλιμπάν αποκεφάλισαν αθλήτρια της εθνικής ομάδας βόλεϊ
- Αγωνία για την «Μαντλίν» της Αυστραλίας: Αμοιβή σε όποιον δώσει πληροφορίες για την 4χρονη Κλίο
- Κορονοϊός: Αύξηση 28% του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr