Αυτό που θα κάνουμε, είναι υπεύθυνα να τοποθετηθούμε απέναντι στα μέτρα που θα φέρει. Πιθανόν κάποια να τα ψηφίσουμε, πιθανόν κάποια να τα καταψηφίσουμε, όπως πρέπει να πράττει ένα κόμμα της αντιπολίτευσης: να κοιτάει, να μελετάει και να αποφασίζει» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης «Focus FM» και τον Δημήτρη Βενιέρη.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ποταμιού, εξηγώντας την αδυναμία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ανταπεξέλθουν στα μεγάλα προβλήματα της χώρας, εκτίμησε ότι αυτό οφείλεται σε ένα μείγμα ανικανότητας, ιδεοληψίας και λαϊκισμού.
Για το ενδεχόμενο να επαναληφθεί το σκηνικό του 2015 και να επανέλθει ο κίνδυνος του Grexit, ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε: «Το 2015 η λύση της χώρας ήταν ή ψηφίζεις το κακό μνημόνιο που φέρνω ή πάμε στη δραχμή. Είχαμε ένα απόγευμα να το αποφασίσουμε και αποφασίσαμε ότι η θέση μας είναι στο ευρώ. Σήμερα δεν μιλάμε για Μνημόνιο, αλλά για μια ενδιάμεση απόφαση της κυβέρνησης, η οποία ναι μεν δυσκολεύει την πορεία της χώρας, αλλά δεν βάζει το δίλημμα ευρώ ή δραχμή. Άρα, αυτή τη φορά το δίλημμα δεν έχει την ένταση του καλοκαιριού του 2015».
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Σε ό,τι αφορά το τι θα πράξει η τελικά η κυβέρνηση, εκτίμησε ότι ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει από πολύ νωρίς ότι θα συμβιβαστεί. «Έχει τελειώσει ουσιαστικά η διαπραγμάτευση. Απλώς περιμένει να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα ασφυξίας, που θα του επιτρέψει να πει ότι δεν είχε άλλη επιλογή και ότι γι’ αυτό υπογράφει τη συμφωνία. Δεν πιστεύω ότι έχει στο μυαλό του τις εκλογές, απλώς το τρενάρει μέχρι να πείσει και τους 153» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση για τον κ. Ξυδάκη, ο οποίος χθες στη Βουλή επιχείρησε να δικαιολογήσει τα όσα είπε περί δραχμής ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε οι βουλευτές, ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ, γελούσαν με την απάντηση που έδωσε. «Το σίγουρο είναι ότι για κάποιο λόγο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να συντηρήσουν την κουβέντα για την δραχμή» ανέφερε.
Ερωτώμενος σχετικά με το αν νιώθει κοντά στις ευρωπαϊκές δυνάμεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ανέφερε ότι η χώρα χρειάζεται ανανέωση με νέες πολιτικές και πρόσωπα. Έθεσε όμως και τις διαχωριστικές γραμμές, λέγοντας: «Δεν μπορώ να ταυτιστώ με την αθωωτική απόφαση που έχει βγάλει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τα δάνεια. Εχθές ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Γεννηματά έπρεπε να βρουν το θάρρος να δώσουν μία εξήγηση στον ελληνικό λαό γιατί πήραν αυτά τα 100-200 εκατομμύρια», ενώ κατέληξε, λέγοντας ότι υπάρχουν κάποιες συγκλίσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αλλά και πολλές αποστάσεις.
«Μην μου ζητάτε να ταυτιστώ με τις πολιτικές του παρελθόντος» τόνισε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το αν θα ήταν θετικός στο να υπάρξει «εθνική συνεννόηση», ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε: «Δεν μπορούμε να θυσιάσουμε την αξιολόγηση και να κάνουμε εκλογές. Η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει τον Φλεβάρη, γιατί αλλιώς θα χάσουμε την ποσοτική χαλάρωση και αυτό αποτελεί κίνδυνο για την οικονομία μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε μια άμεση λύση απ’ αυτή τη Βουλή, για να κλείσει η διαπραγμάτευση και μετά ας συζητήσουμε και τα υπόλοιπα ζητήματα».