ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας πέταξε εκτός οικονομικού επιτελείου τον Τσακαλώτο

Newsroom eleftherostypos.gr

Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει την πρότασή του για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την άρση του lockdown. Η παρουσίαση όμως γίνεται χωρίς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση από την Κουμουνδούρου, θα μιλήσουν οι κ.κ. Τσίπρας, οι τομεάρχες Οικονομικών και Οικονομίας Εφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης, η Λούκα Κατσέλη, οι καθηγητές Αιμίλιος Αυγουλέας και Δημήτρης Αυγιτίδης. Οχι όμως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δεν συμμετείχε ούτε στην τηλεδιάσκεψη με το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ για την Τράπεζα Πειραιώς, όπου συμμετείχαν οι κ.κ. Εφη Αχτσιόγλου, Αλέκος Φλαμπουράρης και Βαγγέλης Πιλάλης.

Η είδηση έχει δύο πτυχές. Πρώτον το ότι, με απόφαση Τσίπρα, ο κ. Τσακαλώτος αποκλείεται οριστικά από το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, πέραν της πρότασής του, ο κ. Τσίπρας σήμερα κάνει την εκδήλωση για να παρουσιάσει το νέο του οικονομικό επιτελείο. Δεύτερον, επιβεβαιώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι η γραμμή Πολάκη, ότι «ο Τσακαλώτος φταίει που ο ΣΥΡΙΖΑ γ@@σε τη μεσαία τάξη και έχασε τις εκλογές», ήταν βολική και υιοθετήθηκε και από τον Τσίπρα. Το χάσμα πλέον ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, πρώην υπουργό Οικονομικών και άτυπο επικεφαλής των «53+», έχει γίνει αγεφύρωτο…

Διγλωσσία ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο των αποδήμων

Μία συνέντευξη της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης έφτασε για να ενεργοποιήσει τα πολιτικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης, να κάνει (ξανά) την αξιωματική αντιπολίτευση άνω-κάτω και να αποκαλύψει τη διγλωσσία και την υποκριτική της στάση.

Μιλώντας σε εφημερίδα της ομογένειας, η κ. Τζάκρη τάχθηκε υπέρ της κατάργησης όλων των περιορισμών που αφορούν την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού, χαρακτηρίζοντάς τους «προσβλητικούς» και «υποτιμητικούς».

Τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης -και εν προκειμένω του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη- ήταν άμεσα. Μιλώντας σε χθεσινή πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, αναφέρθηκε στη συνέντευξη της κ. Τζάκρη και εξήγησε πως, αν αυτή είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων, τότε η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει άμεσα στη Βουλή διάταξη που θα καταργεί όλους τους περιορισμούς, με την πρόβλεψη -εφόσον συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ- να ψηφιστεί με περισσότερες από 200 ψήφους και να ισχύσει από τις επικείμενες εκλογές!

Τότε, στην Κουμουνδούρου έπεσε πανικός και λίγες ώρες μετά υπήρξε ανακοίνωση με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υπαναχώρησε και άδειασε… μεγαλοπρεπώς την κ. Τζάκρη που τάχθηκε δημοσίως υπέρ της άρσης των περιορισμών στην εξ αποστάσεως άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού.

«Μετά την τοποθέτηση που έκανε η κ. Τζάκρη -με την οποία εμείς διαβλέπουμε σημαντική αλλαγή στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των απόδημων- ανοίγει ο δρόμος για να αρθούν οι περιορισμοί του ψηφισμένου νόμου», είπε στο Mega ο υπουργός Εσωτερικών, αλλά η ανακοίνωση που ακολούθησε από τον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε πισωγύρισμα ακόμα και από τη θέση που είχε δημοσίως πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2019. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, αγνοώντας με εμφανώς άκομψο τρόπο την κ. Τζάκρη, προαναγγέλλει κατάθεση τροπολογίας που επαναφέρει την πρόταση για συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού σε εκλογές, χωρίς όμως την προσμέτρηση της ψήφου τους στο συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας, με πρόβλεψη για δύο χωριστές εκλογικές διαδικασίες, Ελλήνων εσωτερικού και Ελλήνων εξωτερικού. Η προσπάθεια δε της Κουμουνδούρου να κάνει λόγο για διαστρέβλωση των δηλώσεων της κ. Τζάκρη μόνο γέλιο προκαλεί, ενώ οι νέοι ελιγμοί του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν έντονη την αντίδραση όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων κομμάτων.

«Είναι εντυπωσιακό πώς ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει κάθε μέρα την άποψή του στο σοβαρό ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, παίζοντας μαζί τους παιχνίδια εντυπώσεων. Ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με τη δική του νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ακόμα και με την πρόταση νόμου που κατέθεσε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019, σήμερα προτείνει τέσσερις έδρες γεωγραφικά κατανεμημένες και μάλιστα σε ενιαία λίστα (!). Η ψήφος τους δηλαδή να μην έχει το ίδιο βάρος με αυτήν των υπολοίπων και να μην μετράει στο πανελλαδικό ποσοστό. Προφανώς, θεωρεί τους απόδημους Ελληνες πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ανάξιους να μπορούν να επιλέξουν το κόμμα της προτίμησής τους. Ενδεχομένως αύριο να προτείνει κάτι άλλο, κάτι άλλο ακόμη πιο αντισυνταγματικό. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι η υπογράφουσα την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής κ. Τζάκρη διαφωνεί με την αρμόδια τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τζάκρη όπως αυτή εκφράστηκε στον “Εθνικό Κήρυκα”. Προτείνουμε στην αξιωματική αντιπολίτευση να σοβαρευτεί, επιτέλους, και να υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, ως ελάχιστο δείγμα υπευθυνότητας. Είναι πλέον προφανές ότι ένα είναι το κόμμα που φοβάται την ψήφο των εκτός Ελλάδος εκλογέων: ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη Βουλή, όπου θα κληθούν να τοποθετηθούν ενώπιον των Ελλήνων του εξωτερικού», δήλωσε εκ νέου ο Μάκης Βορίδης.

«Η κ. Τζάκρη είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει όλους τους περιορισμούς όταν γίνει κυβέρνηση. Θα κάνει άρση όλων των περιορισμών που τέθηκαν ώστε ελεύθεροι να μπορούν όλοι να ψηφίσουν. Αυτό είπε, ρε παιδιά, πώς μπορούμε να διαβάζουμε αλλιώς τις λέξεις», δήλωσε η κ. Ευαγγελία Λιακούλη εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Μανώλης Συντυχάκης δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία, έρχεται η κ. Τζάκρη -όχι τυχαία, καθώς είναι υπεύθυνη αποδήμου ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ- και δίνει την πάσα στον κ. Βορίδη κι ανοίγουν και οι δύο ένα ζήτημα κατάργησης αυτών των κριτηρίων. Προφανώς η κ. Τζάκρη έρχεται με ρόλο λαγού της Ν.Δ. και προκαλεί συζήτηση για να αμφισβητηθεί και αναθεωρηθεί αυτό που τα κόμματα είχαν ψηφίσει στη Βουλή πριν από λίγο καιρό. Εκτός αν υπάρχουν και άλλες συνεννοήσεις μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα».

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης υπενθύμισε πως το κόμμα του διαφωνούσε με τους περιορισμούς στην ψήφο των απόδημων, ωστόσο πρόσθεσε ότι «υπάρχει υπόγεια ατζέντα μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Προτεινόμενα για εσάς

Ο Καλογρίτσας έβαλε τον ΣΥΡΙΖΑ σε φουρτούνες – Έρχονται νέες αποκαλύψεις

Μιχάλης Μάρδας

Χάκερ έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ, «ΣΥ» – Πώς το σχολίασε ο Ηλιόπουλος

Ανδρέας Ντίνης

Ο Τσίπρας αντιγράφει Μπάιντεν και Μητσοτάκη

Μιχάλης Μάρδας

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη μέγγενη Καλογρίτσα και… ΤτΕ

Μιχάλης Μάρδας

Με τσιτάτα από τη δεκαετία του ΄80 δεν μπορείς να πείσεις για το μέλλον

Tinad

Πώς απέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώσει την Αριστερά

Μιχάλης Μάρδας

Υπουργείο Παιδείας σε ΣΥΡΙΖΑ: Ψηφοθηρία, λαϊκισμός και ανακολουθίες

Tinad

Η επανάσταση που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Τσίπρας-Μενεγάκη: Η κοινή αγάπη της παρουσιάστριας και του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Λάμπρος Κατσαρός