Οι δανειστές πέταξαν και πάλι το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά, αφού πριν από όλα θα πρέπει να κάνει εκείνη πάντα το πρώτο βήμα για όσα ζητάει, παίρνοντας μέτρα και προχωρώντας σε αποκρατικοποιήσεις και είσπραξη των φόρων. Όσο αυτό θα γίνεται, οι δανειστές θα αξιολογούν και θα αποφασίζουν τόσο για την εκταμίευση των δόσεων, όσο και για «πιθανή ελάφρυνση», που ήταν ο όρος τον οποίο επαναλαμβάνανε επί σχεδόν μία ώρα ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ, ο Επίτροπος Μοσκοβισί και επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, όσο διαρκούσε η συνέντευξη Τύπου που έδιναν στις 3 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) μετά τη λήξη του Eurogroup.
Oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν επί της αρχής την εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ τμηματικά, αλλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την επιστροφή του στην Αθήνα θα πρέπει να διορθώσει το φρεσκοψηφισμένο πολυνομοσχέδιο, προκειμένου να πάρουμε τα πρώτα 7,5 δισ. ευρώ!
Σε πείσμα των κυβερνητικών πηγών που επέμεναν ότι δεν υπάρχει ζήτημα, ο επικεφαλής του ESM απαρίθμησε τα «αγκάθια», χωρίς να κρύψει την ενόχλησή του:
- Αγορά «κόκκινων» δανείων
- Συντάξεις (μάλλον εννοούσε το ΕΚΑΣ)
- Αποκρατικοποιήσεις
Η εκταμίευση αναμένεται να γίνει στο δεύτερο μισό του Ιουνίου, ενώ και από την ανακοίνωση του Eurogroup δεν είναι σαφές εάν τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ θα δοθούν μεμιάς ή σε περισσότερες υποδόσεις, με στόχο να ελέγχεται η εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (και ενώ η κυβέρνηση θα προετοιμάζεται για την εκτέλεση της 2ης αξιολόγησης η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων και τα εργασιακά, οι θεσμοί, το EWG και ο ESM θα παρακολουθούν την εκτέλεση των συμφωνηθέντων.
Το 2ο τμήμα της δόσης που συμφωνήθηκε θα δοθεί μόνο αν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα για τις ιδιωτικοποιήσεις, τη δημιουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και Επενδύσεων, τη διακυβέρνηση των τραπεζών, την υπηρεσία Εσόδων αλλά και τις αλλαγές στον ενεργειακό τομέα. Εφόσον τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, θα εκταμιευτεί και το δεύτερο κομμάτι της δόσης ύψους 2,8 δις. ευρώ.
Τον Οκτώβριο η κυβέρνηση θα μπει στη διαδικασία να ολοκληρώσει και τη δεύτερη αξιολόγηση κάτι που θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους. Με τη 2η αξιολόγηση θα συνδεθεί η εκταμίευση μιας ακόμη δόσης η οποία θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του έτους καθώς τα 10,3 δις. ευρώ που εξασφαλίσαμε από το χθεσινό Eurogroup επαρκούν για την κάλυψη των δαπανών μέχρι το τέλος του χρόνου.
Έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να υπογραφεί και το μνημόνιο της Ελλάδας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θα είναι ένα ξεχωριστό κείμενο το οποίο, εφόσον υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα μέχρι το φθινόπωρο θα φέρει και την οικονομική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Το συνολικό ποσό δεν έχει γίνει γνωστό αλλά όλα δείχνουν ότι η συμμετοχή δεν θα ξεπεράσει τα 10 δις. Ευρώ.
Τι αποφάσισαν για το χρέος
Όσον αφορά στο χρέος, ο πήχης είχε χαμηλώσει προ πολλού και αναμφίβολα η ενεργοποίηση του πρώτου πακέτου μέτρων για την ελάφρυνση μέσω της διαχείρισης δεν προσφέρει έδαφος για πανηγυρισμούς, καθώς, όπως παραδέχθηκαν Ντάισελμπλουμ- Ρέγκλινγκ, δεν είναι εύκολο να γίνουν υπολογισμοί για τον άμεσο οικονομικό αντίκτυπο.
Από την άλλη, μόνο και μόνο η απαρίθμηση συγκεκριμένων «εργαλείων» για την ελάφρυνση σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα δίνει στις αγορές ένα κλίμα διαφορετικό, αλλά με δύο αστερίσκους:
α) Οτι τα μέτρα αυτά δεν «κλειδώνουν» τώρα, αλλά το 2018 – και μόνο εάν κριθεί αναγκαίο.
β) Οτι είναι άγνωστο αν το Ταμείο, που έδωσε πολύ συγκεκριμένες και «μαύρες» προβολές για το χρέος, θα αλλάξει αυτές τις προβλέψεις στο τέλος του έτους, όταν θα αποφασίσει για το αν θα συμμετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που θα εφαρμοστεί σε τρία στάδια (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο, μακροπρόθεσμο) και υπό προϋποθέσεις, στην οποία κατέληξε το Eurogroup είναι η εξής:
Όσον αφορά το βραχυπρόθεσμο στάδιο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν σε μια δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστεί «μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και ως τη λήξη του προγράμματος», όπως αναφέρει η δήλωση του Eurogroup. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ομαλοποίηση των αποπληρωμών των δανείων του EFSF, υπό τον μέσο όρο των ωριμάνσεων και τη μείωση του ρίσκου των επιτοκίων μέσω της διαφοροποιημένης στρατηγικής του ESM και του EFSF, χωρίς ζημιές για τις χώρες που ήταν σε πρόγραμμα (Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία).
Στο μεσοπρόθεσμο επίπεδο, το Eurogroup τονίζει ότι μετά το 2018 -και εφόσον εφαρμοστεί επιτυχώς το πρόγραμμα- θα εφαρμοστεί μια ακόμη δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μεγαλύτερη εξομάλυνση για τα δάνεια του EFSF και τη σταδιακή επιστροφή των κερδών των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (ANFAs και SMPs).
Στο μακροπρόθεσμο επίπεδο, και αν αυτό χρειαστεί, τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου επιπέδου θα μπορούσαν να επαναληφθούν.