Το μεγάλο στοίχημα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι η υπέρβαση του σημερινού status quo της λιτότητας και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού να γίνει από τα Αριστερά, τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος και διατυπώνει την πεποίθηση πως όσο η Ευρώπη απογοητεύει τους πολίτες της τόσο βρίσκεται μπροστά σε ένα υπαρξιακό πρόβλημα, το οποίο εντείνεται καθώς απομακρύνεται από τις κοινωνικές της ρίζες και από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.
Σε αυτό το πλαίσιο, κάνει ειδική αναφορά στη σημασία της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο στη Ρώμη, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ), σημειώνοντας: «Θέλουμε αυτή η συζήτηση μεταξύ των χωρών του Νότου και οι άλλες πρωτοβουλίες που θα πάρουμε, να μην είναι απλώς επετειακές, αλλά να μας δώσουν τη δυνατότητα να συμβάλλουμε στην οικοδόμηση της νέας Ευρώπης».
Σε ερώτηση για το πώς μπορεί να ανατραπεί η τιμωριτική στάση κάποιων εταίρων και δανειστών, για την οποία κάνει λόγο η κυβέρνηση, ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι η κατάσταση αυτή ανατρέπεται με τη διεύρυνση των συμμαχιών και εκφράζει την αισιοδοξία του για θετική έκβαση της αξιολόγησης τον Ιανουάριο. «Δεν υπάρχουν – όσο μπόρεσα να διαπιστώσω συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις περιοδείες τους στην Ευρώπη – δυνάμεις που να θέλουν να ξανανοίξει ζήτημα Ελλάδας», υπογραμμίζει ο Γ. Κατρούγκαλος, στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο.