Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98.9 έδωσε την είδηση ότι «θα υπάρχει ταμειακή ρευστότητα στην αγορά από τις τράπεζες, που πιθανότατα θα ανέρχεται και πάνω από 15 δισ. ευρώ», ενώ ανακοίνωσε ότι στις 15 Μαΐου θα ανακοινωθεί το πλήρες κυβερνητικό σχέδιο για τον τουρισμό. Ερωτηθείς δε, για τις κυβερνητικές προθέσεις για τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, παρέπεμψε στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο προς το τέλος Μαΐου.
Εισαγωγικά ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για το «πιο μεγάλο κεφάλαιο» της τρέχουσας περιόδου, που ήταν η συστράτευση του κόσμου, η πειθώ στα επιχειρήματα, προσθέτοντας ότι είναι τεράστιας σημασίας το να υπάρχει οργανωτική δομή. «Είχαμε φροντίσει εγκαίρως -και πολλές φορές είχαμε δεχθεί τη χλεύη από άλλους- να έχουμε δημιουργήσει πολύ ισχυρή κεντρική δομή συντονισμού και παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, η οποία έχει εφαρμογή κατ’ εξοχήν σε περιόδους κρίσης. Γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις είναι υποχρεωτικό να λαμβάνονται οι αποφάσεις από πάνω προς τα κάτω διότι απαιτούν συνέργειες όλων των υπουργών», εξήγησε εξειδικεύοντας εν προκειμένω, τις 45 ημέρες της υγειονομικής κρίσης έχει εκδοθεί τεράστιος αριθμός από υπουργικές αποφάσεις -300 κοινές υπουργικές αποφάσεις μόνο για τον κορονοϊό.
Στο σημείο αυτό, ο Γ. Γεραπετρίτης επικαλέστηκε το «αντιπαράδειγμα» του Βελγίου, το οποίο «κατ’ αναλογίαν πληθυσμού βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις πανευρωπαϊκά». Είπε λοιπόν ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο, από όταν είχε εκλογές, δεν υπήρξε κυβέρνηση διότι εκεί επικρατεί απλή αναλογική -«να τα λέμε κι αυτά», ανέφερε επί λέξει- η οποία «οδήγησε σε ακυβερνησία το Βέλγιο». Τελικώς συγκροτήθηκε κυβέρνηση ειδικού σκοπού για να διαχειριστεί την κρίση «πολύ καθυστερημένα» τόνισε, με την επιπλέον παρατήρηση ότι στο Βέλγιο δεν λαμβάνονται αποφάσεις κεντρικά, λόγω του ομοσπονδιακού συστήματος διακυβέρνησης.
Στη συνέχεια και στο ερώτημα γιατί δεν χαλαρώνουν τα μέτρα σε απομονωμένα μέρη, π.χ. νησιά, που δεν έχουν κρούσματα, αφού επεσήμανε ότι παραμένει «πολύ αυστηρή ματιά» σε περιοχές όπως η Καστοριά ή η Ξάνθη, είπε: «Σε περιοχές χωρίς κρούσματα θα μπορούσαμε να είχαμε μεγαλύτερη χαλάρωση, αλλά από Δευτέρα μπορεί να υπάρξει μια πρόσμειξη πληθυσμού κατ’ αποτέλεσμα λόγω της μετακίνησης καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης». Ενώ χαρακτήρισε το παιδαγωγικό υπόδειγμα περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων σε ορισμένες περιοχές «πολύ αρνητικό».
«Πολύ αρνητικές εικόνες»
Μάλιστα, στο σημείο αυτό, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως «δυστυχώς είχαμε χθες πολύ αρνητικές εικόνες σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όχι μόνο της Αγ. Παρασκευής, και στην περιφέρεια, και στη Δεξαμενή, είχαμε αρκετά τέτοια φαινόμενα. Εκεί είδαμε κυρίως παιδιά να παίρνουν το ποτό τους και να συγκεντρώνονται είτε έξω από το μαγαζί -που η αγορά αυτοσχέδια τα μετατρέπει από απλά καφέ σε καταστήματα που δίνουν όρθια ποτό- ή, ακόμη ακόμη, και σε πλατείες. Αυτό θα πρέπει να το κρατήσουμε με κάθε μέσο και δεν θα είναι σωστό το παιδαγωγικό υπόδειγμα να αφήσουμε μερικές περιοχές», ανέφερε συγκεκριμένα για τα περιστατικά αυτά.
Εκείνο, άλλωστε, το οποίο «έχουμε καταφέρει πάνω από όλα ως κοινωνία, είναι να στηριχθούμε στην πειθώ και όχι στον καταναγκασμό. Θέλω να το λέω υπερηφάνως ότι η ελληνική κοινωνία συστρατεύθηκε, όχι επειδή επιβάλαμε καταναγκασμούς». Κατά την άποψη του υπουργού, η ελληνική κοινωνία πείσθηκε -«έχουμε μετασχηματίσει τη δημοκρατία μας σε μια δημοκρατία της πειθούς», σημείωσε εμφαντικά.
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Όταν μάλιστα «μίλησε για λογοδοσία στη Βουλή ο πρωθυπουργός όλοι σκέφτηκαν -διότι έχουν αυτό το παλαιό πολιτικό υπόδειγμα- ότι πάμε σε εκλογές. Μα, τι απλούστερο από μια σύγχρονη, καινοτόμο δημοκρατική λογοδοσία από αυτό που γίνεται κάθε απόγευμα στις έξι;», διερωτήθηκε επίσης για να συνεχίσει: «Η δική μας λογοδοσία είναι ότι, μαζί πολιτική και επιστήμη, έρχεται και θέτει τα δεδομένα, όχι για να εκφοβίσει, όχι για να καταναγκάσει, αλλά για να πείσει τους πολίτες ότι αυτό είναι το σωστό. Βγαίνουμε πολύ ενισχυμένοι από αυτήν την κρίση ως κοινωνία, ελπίζω να το κεφαλαιοποιήσουμε».
Τριπλό σχέδιο για τον τουρισμό
Με αφορμή δε, την ερώτηση για τη νησιωτική χώρα, δήλωσε ότι «έτσι όπως είναι τα πράγματα, επαναξιολογούμε την υπερτοπική κίνηση, δηλαδή την κίνηση προς τα νησιά στις 18 Μαΐου και αν όλα πάνε καλά, την 1η Ιουλίου θα ανοίξουμε για τον εξωτερικό τουρισμό, δηλαδή με τα εποχικά ξενοδοχεία».
Ανακοίνωσε δε, ότι στις 15 Μαΐου θα υπάρχει ένα πλήρες σχέδιο για τον τουρισμό το οποίο θα περιλαμβάνει πρώτον, όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να τηρούνται από όσους προσέρχονται σε τουριστικούς προορισμούς, δεύτερον την ενίσχυση των υγειονομικών δομών, όπου απαιτείται, και τρίτον, τα πρωτόκολλα σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος. «Είναι μια στρατηγική επιχειρησιακού σχεδίου από άκρη σε άκρη», τόνισε και συμπλήρωσε: «Για μας είναι κρίσιμη η περίοδος 15-20 Μαΐου», καθώς την εβδομάδα εκείνη θα καταγραφούν οι συνέπειες από το μερικό άνοιγμα.
«Ενέσεις» στην αγορά
Ο Γ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι η κυβέρνηση διαθέτει πολλά σενάρια για το πώς θα κινηθεί η οικονομία και, μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού και συνεργατών του με τους τραπεζίτες, προχώρησε στην αξιολόγηση ότι θα υπάρξει μεγάλη κίνηση κεφαλαίων για τη διευκόλυνση της αγοράς. «Η εκτίμηση που έχω είναι ότι θα διοχετευθεί μέσα από όλα τα προγράμματα, δηλαδή και τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου, και με την επιδότηση του επιτοκίου, και με την επιστρεπτέα προκαταβολή και με μια σειρά από άλλα εργαλεία, που θα απελευθερωθούν τώρα κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τις μεγαλύτερες. Θα υπάρχει ταμειακή ρευστότητα στην αγορά από τις τράπεζες, που πιθανότατα θα ανέρχεται και πάνω από 15 δισ.», αποκάλυψε υπογραμμίζοντας την κίνηση μίας εκ των συστημικών τραπεζών, στο πλαίσιο των προγραμμάτων, η οποία έχει ξεκινήσει και έχει εγκρίνει δάνεια. Και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα εγκρίνεται και ένα δεύτερο κύμα.
«Χθες και με την παρέμβαση του πρωθυπουργού έγινε μια ειλικρινής συζήτηση με τις τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος, τον κεντρικό τραπεζίτη», ανέφερε συμπερασματικά.
Ερωτηθείς δε, για την ανανέωση της θητείας του Ι. Στουρνάρα, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε πως θα υπάρξει ανακοίνωση προς το τέλος Μαΐου, συγκεκριμένα στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, στο τέλος του μηνός «θα έχουμε σαφή εικόνα» όπως ανέφερε.
Στο τελευταίο ερώτημα για τη στάση της Εκκλησίας, είπε πως «επέδειξε πολύ υψηλό φρόνημα, θα της το πιστώσει η κοινωνία, η οποία μας κρίνει όλους, και τους πολιτικούς και την Εκκλησία και τους κοινωνικούς εταίρους, όλοι κρινόμαστε κάθε ημέρα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ