Στην πραγματικότητα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο προκάτοχός της εκπροσωπούν διαφορετικούς πολιτικούς κόσμους. Και μόνο με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις τους προκύπτει ότι εκείνη δεν θέλει εκλογές, τις οποίες εκείνος υποστηρίζει ως απολύτως αναγκαίες για την έξοδο από την κρίση.
Η Φ. Γεννηματά ακολουθεί μια γραμμή ίσων αποστάσεων από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλά για την ανάγκη εθνικής συνεννόη-σης χωρίς να εξηγεί σε τι ακριβώς αναφέρεται, αν δηλαδή εννοεί μια οικουμενική κυβέρνηση ή κάποια άλλη κυβέρνηση συνεργασίας, εφόσον η Ν.Δ. αποκλείει συμμετοχή της σε ένα τέτοιο σχήμα.
Το πράγμα μπερδεύεται από τη στιγμή που στελέχη, όπως ο βουλευτής Δ. Κρεμαστινός, μιλούν ανοιχτά για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο και δεν υφίστανται κυρώσεις, όπως για παράδειγμα είχε υποστεί ο Λεων. Γρηγοράκος όταν διεγράφη για δηλώσεις του μετά την εκλογή στην ηγεσία της Ν.Δ. του Κυρ. Μητσοτάκη (είχε ζητήσει αλλαγή στρατηγικής). Άλλωστε, η κ. Γεννηματά έχει αποκλείσει μετεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ., αν αναδειχθεί πρώτο κόμμα, εφόσον δεν δεχθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει στη διακυβέρνηση.
Περιβάλλον Καραμανλή για πρόταση Σαμαρά για την Προεδρία: Δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση
Αντίθετα, ο Ευ. Βενιζέλος ευθαρσώς δηλώνει ότι προτιμά μια κυβέρνηση Μητσοτάκη από μια κυβέρνηση Τσίπρα, σημειώνοντας ότι δεν θα ήταν καλή εξέλιξη η αυτοδυναμία της Ν.Δ., από το οποίο μπορεί να συνάγει κανείς ότι προσβλέπει σε μια κυβερνητική συνεργασία της με το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, δεν έχει κανένα δισταγμό να πει ότι θέλει κάλπες και όταν συνομιλητές του δέχονται το σχόλιο ότι υιοθετεί θέσεις Ν.Δ. απα-ντούν: «Γιατί να μην υποστηριχθεί ότι η Ν.Δ. υιοθετεί θέσεις Βενιζέλου;».
Η Χαριλάου Τρικούπη έχει κάνει ό,τι μπορεί για να κρύψει τη μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο. Άλλοτε λένε ότι ο Ευ. Βενιζέλος δεν λέει κάτι διαφορετικό από τη Φ. Γεννηματά, άλλοτε κάνουν πως δεν έχει και μεγάλη σημασία. Στο βάθος της εικόνας υπάρχουν φήμες και σενάρια για υπόγειες συνεννοήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία αιωρούνται παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις που έχουν γίνει.
Άλλωστε, μετά το βέτο Βενιζέλου σε ενδεχόμενη συνεργασία με τον Γ. Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ δεν έχουμε νεότερα για συνάντηση Γεννηματά-Παπανδρέου, παρόλο που κάτι τέτοιο είχε προαναγγελθεί.
Η αμηχανία είναι εμφανής όποτε στελέχη που βρίσκονται κοντά στη Φ. Γεννηματά καλούνται να απαντήσουν σε τέτοιου περιεχομένου ερωτήσεις. Αυτό στο οποίο επιμένουν είναι ότι οι δημοσκοπήσεις είναι ενθαρρυντικές για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά και θετικές για τη δημοτικότητα της Φ. Γεννηματά.
Τις επόμενες μέρες οι εσωτερικές εντάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εκ των πραγμάτων, θα εξωτερικευθούν στο Κοινοβούλιο. Οι αλλεπάλληλες συζητήσεις που θα γίνουν για τον προϋπολογισμό και για τα πολυνομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα θα δώσουν αρκετές φορές την ευκαιρία στη Φώφη Γεννηματά να απαντήσει στις κατηγορίες που δέχεται ότι λοξοκοιτάζει αριστερά, αλλά επίσης θα προσφέρουν τη δυνατότητα στον Ευάγγελο Βενιζέλο να δώσει το δικό του διακριτό στίγμα.
Οι πολιτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από το βενιζελικό think tank e-kyklos συνεχίζονται και έχουν επιτυχία, ενώ τη Δευτέρα ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά θα μιλήσει δίπλα στην Αννα Διαμαντοπούλου σε εκδήλωση του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση. Το γεγονός ότι η κ. Διαμαντοπούλου βρίσκεται σε συζητήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, με τον Μ. Χρυσοχοΐδη, τον Γ. Φλωρίδη, τον Γ. Ραγκούση και στελέχη του Ποταμιού για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα στον ενδιάμεσο χώρο δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την κοινή της εμφάνιση με τον Ευ. Βενιζέλο.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής