«Μόλις εκλέξαμε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο στην ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, επιλέγοντας να κάνει ειδική αναφορά στην εκλογής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο ύπατο αξίωμα της χώρας. «Ο στόχος μου ήταν να επιλέξω ένα πρόσωπο που συμβολίζει την ενότητα της χώρας και, δεύτερον, να καταστήσω απολύτως σαφές ότι προχωράμε σε μια νέα εποχή» προσέθεσε. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει λάβει «σημαντικές αποφάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ζητήματα του περιβάλλοντος».
Επίσης ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο της κυβέρνησης και απαντώντας στην επισήμανση του «Politico» ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται ανέφερε ότι αυτό είναι κάτι που σκοπεύει να αλλάξει στον πρώτο ανασχηματισμό, τονίζοντας ωστόσο πως δεν περιλαμβάνονται στα άμεσα σχέδιά του αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στο Νταβός
Κυριάκος Μητσοτάκης στον «Ε.Τ.»: Μέρισμα ανάπτυξης και προόδου για την ελληνική κοινωνία
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας συμμετέχει σήμερα και αύριο (23 και 24 Ιανουαρίου) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης και, στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος, ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος σε δύο ξεχωριστά πάνελ, ενώ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Φόρουμ θα έχει σημαντικές επαφές με οικονομικό, επιχειρηματικό αλλά και πολιτικό ενδιαφέρον.
Σήμερα, στις 12.30 ώρα Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνομιλήσει, παρουσία κοινού, με τον καθηγητή Ιστορίας των Πανεπιστημίων Harvard και Stanford Νιάλ Φέργκιουσον (Niall Ferguson) και η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας (live streaming). Ο κ. Φέργκιουσον αρθρογραφεί συχνά στον ελληνικό τύπο με θέματα που ενδιαφέρουν τους Έλληνες.
Αργότερα, στις 15.30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μετάσχει σε πάνελ με θέμα «Αναζητώντας ένα Πράσινο New Deal», στο οποίο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς (Frans Timmermans) και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε (Mark Rutte). Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναπτύξει τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης που αποσκοπούν στην προστασία του Περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και τρόπους που αυτή η πολιτική εντάσσεται στη γενικότερη ευρωπαϊκή προσπάθεια. Και αυτό το πάνελ θα καλυφθεί μέσω live streaming.
Επειδή το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Νταβός εκτός από το ότι αποτελεί σημείο εκκίνησης νέων διπλωματικών κινήσεων εστιάζει σαφώς στην προέλκυση νέων επενδύσεων, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με επενδυτές και εκπροσώπους μεγάλων ξένων επιχειρήσεων. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι συναντήσεις με τον πρόεδρο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ (Brad Smith), τον διευθύνοντα σύμβουλο της ENEL, Φραντσέσκο Σταράτσε (Francesco Starace), τη διευθύνουσα σύμβουλο της Visa Europe, Σαρλότ Χογκ (Charlotte Hogg), τον πρόεδρο του Bloomberg, Πίτερ Γκράουερ (Peter T. Grauer), τον διευθύνοντα σύμβουλο της Japan Bank for International Cooperation (JBIC), Ταντάσι Μαέντα (Tadashi Maeda), την οικονομική διευθύντρια της Heineken, Λοράνς Ντεμπρού (Laurence Debroux) και τον επικεφαλής της Google για τις χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, Ματ Μπρίτιν (Matt Brittin). Σε αυτές ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, την πορεία της προς την επενδυτική βαθμίδα και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις απελευθέρωσης της αγοράς.
Στο πλαίσιο των πυκνών επαφών που θα έχει αυτό το διήμερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός από εκείνες με οικονομικό, περιλαμβάνονται και άλλες με πολιτικό ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, σήμερα το απόγευμα (23 Ιανουαρίου) η ατζέντα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει συνάντηση με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Άνεγκρετ Κραμπ -Καρενμπάουερ (Annegret Kramp-Karrenbauer). Θα ακολουθήσει συνάντηση και με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ (Bruno Le Maire). Οι συναντήσεις γίνονται στον απόηχο των διπλωματικών πρωτοβουλιών της Ελλάδος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας.