Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Τσίπρας στήνει παγίδα στο ΚΙΝ.ΑΛ. με δέλεαρ την «προοδευτική διακυβέρνηση»

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Πίεση προς το Κίνημα Αλλαγής να μη συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου με δέλεαρ την προοδευτική συγκυβέρνηση, ανεξαρτήτως αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει ή κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ασκεί ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στη δέσμευση Μητσοτάκη για εξάντληση της τετραετίας.

Στο πολιτικό παιχνίδι που μπλέκονται η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και νέου εκλογικού νόμου, ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει την απόφαση να μεταφέρει την «καυτή πατάτα» στο Κίνημα Αλλαγής, «παίζοντας» το σενάριο της «προοδευτικής διακυβέρνησης». Εκτιμά ότι με αυτή τη γραμμή είτε θα πείσει τη Φώφη Γεννηματά να μη στηρίξει τις θεσμικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. για την Προεδρία της Δημοκρατίας και τον νέο εκλογικό νόμο είτε θα προκαλέσει νέο ρήγμα στο Κίνημα Αλλαγής και αναταραχή στο κομματικό του ακροατήριο -σε μία περίοδο που δείχνει να ανακάμπτει δημοσκοπικά- αν το Κίνημα Αλλαγής αρνηθεί να συμπορευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση μίας συμμαχίας δήθεν προοδευτικών δυνάμεων.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στη δέσμευση Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στον ΣΕΒ για εξάντληση της τετραετίας και εκλογές το 2023, επέλεξε να επαναβεβαιώσει τη θέση του κατά της απλής αναλογικής και υπέρ της ανάγκης συγκρότησης κυβέρνησης των «προοδευτικών δυνάμεων» μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική. Γνωρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός αφενός ήθελε να «κάψει» το σενάριο των πρόωρων εκλογών μέσα στο 2020 ή και το 2021 που «σπρώχνει» ο ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου να επαναφέρει το σενάριο των διπλών εκλογών στο τέλος της τετραετίας, προκειμένου να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος, ο κ. Τσίπρας προτείνει στο Κίνημα Αλλαγής, στη ΜέΡΑ25 και στο ΚΚΕ συγκυβέρνηση, ακόμα και αν βγει δεύτερο κόμμα στις εκλογές.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν πρόκειται να συναινέσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου. Οι πολιτικές συγκλίσεις είναι αναγκαίες σε προγραμματική βάση και με ορίζοντα μια νέα προοδευτική πολιτική και κοινωνική συμμαχία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, που πέρασε από σαράντα κύματα λόγω της άνευ όρων και κριτηρίων ένταξης των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της πορείας μετάλλαξης σε «ΣΥΡΙΖΟΠΑΣΟΚ». Παράλληλα, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε κάθε ευκαιρία στην Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου συγκυβερνούν σοσιαλιστές και αριστεροί, ακόμα και συγκροτώντας κυβερνήσεις μειοψηφίας.

Αν και υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μειοψηφικές απόψεις για τη στήριξη της κατάργησης της απλής αναλογικής, στην κατεύθυνση της εγκαθίδρυσης νέου διπόλου Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σύστημα, ο κ. Τσίπρας διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει τον νέο εκλογικό νόμο, καθώς θεωρεί ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να κόψει στη Ν.Δ. το δρόμο προς τη δεύτερη εκλογική νίκη και τη δεύτερη περίοδο διακυβέρνησης. Και αυτό επειδή γνωρίζει ότι χωρίς τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και με δεδομένο ότι την απλή αναλογική την έχει ψηφίσει και το ΚΚΕ και τη στηρίζει και η ΜέΡΑ 25 του Γιάννη Βαρουφάκη, οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με τον παρόντα εκλογικό νόμο, άρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευκαιρία του, ακόμα και αν χάσει τις επόμενες εκλογές. Που σημαίνει ότι για να «κάψει» οριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης την απλή αναλογική δεν φτάνει να ψηφίσει τον νέο νόμο με τις ψήφους της Ν.Δ. ή και του Κινήματος Αλλαγής, ούτε καν να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, αλλά πρέπει να σχηματίσει και κυβέρνηση! Αλλιώς θα έχει να αντιμετωπίσει το σχέδιο Τσίπρα για εκλογές με απλή αναλογική και σχηματισμό κυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και ΜέΡΑ 25 -το ΚΚΕ είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να μπλέξει σε εκλογικά σενάρια και παιχνίδια της Κουμουνδούρου-, ακόμα και αν πρώτη στις επόμενες εκλογές είναι η Ν.Δ.!

Στο επόμενο βήμα, η άσκηση πίεσης από την Κουμουνδούρου προς τη Χαριλάου Τρικούπη θα αυξηθεί. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προτείνει αναζήτηση προγραμματικών συγκλίσεων ΣΥΡΙΖΑ- Κινήματος Αλλαγής με στόχο τη συγκρότηση «προοδευτικής κυβέρνησης» και σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλίες διαλόγου μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και μετά την εκλογή του από τη βάση. Τόσο προς το Κίνημα Αλλαγής όσο και προς τη ΜέΡΑ 25.

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ – Παπανδρέου: Συνάντηση με όλους τους υποψήφιους προέδρους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φώφη Γεννηματά: Παραμένει και το Σαββατοκύριακο στο νοσοκομείο – Παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Παράταση έως την Πέμπτη για τη συλλογή υπογραφών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυτοκαταστροφή ο «Μπάλλος του ΣΥΡΙΖΑ»…

Kon

Ο «εθνικός στόχος»

Kon

Ο Καραμανλής και η απόγνωση του Τσίπρα

Kon

ΚΙΝΑΛ: Ο Παύλος Χρηστίδης έκτος υποψήφιος για την προεδρία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΚΙΝΑΛ: Αλλαγή σκηνικού μετά τις υποψηφιότητες Γερουλάνου, Κεγκέρογλου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Νέα υποψηφιότητα ο Βασίλης Κεγκέρογλου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom