Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείτε Live την «μάχη» στη Βουλή για την τροπολογία Παππά για τα κανάλια

Στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να μεταφερθεί η πολιτική σκακιέρα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και τη συγκρότηση του ΕΣΡ με αφορμή τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση και η οποία προβλέπει αναστολή του άρθρου 2Α του νόμου Παππά.

Η κυβέρνηση υπό το βάρος της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, προσπαθεί να στήσει την άμυνά της προκειμένου να υποστεί τις μικρότερες απώλειες κι αν είναι δυνατόν να βγει στην αντεπίθεση.

Αυτό το επιχειρεί παρουσιάζοντας μικρές, επουσιώδεις και «πονηρές» βελτιώσεις (ή εκ του περισσού όπως παραδέχθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης) ως κινήσεις καλής θελήσεως και συναινετικότητας που πραγματικό στόχο έχουν να εμφανίσει την αντιπολίτευση ως αδιάλλακτη αλλά και να μην επιστρέψει -ως είναι υποχρεωμένη από το ΣτΕ- τις αρμοδιότητες για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στο ΕΣΡ.

Παππάς για τηλεοπτικές άδειες: Δεν καταργείται ο νόμος, θα τον εφαρμόσει το ΕΣΡ -Επιμένει στον αριθμό 4

Κατηγορηματικός ότι «θα επιμείνουμε στον όρο αναστολή για το νόμο 4339 και θα φέρουμε ρύθμιση που θα κάνει σύμφωνη τη γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών» εμφανίστηκε λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή ο Νίκος Παππάς.

Επισήμανε ακόμα ότι «ο αριθμός 4 για τις τηλεοπτικές άδειες είναι αυτός που ψήφισε η ελληνική Βουλή. Ο νόμος ακόμα υπάρχει. Ξέρουμε ότι προσεβλήθησαν οι διοικητικές πράξεις από την τροπολογία 2Α που μετέφερε την αρμοδιότητα. Εάν αυτές οι διοικητικές πράξεις ακυρωθούν, γυρίζουμε στον 4339 ως είχε. Γυρίζουμε σε έναν νόμο η καρδιά του οποίου έχει ψηφιστεί και από τα άλλα κόμματα». Κατά τον κ. Παππά εξάλλου «τυπικά στο νομικό σύμπαν ο νόμος δεν έχει καταπέσει»

Επανέλαβε, δε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι «μένει ολόκληρος ο νόμος όπως είχε ψηφιστεί και η μόνη αλλαγή στην αρχική εκδοχή του νόμου είναι η αιτιολογημένη γνώμη του ΕΣΡ που γίνεται σύμφωνη».

Υποστήριξε επίσης ότι «η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή «προσαρμόζει» τη νομοθεσία στη διαφαινόμενη απόφαση του ΣτΕ» ενώ δεν παρέλειψε να καρφώσει το ανώτατο δικαστήριο λέγοντας ότι «το ΣτΕ στη συγκεκριμένη υπόθεση ενήργησε με υπόθεση διαστημική, σε άλλες υποθέσεις καθυστερεί περισσότερο».

Υποστήριξε ότι «δεν είναι προς θάνατον να έχουν μετακινηθεί όλοι» επιμένοντας ότι «οι δικές μας ενέργειες (σ.σ. για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες) ήταν πράξεις ανάγκης γιατί είχαμε την αδυναμία συγκρότησης του ΕΣΡ». Χαρακτήρισε, δε, «φτωχή κριτική ότι κάναμε ενέργειες μόνο και μόνο για να φύγει η Λίνα Αλεξίου από τη θέση της προέδρου του ΕΣΡ».

«Εγώ αισθάνομαι ότι μπήκε σε αυτή τη διαδικασία ένα προσωρινό φρένο αλλά ότι και αυτή η διαδικασία που ταλαιπώρησε το πολιτικό σκηνικό έχει οδηγήσει τα κόμματα στο δρόμο της λογικής» συνέχισε ο υπ. Επικρατείας.

Δεν μετάνιωσα για τον αριθμό 4

Παράλληλα τόνισε ότι «δεν μετάνιωσα για τον αριθμό 4 στις τηλεοπτικές άδειες. Δεν ακούω κανέναν να λέει αυτή τη στιγμή ότι δεν πρέπει να εκδοθούν άδειες ή να εισπραχθεί τίμημα και αυτό το θεωρώ κέρδος για την ελληνική πολιτεία».

Όσον αφορά τι θα γίνει από εδώ και πέρα σημείωσε ότι «υπάρχουν δύο θέματα: το τι θα γίνει με την αδειοδότηση και το τι θα γίνει μέχρι τη συγκρότηση του ΕΣΡ».

«Εάν βγει ΕΣΡ την επόμενη εβδομάδα, διαβουλευθούμε και μας εγγυηθεί ότι σε μικρό διάστημα θα εκδοθούν άδειες, θα συζητήσουμε, αν μας πει ότι χρειάζεται δύο χρόνια τότε η κυβέρνηση και όλος ο πολιτικός κόσμος θα βρεθεί προ των ευθυνών του».

«Ακόμα και κάποιος που υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται διαγωνισμός πρέπει να απαντήσει τι θα γίνει αν υπάρξουν ενδιαφερόμενοι που είναι περισσότεροι από τις άδειες στις οποίες θα συνομολογήσουμε» πρόσθεσε.

Υπερασπιζόμενος το νόμο 4339 είπε ότι «εμείς οργανώσαμε έναν διαγωνισμό που εξασφάλισε το υψηλότερο τίμημα για το ελληνικό δημόσιο» σημειώνοντας ότι για το νόμο αυτό το ζήτημα του τιμήματος μπαίνει τελευταίο αφού πρώτα ο ενδιαφερόμενος περάσει τον πήχη τον ποιοτικών προϋποθέσεων.

Η ΝΔ δεν μπορεί να συγκυβερνά δια του θεσμικού εκβιασμού

Όσον αφορά την πρόταση της ΝΔ είπε ότι αφαιρεί δύο βασικά χαρακτηριστικά: τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων και τη διαγωνιστική διαδικασία.

Ερωτηθείς για το τι θα άλλαζε με την εμπειρία των προηγούμενων μηνών απάντησε ότι «αυτό που θα κάναμε θα ήταν να μην καθυστερήσουμε. Δείξαμε κατανόηση μέχρι να βγάλει νέα ηγεσία η ΝΔ».

Στην ερώτηση το αν θα προχωρήσει αν θα προστρέξει σε όσα ζητά η ΝΔ απάντησε «θα ήθελα να μείνω στο γεγονός ότι η ΝΔ έκανε το βήμα και πρότεινε πρόσωπο για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ. Θα περιμένω την τοποθέτησή της και σήμερα. Δεν μπορεί η ΝΔ να συγκυβερνήσει δια του θεσμικού εκβιασμού επειδή δεν αναλαμβάνει τις συνταγματικές της υποχρέωσεις».

Χαρακτήρισε, ωστόσο, «πάρα πολύ αρνητικό» το να μην υπάρξει αποτέλεσμα στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής τη Δευτέρα. «Θα είναι μια έκφραση αποσταθεροποίησης της πολιτικής σταθερότητας από την πλευρά της ΝΔ δια των προβλέψεων για την συγκρότηση πλειοψηφίας 4/5 για το ΕΣΡ. Από εκεί και πέρα επειδή παρανομούμε, πρέπει να βρεθεί μια λύση».

«Η μη συγκρότηση του ΕΣΡ θα είναι ένα πολιτικό γεγονός. Προφανώς δεν θα μπορούμε να δώσουμε άδειες αλλά μια στοιχειώδης ρύθμιση πρέπει να υπάρχει» συμπλήρωσε για το ίδιο θέμα ο υπουργος Επικρατείας.

Ερωτηθείς για το βράδυ της απόφασης του ΣτΕ είπε ότι «στεναχωρηθήκαμε πάρα πολύ για την απόφαση του ΣτΕ γιατί είχε παραχθεί ένα οικονομικό αποτέλεσμα και τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν» προσθέτοντας ότι «δεν κρύφτηκα μετά την απόφαση γιατί βγήκα στην ΕΡΤ και το ίδιο βράδυ και το επόμενο πρωί».

Η αποστολή μου στη Βενεζουέλα ήταν πολιτική

Όσον αφορά το ταξίδι στη Βενεζουέλα ο κ. Παππάς είπε ότι «έγινε 1,5 χρόνο πριν έρθουμε στην κυβέρνηση. Οργανώθηκε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας όταν η κυβέρνηση αυτής της χώρας ήθελε να αναπτύξει τις σχέσεις με ευρωπαϊκή χώρα».

Η αποστολή μου ήταν πολιτική η γνωριμία με την πολιτική ηγεσία της χώρας, εγώ έκανα πολιτικές συναντήσεις, είπε ο κ. Παππάς ο οποίος σημείωσε ότι «ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι το να ξεθάβεται ένα ταξίδι είναι μια ανεπιτυχής προσπάθεια συμψηφισμών».

Χαρακτήρισε προπαγάνδα τα όσα γράφονται λέγοντας ότι «η προπαγάνδα δοκιμάστηκε αυτή και στην Ισπανία ανεπιτυχώς ότι η αριστερά χρηματοδοτείται απο τη Βενεζουέλα». [Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ ]

Άνθρωπος απολύτως ακέραιος ο Κοτσακάς

Κληθείς να σχολιάσει την επιλογή Κοτσακά για τη θέση του επικεφαλής πολιτικού σχεδιασμού στο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ορόκειται για άνθρωπο απολύτως ακέραιο» και χαρακτήρισε «ανήθικη τη σπέκουλα που δέχεται». «Θα συμβάλει στην ανάπτυξη του κόμματος με την πείρα του. Εμείς πρέπει να κάνουμε μια συζητηση στην Πολιτική Γραμματεία και το Πολιτικό Συμβούλιο για το πώς θα ευθυγραμμίσουμε τη γραμμή μας με την πολιτική βάση» πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας.

Είπε, επίσης, ότι «πρέπει να διευρύνουμε την πολιτική μας φυσιογνωμία» τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει ο κορμός της αριστερής έκφρασης στη χώρα».

Απαντώντας δε στην κριτική για το θέμα των συντάξεων υποστήριξε ότι «αν ήταν άλλες οι πολιτικές επιλογές το Σεπτέμβρη οι επικουρικές συντάξεις θα είχαν εξαϋλωθεί και δεν θα μιλάγαμε μόνο για το κακό στοιχείο της συμφωνίας που φέρνει περικοπές σε 250.000 συνταξιούχους».

Το χρέος να λυθεί μέσα στο 2016

Μιλώντας για θέματα οικονομίας χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη την υπογραφή του 4ου Μνημονίου τονίζοντας ότι η υπόθεση του χρέους πρέπει να έχει λυθεί μέσα στο 2016.

«Υπάρχει ένας πολιτικός ανταγωνισμός που είναι ξεκάθαρος. Οι χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίας θέλουν να καθυστερήσουν τα πράγματα περιμένοντας καλύτερους συσχετισμούς για να μην τηρήσουν τα συμφωνηθέντα» εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας.

Για την παρουσία του ΔΝΤ είπε ότι «είναι στο πρόγραμμα επειδή το επιθυμούσαν άλλες χώρες». «Εμείς δεν λέμε μέσα ή έξω αλλά να τα βρουν γρήγορα. Εδώ έχουμε μια συμφωνία που όλοι καλούνται να τηρήσουν» τόνισε ο κ. Παππάς.

Για το ύψος των πλεονασμάτων παρατήρησε ότι «ο κ. Σαμαράς είχε υπογράψει πλεονάσματα που δεν θα έβγαιναν καθ ομολογία Χαρδούβελη. Εμείς έχουμε πιάσει τους στόχους, το δύσκολο είναι το 3,5% και πρέπει να μειωθεί ο στόχος αυτό».

Δεν είναι σωστό να κλιμακώνεται η αντιπαράθεση εκκλησίας-κυβέρνησης

Κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο ΣΚΑΪ είπε ότι «είναι ένας άνθρωπος που μας έχει συνηθίσει σε λόγο κατανόησης στο διαφορετικό. Εύχομαι αυτό να το συνεχίσει. Δεν είναι σωστό να κλιμακώνεται η αντιπαράθεση από τη μια ή την άλλη πλευρά. Είμαστε υπέρ του διαχωρισμού εκκλησίας-κράτους».

Κατέληξε τέλος για το θέμα των εκλογών λέγοντας ότι «δεν βλέπω εκλογές» και χαρακτηρίζοντας αστεία πράγματα ότι μετά το 14-11 το ΣτΕ και το ΕΣΡ θα πάμε σε εκλογές».

ΝΔ: 2+1 βήματα για ΕΣΡ
Από την άλλη πλευρά, η αξιωματική αντιπολίτευση με σύμμαχο την απόφαση του ΣτΕ, πολιορκεί ακατάπαυστα την κυβέρνηση ζητώντας την πλήρη απόσυρση του νόμου Παππά που θα ολοκληρώσει την συντριπτική ήττα του Μεγάρου Μαξίμου σε ένα πεδίο που κατά το προηγούμενο διάστημα θεωρούταν προνομιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από το στρατόπεδο της ΝΔ εξηγούν ότι ο δρόμος της συναίνεσης για την συγκρότηση του ΕΣΡ περνά μέσα από τρία συγκεκριμένα βήματα:

-ακύρωση του νόμου Παππά

-νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στην βάση της απόφασης του ΣτΕ που θα μεταφέρει όλες τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ -ακόμα και αυτής τους καθορισμού του αριθμού των εκπεμπόμενων καναλιών

-στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής με πρόσωπα κοινής αποδοχής.

Επιπροσθέτως, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς έχει απολέσει κάθε ίχνος προσωπικής αξιοπιστίας, δεν εμπνέει εμπιστοσύνη ενώ με δηλώσεις σαν κι αυτές με τις οποίες επιμένει στον αριθμό 4 για τους τηλεοπτικούς σταθμούς υπονομεύει και τις όποιες προσπάθειες συναίνεσης που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Υπό αυτά η υπουργική τροπολογία με την μορφή που κατατέθηκε αναμένεται να καταψηφιστεί από τη ΝΔ.

Επιφυλακτικότητα από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αν και στην πρόσφατη Διάσκεψη των Προέδρων στήριξε την πρόταση του κ. Βούτση για την συγκρότηση του ΕΣΡ, δεχόμενη τις διαβεβαιώσεις του περι μεταφοράς όλων των αρμοδιοτήτων στην Ανεξάρτητη Αρχή, αναμένεται να εμφανιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής με μια σειρά από προϋποθέσεις προκειμένου να στηρίξει την τροπολογία του κ. Παππά.

Πηγές από την Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι βασική αιτία της δυσπιστίας αποτελεί το πρόσωπο του υπουργού Επικρατείας το οποίο με συνεχείς δηλώσεις δημιουργεί έντονο προβληματισμό για το κατά πόσο είναι διατεθειμένος να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του ΣτΕ. Σε κάθε περίπτωση οι βουλευτές αναμένεται να ζητήσουν την πλήρη κατάργηση του άρθρου 2Α και όχι την αναστολή του όπως προβλέπει η τροπολογία και ρητές διαβεβαιώσεις περί επαναφοράς του ενισχυμένου ρόλου του ΕΣΡ. Επισημαίνουν δε ότι η εξέλιξη της αυριανής συζήτησης θα καθορίσει και την τελική τους στάση στην ψηφοφορία.

Ποτάμι: όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ

Συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την θετική του ψήφο αναμένεται να θέσει και το Ποτάμι. Συγκεκριμένα, θα ζητηθεί η κατάργηση συνολικά του άρθρου 2 του νόμου Παππά και η μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ (σ.σ. και του καθορισμού του αριθμού των τηλεοπτικών σταθμών).

Πιθανότατα δεν θα δώσουν θετική ψήφο ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Θα διαφυλάξουμε την κυριαρχία των χωρών μας έναντι απειλών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης για ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία: Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας η πενταετής συμφωνία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης για κόστος θέρμανσης: Σύστημα ρυθμίσεων για να μην είναι μεγάλη η επιβάρυνση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φώφη Γεννηματά: Στον Ευαγγελισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Ραγδαίες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ

Λάμπρος Κατσαρός

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύριο κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου ο πρωθυπουργός

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ο Μητσοτάκης εγκαινίασε το νέο data center της Lamda Hellix: «Ψήφος εμπιστοσύνης στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας»

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ωρες χαλάρωσης στα Χανιά για τον Μητσοτάκη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η ΝΔ θυμίζει στον ΣΥΡΙΖΑ τα πρωτοσέλιδα πριν τις εκλογές και τις «δημοσκοπήσεις μαϊμού»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης στο ΙΟΒΕ: Η επόμενη 10ετία ίσως είναι θρίαμβος

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom