Η γαλλική εφημερίδα χαρακτηρίζει τον Νίκο Παππά «ένα από τα πιο πολυσυζητημένα άτομα στην Ελλάδα, τις τελευταίες αυτές εβδομάδες», προσθέτοντας ότι είναι «το δεξί χέρι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και θεωρείται ότι ασκεί μεγάλη επιρροή στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Παρ’ όλα αυτά, ξεκινώντας μια μεταρρύθμιση στον ιδιωτικό οπτικοακουστικό τομέα, έχει προκαλέσει την οργή του Τύπου και της κοινής γνώμης».
Απαντώντας επ’ αυτού ο υπουργός εξηγεί: «Δεν επιδιώκω να είμαι αρεστός. Είμαι ο υπουργός που για πρώτη φορά έκανε τους ιδιοκτήτες των καναλιών να πληρώσουν 60 εκατ. ευρώ για τους φόρους από τις διαφημίσεις και τις εκπομπές σήματος που ουδέποτε είχαν καθορισθεί. Και τώρα, ήταν έτοιμοι να πληρώσουν 250 εκατ. ευρώ για τις άδειες. Δεν θα ενδώσω, αναμένω επικρίσεις».
Το δημοσίευμα αναφέρεται λεπτομερώς στις τελευταίες εξελίξεις για τη δημοπρασία των τεσσάρων αδειών που «μετά από μια διαδικασία για την οποία ασκήθηκε ευρεία κριτική» όπως σημειώνει η εφημερίδα «χορηγήθηκαν σε μεγάλους επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομάδων ή κατασκευαστικών εταιριών», για να ακυρωθεί στη συνέχεια από το Συμβούλιο Επικρατείας με ανάθεση στην αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).
«Η απόφαση είναι βεβαίως αρνητική, οι δικαστές όμως φάνηκαν διχασμένοι, υιοθέτησαν την αντισυνταγματικότητα με 14 ψήφους, έναντι 11, που σημαίνει ότι για δύο ψήφους θα είχαμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα» λέει ο υπουργός. «Πρόκειται για ένα προσωρινό φρένο. Όταν ξεκινήσαμε αυτή τη μάχη κανείς δεν ήθελε να ακούσει για άδειες πόσο μάλλον για να πληρώσει για να τις αποκτήσει. Σήμερα, ακόμα και το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, που από την αρχή μάς μάχεται, δεν αμφισβητεί το προφανές. Σε πολιτικό επίπεδο επομένως έχουμε πρόοδο για το θέμα αυτό. Είμαι ήρεμος».
Σχετικά με τις πιέσεις της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές ο κ. Παππάς αντιδρά. «Το συντηρητικό κόμμα, που μπλοκάρει την επιλογή του προέδρου του ΕΣΡ, δεν μπορεί να συνεχίσει να υποστηρίζει την ολιγαρχία των ΜΜΕ, την οποία πολεμάμε. Δεν είναι ηθικό. Πιστεύω ότι θα υπάρξει συναίνεση και το ΕΣΡ θα συσταθεί. Το ΕΣΡ θα πρέπει να ξαναρχίσει όλη τη διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών. Δεσμεύομαι να θέσω στη διάθεσή του, αν το επιθυμεί, όλη την τεχνική και διοικητική υποστήριξη που είναι απαραίτητη για αυτό».
Σύμφωνα με την εφημερίδα ελληνική κυβέρνηση δεν τρέφει αυταπάτες, η νέα διαδικασία θα πάρει χρόνο, γιατί πρέπει να ξαναρχίσει από το μηδέν. Για την ώρα, εννέα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και περίπου 120 περιφερειακά εκπέμπουν με προσωρινές άδειες.