Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήταν ο επίσημος προσκεκλημένος της εκδήλωσης του Κολλεγίου της Ευρώπης και ο κ. Σχοινάς, στην αντιφώνησή του αναφέρθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν εντός της Ευρώπης και για την Ευρώπη κυρίως σε ότι αφορά την υποβάθμιση του δημόσιου διαλόγου.
Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Βέλγιο πραγματοποιείται με αφορμή την συμπλήρωση πενήντα ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου και Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Οι εορτασμοί της επετείου κορυφώνονται με την επίσκεψη που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.
Στην αντιφώνησή του, ο κ. Σχοινάς ανέφερε κατ’αρχήν ότι, ως Έλληνας και από νεαρή ηλικία, είχε την πεποίθηση, ότι «η Ελλάδα σημαίνει κάτι μόνο μέσα στην Ευρώπη – δεν υπάρχει Ελλάδα που να βρίσκεται έξω από την ομπρέλα των αξιών της Ευρώπης. Συγχρόνως όμως, δεν υπάρχει και Ευρώπη που να μπορεί να σταθεί μακριά από το λίκνο της Δημοκρατίας που είναι η Ελλάδα». Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνιστά την ενσάρκωση και την προσωποποίηση των ευρωπαϊκών αξιών, της γεφύρωσης των διαφορών και του συμβιβασμού. «Η επιδίωξή σας για διαρκή διάλογο με Χριστιανούς, μη χριστιανούς και κάθε θρησκεία κάτω από τον ήλιο, από τη μια γωνιά της γης μέχρι την άλλη, είναι πραγματικά αξιέπαινη», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης «δεν υπήρξε ποτέ ένας πνευματικός ηγέτης που περιορίζει της δράση του σε λίγα τετραγωνικά μέτρα στην Κωνσταντινούπολη. Είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης που υπερασπίστηκε πάντοτε το διάλογο».
Και αυτό διότι, όπως εξήγησε ο κ. Σχοινάς, «αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος για να πετυχαίνουμε αποτελέσματα. Η Ευρώπη ήταν και είναι πάντα η τέχνη του διαλόγου και του συμβιβασμού και παραμένει ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος για επιτυχίες».
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όπως ανέφερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ακρόασή μου πριν από λίγες εβδομάδες, η Ευρώπη παραμένει σήμερα φάρος σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο σκοτεινός», υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς.
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Η Ελλάδα πολύτιμη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή
Στη συνέχεια, ο ορισθείς Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι το άρθρο 17 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει, για πρώτη φορά, νομική βάση για έναν ανοικτό, διαφανή και τακτικό διάλογο μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των Εκκλησιών, των θρησκευτικών ενώσεων και των φιλοσοφικών οργανώσεων. Αυτός ο μεταξύ μας διάλογος είναι νομικά κατοχυρωμένος, σημείωσε.
Στην Ευρώπη, επεσήμανε, λειτουργούμε εντός μιας αρχιτεκτονικής που βασίζεται σε κανόνες, και στην οποία προεξέχουσα θέση έχουν οι πολίτες και οι κοινές μας αξίες.
«Πρωταρχικό μέλημα των ευρωπαϊκών κοινωνιών είναι να προστατεύουν τα πιο αδύναμα μέρη τους με την απαραβίαστη αρχή ότι άπαντες έχουν αξία και ουδείς θα πρέπει να μένει στο περιθώριο. Εν τέλει, όλοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στα ίδια δικαιώματα, και στις ίδιες αξίες και ευκαιρίες», είπε ο κ. Σχοινάς.
Προειδοποίησε ακόμη για τον κίνδυνο υποβάθμισης του δημόσιου διαλόγου που παρατηρείται εντός της Ευρώπης και για την Ευρώπη. «Κάποιοι έχουν ξεχάσει πώς να αναζητούν συμβιβασμούς. Άλλοι πάλι προσπαθούν ενεργά να τους αποτρέπουν με κάθε τρόπο. Αρχές που κάποτε ήταν ισχυρά ριζωμένες, τώρα τίθενται ανοιχτά εν αμφιβόλω», τόνισε.
Παραθέτοντας τη γνωστή ελληνική παροιμία σύμφωνα με την οποία “μια κοινωνία μεγαλώνει όταν ηλικιωμένοι άνδρες φυτεύουν δέντρα στη σκιά των οποίων γνωρίζουν ότι δεν θα καθίσουν ποτέ”, ο κ. Σχοινάς είπε ότι «εάν ζούμε σε αυτή την ισχυρή Ένωση σήμερα, το οφείλουμε στο γεγονός ότι πριν από 60 χρόνια οι γονείς και οι παππούδες μας επέλεξαν να κάθονται γύρω από το τραπέζι του διαλόγου και όχι στα χαρακώματα.
«Εάν υπάρχει ένα συμπέρασμα από τη σημερινή εκδήλωση για εμάς που βρισκόμαστε εδώ, στο σπίτι της μάθησης, αυτό δεν είναι άλλο από τη σημασία του διαλόγου, όπως αναδεικνύεται από το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη», συμπλήρωσε.
«Ο διάλογος είναι απαραίτητος πρώτα και κύρια επειδή είναι στην ίδια τη φύση του ανθρώπου», υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς, ο οποίος αναφερόμενος στην πρόσφατη επέτειο των 30 χρόνων από την πτώση του τείχους του Βερολίνου τόνισε χαρακτηριστικά: «Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δικαιώθηκε από την ιστορία. Βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας».