Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέρασε το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο με 165 ψήφους υπέρ και 122 κατά

Τόσα χρήματα θα πάρουν τα κόμματα από την κρατική επιχορήγηση για το 2019

Newsroom eleftherostypos.gr

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10.30 μ.μ. η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο πέρασε με ευρεία πλειοψηφία καθώς 165 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 122 κατά.

Με αυξημένη πλειοψηφία 165 ψήφων (ΝΔ και Ελληνική Λύση) σε σύνολο 287 ψηφισάντων βουλευτών, ψηφίστηκε επί της αρχής το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ – ο οποίος ζήτησε και ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, σε άρθρα και στην υπουργική τροπολογία για τους ΟΤΑ – το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ 25.

– Στο άρθρο 1, ναι ψήφισαν 165, όχι 103, 19 παρών

– Στο άρθρο 3, ναι ψήφισαν 165, όχι 103 και 19 παρών

– Στο άρθρο 5, ναι ψήφισαν 184, όχι 103

– Στο άρθρο 7, ναι ψήφισαν 184, όχι 103

– Στο άρθρο 11, ναι ψήφισαν 165, όχι 103, παρών 19

– Στο άρθρο 15, ναι ψήφισαν 156, όχι 131

– Στο άρθρο 53, ναι ψήφισαν 156, όχι 131,

– Στο άρθρο 54, ναι ψήφισαν 165, όχι 122

– Στο άρθρο 55, ναι ψήφισαν 165, όχι122

– Στο άρθρο 56, ναι ψήφισαν 156, όχι 122, παρών 9

– Στο άρθρο 57, ναι ψήφισαν 165, όχι 122

– Στο άρθρο 157, ναι ψήφισαν 165, όχι 103, παρών 19

– Στο άρθρο 161, ναι ψήφισαν 165, όχι 122

– Στο άρθρο 178, ναι ψήφισαν 155, όχι 132

– Στο άρθρο 184, ναι ψήφισαν 155, όχι 132

– Στο άρθρο 205, ναι ψήφισαν 165, όχι 121, παρών 1

– Στο άρθρο 210, ναι ψήφισαν 165, όχι 122

Στην τροπολογία 64 (επί άρθρου 1 & 7) ναι ψήφισαν 156, όχι 113 και 18 παρών.

Από την ψηφοφορία έλειπαν 3 βουλευτές της ΝΔ (Α. Σαμαράς. Δ. Χατζηδάκης, Ανδρ. Κατσανιώτης) οι οποίοι ήταν δικαιολογημένα απόντες και έστειλαν επιστολή με την οποία δήλωσαν ότι αν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν «ναι». Ωστόσο, επειδή δεν ήταν σε αποστολή της Βουλής η ψήφος τους δεν προσμετρήθηκε.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ έλειπε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Προηγήθηκε μια σκληρή αντιπαράθεση, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «όχι μόνο δεν έβγαλε τη χώρα από την κρίση», αλλά «επιχείρησε να συγκροτήσει για πρώτη φορά μια εναλλακτική και ολιστική εθνική αναπτυξιακή στρατηγική». Στη συνέχεια έκανε έναν απολογισμό των πεπραγμένων της διακυβέρνησης του.

«Και εσείς τι έρχεστε να αντιπαραβάλετε σε όλο αυτόν το σχεδιασμό;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Τις ιδεολογικές σας εμμονές στα εργασιακά, που μας ξαναγυρίζουν στους μνημονιακούς νόμους, χωρίς τη παρουσία ούτε των μνημονίων ούτε του ΔΝΤ. Και τα ρουσφέτια σας σε φίλους και ημετέρους, που βγάζουν μάτι. Έρχεστε και θεωρείτε ότι οι ταχυδρομικές υπηρεσίες και η κατ’ οίκον παράδοση τροφίμων (delivery), είναι τόσο βασικές για την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας ώστε να συμπεριληφθούν σε έναν αναπτυξιακό νόμο. Και ψάχνει κανείς να βρει το γιατί.  Μέχρι που συνειδητοποιεί ότι το πρακτορείο διανομής Άργος (που ποιος το έχει; μαντέψτε!) έχει ενταχθεί στη λίστα της ΕΕΤΤ για την ανάπτυξη ταχυδρομικών υπηρεσιών. Μα εσείς εδώ δεν νομοθετείτε για το ντελίβερι. Εσείς κάνετε οι ίδιοι ντελίβερι, στο μεγάλο αφεντικό!»

Σχολιάζοντας την τροπολογία με την οποία επιτρέπεται σε επενδυτές να βγάζουν GoldenVisa μέσω POS, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Για πείτε μου αλήθεια το σκάνδαλο με τα Κινέζικα POS για τη απόδοση χρυσής Visa, που προκάλεσε τη παρέμβαση εισαγγελέα για πιθανό ξέπλυμα χρήματος, με τι αντίτιμο το διευθετείτε σήμερα ; Νομοθετώντας με αναδρομική ισχύ δυο χρόνων, ακριβώς για να το περιλαμβάνει ; Δε ντρέπεστε λίγο να φέρνετε τέτοια διάταξη στη Βουλή;».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στον υπουργό Ανάπτυξης που έφερε την τροπολογία, ο κ. Τσίπρας, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση, αφού δεν παρέλειψε να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του κ. Άδωνι Γεωργιάδη περί χρηματισμού του πρώην πρωθυπουργού: «Είσαστε η ντροπή της παράταξής σας και του πολιτικού συστήματος. Παριστάνετε τον τζόκερ της πολιτικής ζωής. Δεν ντραπήκατε να βγείτε σε ένα ντοκιμαντέρ της Ελβετικής Τηλεόρασης –γιατί η Ελβετική τηλεόραση δεν είναι σαν τα ελληνικά ΜΜΕ- που δείχνει το κρίσιμο ζήτημα του σκανδάλου Novartis και δεν ντραπήκατε να πείτε, ο,τι πείτε. Και μετά από λίγες ημέρες είπατε πως δωροδοκούμαι εγώ και ο κ. Πολάκης. Και μετά από μία ώρα ανασκευάσετε. Δεν ντρέπεστε για αυτά που κάνετε τόσα χρόνια, θα ντραπείτε τώρα που φέρνετε φωτογραφικές τροπολογίες; Ντρέπεται για εσάς ο κ. πρωθυπουργός και δεν ήρθε σήμερα στη Βουλή, σε ένα τόσο κορυφαίο νομοσχέδιο».

Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επεσήμανε, ανάμεσα σε άλλα: «Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε διάφορα άρθρα του αναπτυξιακού νόμου και τα ταίριαξε με τον κ. Μαρινάκη. Εσείς κάνατε χατίρια και τώρα σας έπιασε ο καημός. Σταματήστε αυτό το τροπάρι. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να μας κατηγορεί με εικασίες. Εμείς δεν μπορούμε; Πού το είδατε αυτό; Με το νομοσχέδιο του κ. Τσίπρα αυξήθηκαν οι τιμές στα φάρμακα, αυξήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη. Ο μόνος που δεν μπορεί να μιλάει για τη φαρμακευτική δαπάνη είναι ο Τσίπρας, ο Πολάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ. Νόμος περισσότερο ύποπτος για διαφθορά στα φάρμακα δεν έχει ψηφιστεί από τον τελευταίο του ΣΥΡΙΖΑ. Μαθήματα σε εμάς δεν δεχόμαστε».

Ως «θρασύ και αλαζόνα με εισαγγελικό ύφος» χαρακτήρισε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης τον Αλέξη Τσίπρα. Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περήφανος για το πρωτογενές πλεόνασμα και τα περίφημα μαξιλαράκια. Νομίζω ότι πιο πολύ από το πρωτογενές πλεόνασμα της οικονομίας, σας χαρακτηρίζει το πρωτογενές πλεόνασμα θράσους και αλαζονείας . Αυτό κατάλαβα από την ομιλία του κ. Τσίπρα. Δεν είχε ίχνος αυτοκριτικής. Είχε εισαγγελικό ύφος που προσβάλλει την νοημοσύνη των πολιτών. Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι όλα τα έκανε καλά και του χρωστά ο λαός. Δεν σας χρωστά ο λαός. Εσείς χρωστάτε ένα συγγνώμη για τα ψέματα που είπατε και την πανθομολογούμενη αποτυχία σας. Αν πείτε την συγγνώμη ίσως σας συγχωρέσει ο λαός αλλιώς θα μείνετε για πολλά χρόνια στην αντιπολίτευση».

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο και στρατηγική για την ανάπτυξη, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως κάνει τις χάρες του ΣΕΒ. «Επιχειρήσατε να φτιάξετε τον δικό σας Λευκό Οίκο! Φέρατε 36 αλλαγές και διορθώσεις στο επιτελικό κράτος και έπεται άγνωστη συνέχεια γιατί δεν θα σταματήσουμε εδώ», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε πως με τις προωθούμενες διατάξεις, καταργείται και το «τελευταίο φύλλο συκής στο εργατικό δίκαιο». «Οι ενώσεις προσώπων αναβαθμίζονται, παίρνουν ρόλο στο τσάκισμα των μισθών! Η εμπειρία από την περίοδο του 2012 αποτυπώνει τον ρόλο των ενώσεων προσώπων ως συμπιεστή μισθών και δικαιωμάτων και δούρειο ίππο στο χτύπημα συνδικαλιστικών οργανώσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Bάζετε ασφυκτικούς όρους στη ζωή και συλλογικές αποφάσεις σωματείων, για τις ενώσεις προσώπων χρειάζονται τα 3/5 εργαζομένων, με συμμετοχή ανθρώπων της εργοδοσίας και δίνετε πλήρη ελευθερία κινήσεων».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τον αριθμό των τροπολογιών που κατατέθηκαν στο σχέδιο νόμου. «Διακωμωδούμε την δουλειά μας. Είναι απίστευτο. Εδώ έχει 21 συνολικά τροπολογίες εκ των οποίων οι 13 είναι εκπρόθεσμες. Έτσι κυβερνάτε; Έτσι νομοθετείτε; Θα κάνουμε δουλειά στο πόδι; Το κάνετε γιατί εξυπηρετείτε κόσμο. Κάνετε ρουσφέτια. Με αυτό τον τρόπο όμως παραβιάζουμε τον όρο της δημοκρατίας, ότι ο βουλευτής πρέπει να είναι μελετημένος όταν έρχεται εδώ. Τροπολογίες επί τροπολογιών», τόνισε και ζήτησε να σταματήσει η κατάθεση άσχετων με τα σχέδια νόμου τροπολογιών. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε μία τροπολογία του υπουργού Οικονομικών, για την οποία υποστήριξε, ότι «δίνει συγχωροχάρτι σε εργολάβους» γιατί θεσμοθετείται η αναστολή των ποινικών και διοικητικών μέτρων εναντίον τους.

Περισσότερα σε λίγο…