Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται σε… κωλοτούμπες ακόμα και ως αντιπολίτευση!

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται σε… κωλοτούμπες ακόμα και ως αντιπολίτευση!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Σε «στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ» υποβιβάστηκε χθες η κατά Τσίπρα «συμφωνία με τους εταίρους» για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ισχυρίστηκε ότι δεν διαφωνεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό και ότι η διχογνωμία ήταν -για μία ακόμα φορά- δημοσιογραφική ανακάλυψη.

Οι πληροφορίες λένε πως το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, στο κομμάτι του απολογισμού της προηγούμενης κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μιλήσει περί συμφωνίας με τους θεσμούς για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως έκανε στη συνέντευξή του στο CNBC. Θα υποστηρίξει ότι η πρόταση της προηγούμενης κυβέρνηση διασφάλιζε τα χρήματα των δανειστών για το 2020, το 2021 και το 2022 και παράλληλα δημιουργούσε δημοσιονομικό χώρο χωρίς να μειώνει ονομαστικά τα πρωτογενή πλεονάσματα, άρα -κατά την άποψή του- οι εταίροι δεν θα είχαν λόγο να την απορρίψουν. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να πει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αν επανεκλεγόταν, θα υλοποιούσε την πρόταση ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, κάνοντας αναφορά στην κυριαρχία που επέστρεψε στη χώρα μετά την έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

«Αυτό που λέμε και οι δύο συνεχώς είναι ότι με το escrow account εξασφαλίσαμε ότι θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω οι δανειστές, άρα μειώσαμε τα πλεονάσματα δίχως να παραβιάζουμε τη συμφωνία», έγραφε χθες, μεταξύ άλλων, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική, μέσω της οποίας η χώρα μπορούσε να περάσει αυτόματα σε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2020», είπε η κ. Αχτσιόγλου στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, αν και προχθές έκανε πως δεν καταλάβαινε την ερώτηση που της έκαναν στο ραδιόφωνο όταν τη ρωτούσαν εάν αυτή η πρόταση είχε συζητηθεί και συμφωνηθεί με τους εταίρους.

Με αυτή τη σαθρή επιχειρηματολογία ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίζει να «πουλά» το παραμύθι της χαμένης ευκαιρίας και να ρωτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί δεν υιοθέτησε τη στρατηγική του. Αποκρύπτοντας ότι χρειάζεται νέα συμφωνία με τους θεσμούς ώστε να χρησιμοποιηθούν χρήματα από το «μαξιλάρι» για άλλο σκοπό απ’ ό,τι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει.

Αποκρύπτοντας πως στο παρασκήνιο είχαν ήδη εισπράξει την αρνητική στάση των θεσμών, μετά τις ανακοινώσεις στο Ζάππειο στις 7 Μαΐου. Κατά πληροφορίες από τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος είχε συζητήσει με τον Πιερ Μοσκοβισί την ιδέα, και ο Γάλλος -πρώην επίτροπος Οικονομικών- τον είχε αποθαρρύνει να την παρουσιάσει επισήμως στους θεσμούς. Και τον αποθάρρυνε επειδή το κλίμα ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα είχε βαρύνει και οι διαπραγματεύσεις είχαν «παγώσει».

Και γι’ αυτό δεν προχώρησαν μια σειρά από θέματα που τώρα δείχνουν να προχωρούν, όπως η πλήρης άρση των capital controls, η αλλαγή χρήσης ολόκληρου του ποσού ή μέρους των ANFAs και των SMPs, η πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ κ.λπ. Κι αυτό συνέβη όχι μόνο επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση προετοίμαζε παροχές για να μειώσει τη δημοσκοπική διαφορά, παροχές που ήταν εκτός της μεταμνημονιακής συμφωνίας για να «στενέψει» τον οικονομικό ορίζοντα της επόμενης κυβέρνησης, αλλά και επειδή το κλίμα είχε αρχίσει ήδη να χαλάει από τον Αύγουστο του 2018, καθώς οι εταίροι έβλεπαν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μην παίρνει καμία πρωτοβουλία για την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά να ετοιμάζει επιδόματα, που αύξαναν μεν την κατανάλωση, αλλά δεν ενίσχυαν με διαρθρωτικά μέτρα το ΑΕΠ.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοσκόπηση Pulse: 19 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για την υπόθεση Καλογρίτσα, κορωνοϊό και Τουρκία!

Μιχάλης Μάρδας

Novartis: Ο ΣΥΡΙΖΑ χάθηκε στη μετάφραση για να κρύψει τη σκευωρία

Ανδρέας Ντίνης

Η κρίσιμη απόφαση του Α. Τσίπρα

Kon

«Αγκαλιά» με τον Παππά, σε σύγκρουση με την κοινωνία

Kon

Tο αλάθητο του… Παππά

Kon

Μεταφραστές και ψιθυριστές

Kon

«Κανονικότητα» εν μέσω πανδημίας

Kon

Νέα επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στους δημοσιογράφους μέσω του σποτ για τον ένα χρόνο κυβέρνησης της ΝΔ

Μιχάλης Μάρδας

Ποιος θυμάται τη συναίνεση

Kon