Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επόμενη στάση Μητσοτάκη το Βερολίνο για τα πλεονάσματα

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ με το προσφυγικό να είναι ψηλά στην ατζέντα

Απόστολος Χονδρόπουλος

Το πρώτο βήμα για την ενίσχυση της εικόνας αυτοπεποίθησης και αξιοπιστίας της χώρας έγινε στο Παρίσι και επόμενος σταθμός για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτελεί το Βερολίνο, όπου στις 29 Αυγούστου θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, με βασικό αντικείμενο την οικονομία.

Με σαφή ικανοποίηση για τη συναντίληψη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, που έχει καταγραφεί σε αρκετά ζητήματα, προεξάρχουσας της προτεραιότητας που αμφότεροι αποδίδουν στην ανάπτυξη, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη γερμανική πρωτεύουσα για να παρουσιάσει και στην Ανγκελα Μέρκελ τις παραμέτρους μιας νέας κυβερνητικής πολιτικής που -όπως δήλωσε και ο ίδιος στο Παρίσι- μπορεί να καταστήσει τη χώρα αναπτυξιακή έκπληξη τα επόμενα χρόνια: Μείωση των φόρων, ταχεία υλοποίηση των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και απελευθέρωση της οικονομίας από γραφειοκρατικά εμπόδια συνθέτουν αυτή την πολιτική, η οποία συνδέεται με την αλλαγή σελίδας για τη χώρα μετά τη νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και παρά το γεγονός ότι είναι γνωστές οι αυστηρές απόψεις του Βερολίνου στα ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής, στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι και η επίσκεψη αυτή θα έχει θετικό αντίκτυπο στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο πρωθυπουργός για να αλλάξει το «αφήγημα» στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και να ανακτήσει πλήρως η χώρα την αξιοπιστία της σε ό,τι αφορά το μεταρρυθμιστικό της προσανατολισμό. Αυτό θεωρείται αναγκαίο προκειμένου να επιτευχθούν διεθνείς συμμαχίες, να εδραιωθούν οι θετικές προοπτικές που έχουν δημιουργηθεί για τη χώρα και κατάληξη αυτής της πορείας να είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021. Στο Μέγαρο Μαξίμου τη χαρακτηρίζουν μάλιστα απαράγραπτη δέσμευση ώστε να απελευθερωθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση των φόρων και των εισφορών και τη στήριξη των πιο αδύναμων.

Για το θέμα αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αφού υπογράμμισε, μιλώντας στο Open, ότι το προσχέδιο για τον Προϋπολογισμό του 2020 πρέπει να κατατεθεί την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και δεν θα ήταν σωστό, από ελληνικής πλευράς, ούτε από πλευράς διαδικασιών, να πούμε, πριν δείξουμε απτά δείγματα γραφής, ότι μειώνουμε το στόχο μονομερώς το 2020, πρόσθεσε: «Ο στόχος θα επιτευχθεί με σχέδιο. Υλοποιείς το σχέδιο, ανακτάς αξιοπιστία, έρχεσαι μετά -και αυτό το μετά είναι μέσα στο 2020- να αποφασίσεις μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα».

Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι το ζήτημα έχει ήδη τεθεί και με την επιστολή του κ. Σταϊκούρα, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και στις διμερείς και διεθνείς επαφές που κάνει πρωθυπουργός, αναπτύσσοντας το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Άγρια κόντρα Μητσοτάκη-Γεννηματά στη Βουλή για δημόσιες συναθροίσεις και Συν-εργασία

Μιχάλης Μάρδας

Νέο πακέτο μέτρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης – Ποιοι δεν θα δώσουν προκαταβολή φόρου

Μιχάλης Μάρδας

Μπήκαν οι μπουλντόζες μετά από 20 χρόνια στο Ελληνικό – Μητσοτάκης: Εδώ θα γίνει μια κυψέλη ανάπτυξης

Μιχάλης Μάρδας

Δείτε LIVE την έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό παρουσία Μητσοτάκη

Μιχάλης Μάρδας

Ανησυχία για την οικονομία, εμπιστοσύνη σε Μητσοτάκη

Kon

Ο Μητσοτάκης στο Ελληνικό για την έναρξη των εργασιών και στη Βουλή για ανακοίνωση νέων μέτρων στήριξης σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Μιχάλης Μάρδας

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ευρωπαίους ηγέτες: Στήριξη της οικονομίας και μία φιλόδοξη συμφωνία

Tinad

Μητσοτάκης για δωρεά του «Νιάρχος» στο ΕΣΥ: Κάθε ιδιωτική προσφορά θα βρίσκει τη θέση που της αξίζει

Μιχάλης Μάρδας

Συντονισμός Ελλάδας-Κύπρου για την αντιμετώπιση των εθνικών προκλήσεων – Συνάντηση Μητσοτάκη-Νεοφύτου

Evanthia Karra