Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηθικό… ντοπάρισμα Μητσοτάκη στους γαλάζιους διεκδικητές του β’ γύρου

Ηθικό… ντοπάρισμα Μητσοτάκη στους γαλάζιους διεκδικητές του β’ γύρου

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η εκλογή περιφερειαρχών που στηρίζονται από τη Ν.Δ. σε 12 από τις 13 περιφέρειες αποτελεί τον επόμενο εκλογικό στόχο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λίγο πριν η χώρα εισέλθει και επίσημα στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, με τις οποίες θα επισφραγιστεί η μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ήδη ξεκινήσει από την περασμένη Κυριακή.

Τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Πειραιώς στις περιφερειακές εκλογές επισήμανε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε χθες με τους διεκδικητές των περιφερειών στην Αττική, Γιώργο Πατούλη, στη Δυτική Ελλάδα, Νεκτάριο Φαρμάκη, στη Στερεά Ελλάδα, Φάνη Σπανό και στα Ιόνια Νησιά, Ρόδη Κράτσα.

Σημαντικός ρόλος

«Ο ρόλος των περιφερειών είναι καθοριστικός στην Ελλάδα της επόμενης μέρας και γι’ αυτό δίνω πολύ μεγάλη σημασία να εκλεγούν άνθρωποι που πιστεύουν στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ.», διαμήνυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στους τέσσερις υποψηφίους, οι τρεις εκ των οποίων δίνουν τη μάχη για να πετύχουν σημαντικές ανατροπές.

Ο Γιώργος Πατούλης, ο οποίος προηγείται με 37,64% έναντι 19,71% της Ρένας Δούρου, συγκεντρώνει πολύ μεγάλες πιθανότητες να γίνει ο πρώτος μετά από 21 χρόνια υποστηριζόμενος από τη Ν.Δ. υποψήφιος που θα επικρατήσει στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, κάτι που τελευταία φορά συνέβη το 1998, όταν η Ν.Δ. είχε στηρίξει στην τότε υπερνομαρχία τον προερχόμενο από την Αριστερά, Θόδωρο Κατριβάνο.

Ανατροπή επιδιώκεται και στη Δυτική Ελλάδα, όπου ο Ν. Φαρμάκης διατηρεί καθαρό προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων από το σημερινό περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα. Η εκλογή του κ. Φαρμάκη, αλλά και του Φάνη Σπανού -ο οποίος διατηρεί προβάδισμα 16% στη Στερεά Ελλάδα- εμπεριέχει ταυτόχρονα και έναν πολύ σημαντικό συμβολισμό, καθώς θα αποτελέσει δικαίωση της επιλογής της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει ένα ουσιαστικό βήμα ανανέωσης επιλέγοντας στις συγκεκριμένες περιφέρειες νέα στελέχη που προέρχονται από την ίδια την Αυτοδιοίκηση και που δοκιμάζονται για πρώτη φορά στη διεκδίκηση ενός τέτοιου αξιώματος.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καθώς η Ρόδη Κράτσα, που διεκδικεί να την κερδίσει από τον προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Γαλιατσάτο, έχει σαφές προβάδισμα από τον πρώτο γύρο με 29,50% έναντι 22,16%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αττική και το Ιόνιο είναι οι δύο περιφέρειες όπου οι υποστηριζόμενοι από την αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζουν στον επαναληπτικό γύρο νυν περιφερειάρχες οι οποίοι προέρχονται από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πρόγραμμα

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει για τη Ν.Δ. και η Πελοπόννησος όπου ο Παναγιώτης Νίκας ήρθε οριακά δεύτερος και θα αντιμετωπίσει το νυν περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, με τους δύο υποψήφιους να ξεκινούν από την ίδια σχεδόν αφετηρία αφού συγκέντρωσαν 33,60% και 34,09% αντίστοιχα. Ενεργή στήριξη στον κ. Νίκα θα παρέχει και ο πρόεδρος της Ν.Δ., που προγραμματίζεται να περιοδεύσει αύριο σε νομούς της Πελοποννήσου.

Με προβάδισμα από τον α’ γύρο κατά 3,7% και 6,3% αντίστοιχα διεκδικούν τη νίκη και οι υποστηριζόμενοι από τη Ν.Δ. νυν περιφερειάρχες Χρήστος Μέτιος στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και Χριστιάνα Καλογήρου στο Βόρειο Αιγαίο, με τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί σήμερα.

Από τον πρώτο γύρο έχουν επανεκλεγεί με ποσοστό άνω του 50% οι υποστηριζόμενοι από τη Ν.Δ. νυν περιφερειάρχες στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Ηπειρο και στο Νότιο Αιγαίο, ενώ κερδήθηκε από τον Γ. Κασαπίδη και η Δυτική Μακεδονία.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής: Η Τουρκία οφείλει να γνωρίζει τις συνέπειες των επιλογών της

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πηγές Κ.Ο. ΝΔ για εξεταστική: Καλούμε τον κ. Τσίπρα να ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αθήνα σε Άγκυρα: Απαράδεκτες και προκλητικές οι απειλές της Τουρκίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σύνοδος Κορυφής: Θέτει θέμα τουρκικής προκλητικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σύνοδος Κορυφής: Θα θέσει θέμα τουρκικής προκλητικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ενεργειακή κρίση: Παρέμβαση Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το θέμα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης για τον διπλασιασμό των εγγραφών στα δημόσια ΙΕΚ: Η νεολαία παίρνει το μέλλον στα χέρια της, μπράβο της

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης για ενεργειακή κρίση: Θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε για να στηρίξουμε το ελληνικό νοικοκυριό

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εντελώς «ξεστοκαρισμένος»…

Kon