Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα να γίνει διεθνές κέντρο εκπαίδευσης

Τη σύγκρουση δύο διαφορετικών «κόσμων» για την Παιδεία και το εκπαιδευτικό σύστημα μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη ανέδειξε η χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Από τη μια το «20 άριστα» που έβαλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη για τη βύθιση των σχολείων και των πανεπιστημίων στο τέλμα και στο «κούρεμα» των αξιών και από την άλλη ο εκπαιδευτικός άξονας που περιέγραψε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης για τη δημιουργία ενός δημιουργικού σχολείου και πανεπιστημίου της επιβράβευσης, της αξιολόγησης και της αριστείας, που δεν φοβάται την αγορά και τον ανταγωνισμό.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών η κυβέρνηση εμφανίστηκε «τριχοτομημένη», με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να λέει πως το θέμα «είναι ανοιχτό και προφανώς θα υπάρξει ο αναγκαίος διάλογος με την Εκκλησία και θα γίνει εφέτος πιλοτική εφαρμογή του μαθήματος για ένα έτος και θα αξιολογηθεί στο τέλος της σχολικής χρονιάς…», τον συγκυβερνήτη του Πάνο Καμμένο να κομίζει στη Βουλή ότι «διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι θα υπάρξει διάλογος από μηδενική βάση…» και τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη να επιμένει και στις δύο ομιλίες του στη σύγκρουση λέγοντας πως «δεν καταλαβαίνω το υπόμνημα του Αρχιεπισκόπου…», «η Εκκλησία προβάλλει απειλητική, το σχολείο είναι ανεξίθρησκο και ουδετερόθρησκο…» ενώ επέμεινε στις απόψεις του για συνεργαζόμενη Εκκλησία με τους Γερμανούς και τη χούντα…

Ενδεικτικό της αμηχανίας του Αλέξη Τσίπρα στην εκπαιδευτική πρόταση που παρουσίασε χθες στην Ολομέλεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τη σύσσωμη κριτική που δέχθηκε από τα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την κατεδάφιση της Παιδείας που συντελεί η πολιτική του ήταν ότι προσπάθησε να βρει «πόρτα διεξόδου» σε προσωπικές επιθέσεις κατηγορώντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι «μάχεστε το δημόσιο σχολείο και το δημόσιο πανεπιστήμιο γιατί δεν έχετε περάσει ποτέ ούτε απέξω…», για να λάβει την «πληρωμένη απάντηση» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «σταματήστε επιτέλους την υποκρισία, πράγματι είχα τη δυνατότητα να σπουδάσω σε ένα κορυφαίο αμερικάνικο μη κρατικό πανεπιστήμιο.

Φαντάζομαι ότι και εσείς, κ. Τσίπρα, αν θα θέλατε να ακολουθήσετε την ίδια διαδρομή, δεν θα είχατε δυσκολία να το κάνετε. Εγώ έκανα αυτή την επιλογή. Αλλά μην εγκαλείτε εμένα ότι δεν έχω περάσει έξω από δημόσιο σχολείο, όταν εσείς στέλνετε τα παιδιά σας σε ιδιωτικό σχολείο. Αυτή είναι η απόλυτη υποκρισία, κ. Τσίπρα». Κάτι που, παρόλο που ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τις προσωπικές αυτές αναφορές, δεν του άρεσε και μετά ζήτησε «να μην υπάρχουν προσωπικές αναφορές που ρίχνουν τη συζήτηση σε επίπεδο καφενείου…».

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου που κυκλοφορεί

Προτεινόμενα για εσάς

Μέτοικος στη Νεφελοκοκκυγία…

Kon

Πορτογαλικό μοντέλο ακυβερνησίας

Kon

Squid Game: Σχολεία απαγόρευσαν στολές της σειράς για το Χαλοουίν

Μαρίνα Μπενέκου

Φώφη Γεννηματά: Η τελευταία ομιλία της στη Βουλή [βίντεο]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φώφη Γεννηματά: Κλείνει η Βουλή για μια εβδομάδα σε ένδειξη πένθους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οχι άλλη «αλλαγή» από Τσίπρα και Παπανδρέου

Kon

Φώφη Γεννηματά-Αλέξης Τσίπρας: Η απώλειά της αφήνει πιο φτωχή την πολιτική ζωή της χώρας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κεραμέως στον Ε.Τ.: Σύστημα Pisa από εφέτος σε γυμνάσιο, λύκειο – Το 60% των σχολείων έχει ήδη υποβάλει αναφορές αξιολόγησης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο Παπανδρέου κάνει άνω-κάτω ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ: Το μπάχαλο στην κεντροαριστερή πολυκατοικία και τα κέρδη για τη ΝΔ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom