ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πολάκης έγινε διεθνής: Τα ξένα ΜΜΕ για το δάνειο και το τηλεφώνημα στο Στουρνάρα

Ο Πολάκης έγινε διεθνής: Τα ξένα ΜΜΕ για το δάνειο και το τηλεφώνημα στο Στουρνάρα

Newsroom eleftherostypos.gr

Τον γύρο των διεθνών μέσων κάνει η είδηση ότι ο Παύλος Πολάκης έκανε υποδείξεις στον Γιάννη Στουρνάρα παρεμποδίζοντας το έργο του και στην συνέχεια διέρρευσε την ηχογραφημένη συνομιλία τους.

Οι New York Times, τo Bloomberg, οι Finincial Times, το Reuters και άλλα μέσα, μεταφέρουν πως ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Τσίπρα όχι μόνον παρενέβη στο έργο του κεντρικού τραπεζίτη της Ελλάδας, αλλά στη συνέχεια διέρρευσε την παρανόμως ηχογραφημένη συζήτηση τους.

Ο Παύλος Πολάκης απασχολεί διαρκώς τα εθνικά ΜΜΕ, το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, έχει βαλθεί να δυσφημίσει τους ελληνικούς θεσμούς σε διεθνές επίπεδο. Αρχικά παραβιάζοντας τον αντικαπνιστικό νόμο, προκαλώντας την παρέμβαση Ευρωπαίου Επίτροπου, Βιτένις Αντριουκαϊτις, και τώρα ενεργώντας ελλείψει πολιτικού ήθους και αξιοπρέπειας, ο Πολάκης έχει καταφέρει να κερδίσει τον τίτλο της «γραφικής φιγούρας» από τα διεθνή media.

Τα ΜΜΕ στο εξωτερικό αναφέρονται στις πρακτικές του ως δήμαρχος Σφακιών, στην ενέργεια απαξίωσης του αντικαπνιστικού νόμου, στο δάνειο 100.000 ευρώ σε περίοδο κρίσης, στην παρέμβαση στην κεντρική τράπεζα και στη διαρροή της συνομιλίας με τον Στουρνάρα. Σχολιάζουν επίσης τις σχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος και κάνουν λόγο για θεσμική εκτροπή άνευ προηγουμένου στη χώρα.

 

Ο Πολάκης έγινε διεθνής: Τα ξένα ΜΜΕ για το δάνειο και το τηλεφώνημα στο Στουρνάρα

«Ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ελλάδας καταγγέλλει παρέμβαση υπουργού στο έργο του», είναι ο τίτλος σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του New York Times, το οποίο μάλιστα αναφέρει ο ότι ο Πολάκης στο παρελθόν έχει παραβιάσει ξανά την ελληνική νομοθεσία, αφού έχει φωτογραφηθεί να καπνίζει σε εσωτερικό χώρο.

«Την Δευτέρα ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι τηλεφώνησε στον Στουρνάρα σχετικά με μια έρευνα για δάνειο από από εμπορική τράπεζα υπό τη δικαιοδοσία της κεντρικής τράπεζας το οποίο έλαβε ο ίδιος», αναφέρεται στο λεγόμενο δημοσίευμα.

«Σε δήλωση του ο Κεντρικός Τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας αποδοκιμάζει την «ανήκουστη» απόπειρα επηρεασμού της κεντρικής τράπεζας και πίεσε τον Τσίπρα να προστατέψει την ανεξαρτησία της», γράφει περιγράφοντας τα γεγονότα.

Το δημοσίευμα σχολίασε μάλιστα την ταραχώδη σχέση που έχει η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος συχνά γίνεται στόχος από φιλοκυβερνητικά μέσα. Φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα δημοσίευσε την αυτολεξεί την καταγεγραμμένη συζήτηση του Στουρνάρα με τον Πολάκη, ωστόσο ο ο τελευταίος αρνείται ότι κατέγραψε τη κλήση και η υπόθεση οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

«Ο κ. Πολάκης ανακοίνωσε επίσης ότι έδωσε στον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας προθεσμία τριών ημερών για να διερευνήσει τα υποτιθέμενα δάνεια των πολιτικών της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με το διαρρεύσαν κείμενο της τηλεφωνικής κλήσης, που ο Πολάκης είπε ότι ήταν μια ακριβής απόδοση, ο ίδιος είπε στον Στουρνάρα: Αφού ελέγξετε το δάνειό μου ελέγξτε και τους άλλους, αλλιώς θα έρθω και δεν θα φύγω μέχρι να διατάξετε την έρευνα.», σχολιάζει.

Το ίδιο δημοσίευμα μάλιστα αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα της Whasington Post. Την ίδια στιγμή οι Financial Times γράφουν ότι κ. Πολάκης τηλεφώνησε στον κ. Στουρνάρα έχοντας πληροφορηθεί από τον Τύπο ότι η Κεντρική Τράπεζα προτίθεται να ελέγξει το δάνειο ύψους 100.000 ευρώ που έλαβε ο υπουργός από την Attica Bank.

Ο Πολάκης έγινε διεθνής: Τα ξένα ΜΜΕ για το δάνειο και το τηλεφώνημα στο Στουρνάρα

Αναφέρουν την καταγγελία του Γιάννη Στουρνάρα για την παρέμβαση του Αναπληρωτή Υπουργού, σχολιάζοντας τη απόπειρα παρέμβασης στις υποθέσεις της κεντρικής τράπεζας από τη κυβέρνηση Τσίπρα.

«Ο καυγάς με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας έφερε ξανά στο προσκήνιο την τεταμένη σχέση μεταξύ του κ. Στουρνάρα και της κυβέρνησης, όσον αφορά στην χάραξη της οικονομικής πολιτικής της χώρας, από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία πριν από τέσσερα χρόνια», γράφουν χαρακτηριστικά.

Δεν δίστασαν μάλιστα να ξεσκάψουνε το παρελθόν του Παύλου Πολάκη τονίζοντας ότι «κάποτε παραδέχτηκε πως όταν ήταν δήμαρχος Σφακίων στην Κρήτη, οι δημοτικοί υπάλληλοι κρατούσαν δύο διαφορετικά ταμεία, «ένα άσπρο και ένα μαύρο»».

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος ζητά από την κυβέρνηση να "μαζέψει" τον υπουργό της

Παράλληλα το Reuters δημοσίευσε σχετικό άρθρο με τίτλο «Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος ζητά από την κυβέρνηση να “μαζέψει” τον υπουργό της».

Αρχικά γράφει πως «ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων την Κυριακή εξαιτίας ενός καταναλωτικού δανείου 100.000 ευρώ που έλαβε από την κρατικά ελεγχόμενη Attica Bank», ενώ συνεχίζει λέγοντας «Ο κ. Πόλακης επιβεβαίωσε ότι έλαβε το δάνειο, γράφοντας στο Facebook ότι αναγκάστηκε να αναζητήσει κεφάλαια «προκειμένου να καλύψει τις οικογενειακές και πολιτικές του ανάγκες».

Στη συνέχεια αναφέρεται στην προσπάθεια παρέμβαση στη κεντρική τράπεζα της χώρας και την διαρροή της ηχογραφημένης κλήσης, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες του Υπουργού ως «βάναυση θεσμική εκτροπή».

Ο Πολάκης έγινε διεθνής: Τα ξένα ΜΜΕ για το δάνειο και το τηλεφώνημα στο Στουρνάρα

Το αμερικάνικο πρακτορείο Βloomberg καλύπτει κατά τον ίδιο τρόπο τα γεγονότα, γράφοντας «Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, λίγη ώρα πριν συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος, που είχε καλέσει τη διοίκηση της Αttica Bank για να δώσει εξηγήσεις για το καταναλωτικό δάνειο των 100 χιλιάδων ευρώ, πήρε τηλέφωνο τον διοικητή, Γιάννη Στουρνάρα και μαγνητοφώνησε την τηλεφωνική τους επικοινωνία».

Το ίδιο μάλιστα πληροφορεί τους αναγνώστες του, πως ο Πολάκης απαίτησε από τον κεντρικό τραπεζίτη να ερευνήσει δάνεια πολιτικών του αντιπάλων, καταλήγοντας πως ο η παράνομη μαγνητοφώνηση και διαρροή της τηλεφωνικής επικοινωνίας είναι «ιστορικά πρωτοφανή στην Ευρώπη», μεταφέροντας τα λόγια του Γιάννη Στουρνάρα.

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Σε προληπτική καραντίνα ο Τσίπρας – Βρέθηκε θετικός ο γιος του, Ορφέας

Μιχάλης Μάρδας

ΝΔ: Να τοποθετηθεί ο κ. Τσίπρας εάν συμφωνεί με το κείμενο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τον Κουφοντίνα

Ανδρέας Ντίνης

Αλέξης Τσίπρας: Ναι μεν, αλλά… για βία και παραβατικότητα στα ΑΕΙ

Δημήτρης Ντόγκας

Τσίπρας σε ΝΔ για τα 12 ν.μ.: Σας καλωσορίζουμε σε μια ακόμα επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που λοιδορήσατε

Μιχάλης Μάρδας

ΣΥΡΙΖΑ: Κόντρα Πολάκη με Τσακαλώτο για το ποιος «πή@@@ε» τη μεσαία τάξη

Μιχάλης Μάρδας

Η μεταφυσική της Αριστεράς

Kon

Τσίπρας: Αναζητά στην Παιδεία μία νέα ευκαιρία για αντικυβερνητικό μέτωπο -Τα αδιέξοδα της Κουμουνδούρου

Δημήτρης Ντόγκας

Στουρνάρας: «Κόκκινα» δάνεια 8-10 δισ. ευρώ θα αφήσει πίσω η κρίση της πανδημίας

Evanthia Karra

Διαφορά… ύψους

Kon