Την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή της οικονομικής πολιτικής που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη, μέσω των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων, επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συνομιλώντας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της ΕΕ Μάνφρεντ Βέμπερ, κατά τη σύνοδο του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό να σπάσουν τα στερεότυπα πως οι χώρες του Νότου δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.
Όπως είπε, στην Ελλάδα πολλές και επώδυνες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει και η οικονομία έχει αναπτυχθεί. Τόνισε, όμως, πως αυτές πρέπει να προχωρήσουν σε τοπικό επίπεδο και να στηριχθούν από την κοινωνία.
«Η καλύτερη απάντηση είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Μιλάμε για ανάπτυξη μέσω επενδύσεων. Έχουμε την κατάλληλη στρατηγική και όσον αφορά τη φορολογία και τη γραφειοκρατία, πιστεύω πως οι θέσεις του ΕΛΚ είναι ταυτόσημες με αυτές της ΝΔ. Το μόνο κόμμα που μιλά για το πως θα δώσεις στους νέους τις δυνατότητες να εργαστούν εκεί που γεννήθηκαν και να μην μεταναστεύσουν είναι το ΕΛΚ.
Σχετικά με τις προκλήσεις, όσον αφορά την οικονομία είμαστε σε ένα πολύ σημαντικό σημείο. Δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη 2% και 3% και να λέμε πως ξεφύγαμε από την κρίση. Είμαστε αισιόδοξοι πως εργαζόμενοι με την ΕΕ, υπό την ηγεσία του Μάνφρεντ Βέμπερ, θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την καθαρή ενέργεια, την προστασία των θαλασσών, την προώθηση της πολιτιστικής ταυτότητας, ενώ εκτίμησε πως μπορεί να υπάρξουν προοπτικές για την ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης ατζέντας που θα δώσει έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της περιοχής.
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
Σχετικά για τη μετανάστευση και τη φύλαξη των συνόρων ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως χρειάζονται περισσότεροι πόροι, αλλά και κατανομή των βαρών.
«Δυστυχώς πολλές χώρες του Βορρά δεν επωμίζονται τις ευθύνες τους» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Η διαφύλαξη των συνόρων πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στηρίζουμε τις προτάσεις της ΕΕ για το θέμα. Πρέπει να υπάρξει πρόοδος στη διαδικασία της κοινής απόδοσης ασύλου. Η Ελλάδα έχει πολύ δύσκολες και χρονοβόρες διαδικασίες ασύλου. Έχουμε προτείνει την αλλαγή της διαδικασίας σε τοπικό επίπεδο, μέχρι να προχωρήσει η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, εξέφρασε την εκτίμηση πως το ερώτημα δεν είναι Νότος ή Βορράς, αλλά Αριστερά ή ΕΛΚ τονίζοντας πως προϋπόθεση για να λυθούν τα προβλήματα είναι η ενότητα της Ευρώπης.
Φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τη στάση της Ελλάδας και της Ιταλίας απέναντι στο καθεστώς Μαδούρο, ο κ. Βέμπερ τόνισε πως θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια κοινή εξωτερική πολιτική που δεν θα μπλοκάρεται από τη μειοψηφία.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει περισσότερη Ευρώπη στην περιοχή της Αδριατικής και στα δυτικά Βαλκάνια, ενώ όσον αφορά τη μετανάστευση τόνισε πως η νότια Ευρώπη πληρώνει ένα μεγάλο τίμημα. «Χρειάζεται αλληλεγγύη από τις χώρες της Ευρώπης, παράλληλα με σαφείς πολιτικές» δήλωσε.
Τέλος, ο κ. Ταγιάνι ανέφερε πως δεν υπέγραψε την πρόταση για την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης καθώς, όπως είπε, θεωρεί πως το βραβείο αυτό δεν μπορεί να δίνεται σε εν ενεργεία πολιτικούς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ