Η συνέντευξή του δόθηκε λίγο πριν την άφιξή του, στο Βελιγράδι για διήμερη επίσκεψη, στη διάρκεια της οποίας θα έχει συνάντηση, σήμερα το πρωί, με τον πρόεδρο της χώρας, Aleksandar Vucic.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων πρέπει να κλείνουν οριστικά και αμετάκλητα τα ζητήματα αλυτρωτισμού», κατέστησε ωστόσο σαφές ότι «αυτό δεν συμβαίνει με τη συμφωνία των Πρεσπών», λέγοντας ότι «ο συνδυασμός του ονόματος Βόρεια Μακεδονία με τη “μακεδονική” γλώσσα και εθνότητα, είναι άκρως προβληματικός».
Από την πλευρά του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος, εξήγησε ότι «η αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων κάνει ακόμη χειρότερη την ήδη επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών, καθώς την παραβιάζει με τρεις τρόπους:
- Διατηρεί τον αλυτρωτισμό.
- Αναφέρεται ρητά σε “μακεδονικό κράτος” και
- απαιτεί πρώτα η Ελλάδα να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και μετά να ισχύσει η αναθεώρηση».
«Πρόκειται για απαράδεκτες μεθοδεύσεις που αναγνώρισε ακόμη και ο παραιτηθείς κ. Κοτζιάς», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος και κάλεσε την κυβέρνηση «να τοποθετηθεί αμέσως, πριν ολοκληρωθεί η προσχηματική συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια».
Για Τουρκία
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισκέπτεται για δεύτερη φορά ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη Σερβία, στο πλαίσιο τόσο της στενής συνεργασίας της Ν.Δ. με το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα όσο και των ιδιαίτερα στενών πολιτικών σχέσεων του ίδιου με τον Σέρβο πρόεδρο Aleksandar Vucic.
Ερωτηθείς για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στην εφημερίδα Politica ότι «η Ελλάδα επιδιώκει καλές και παραγωγικές σχέσεις με την Τουρκία», αλλά ξεκαθάρισε ότι «αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με μονομερείς προσπάθειες».
«Η Τουρκία καλείται να αποσαφηνίσει εάν επιδιώκει να είναι ένας σύμμαχος και γείτονας που συμβάλλει στη σταθερότητα ή δημιουργεί αβεβαιότητες στην περιοχή μας. Η προκλητική και παραβατική τακτική στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν συμβάλλει στη σταθερότητα», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρόσθεσε ότι «πάγια θέση της χώρας μου είναι η πιστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου ως προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος συνύπαρξης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».
Ερωτηθείς εξάλλου για τις σχέσεις με την Αλβανία επισήμανε ότι «το τελευταίο περιστατικό με τον πυροβολισμό και το θάνατο του Ελληνα ομογενούς έχει αφήσει ακόμα πολλά κενά και θολά σημεία που χρειάζονται διευκρίνιση από τις αλβανικές Αρχές», ενώ υπογράμμισε ότι «κάποιες δηλώσεις που επίσης έγιναν από την αλβανική πλευρά δεν βοήθησαν την όλη κατάσταση και πρέπει όλοι να είναι πολύ προσεκτικοί».
«Σωστά βήματα από Σερβία»
Αναφερόμενος στα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «θέση αρχής της Ν.Δ. είναι ότι η ευρωπαϊκή πορεία των χωρών της περιοχής πρέπει να ενθαρρυνθεί και να υποστηριχθεί έμπρακτα, με ειλικρίνεια και ρεαλισμό, χωρίς όμως να δημιουργηθούν υπερβολικές προσδοκίες που τελικά θα διαψευσθούν και θα προκαλέσουν απογοήτευση και αρνητικές αντιδράσεις».
«Χρειάζεται δουλειά και από τις δύο πλευρές καθώς θα πρέπει να εκπληρωθούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Σε αυτή τη διαδικασία η Σερβία έχει κάνει βήματα τα οποία αναγνωρίζονται ως σημαντικά και στη σωστή κατεύθυνση. Είναι αναμφισβήτητα στην πρώτη θέση της κούρσας προς την ένταξη. Και η Ελλάδα θα είναι στο πλευρό της Σερβίας σε αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]