Στο ακραίο σκηνικό που η κυβέρνηση επιχειρεί να επικρατήσει, αναμένει την απόφαση του Eurogroup για τις συντάξεις στις 3 Δεκεμβρίου και τη συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στα μέσα ή στο τέλος Ιανουαρίου. Με τη συνταγματική αναθεώρηση προσπαθεί να ισορροπήσει το κλίμα και παράλληλα να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων που εδώ και καιρό έχει απολέσει, έχοντας προσχεδιάσει να μετατρέψει το ελληνικό Κοινοβούλιο σε πολιτική αρένα.
Επικείμενο «ναυάγιο» της συνταγματικής αναθεώρησης θα επιχειρηθεί να χρεωθεί στην αντιπολίτευση και δη στη Νέα Δημοκρατία, ενώ παράλληλα με την Προκαταρκτική για τους πέντε πρώην υπουργούς Υγείας και την έρευνα για τον Γιάννο Παπαντωνίου, έρχονται στο προσκήνιο και άλλες υποθέσεις (ΚΕΕΛΠΝΟ, «Ερρίκος Ντυνάν», δάνεια κομμάτων κ.ά.). Η καταγγελία του «παλαιού πολιτικού συστήματος» αποτελεί στρατηγική τη κυβέρνησης και θα κορυφωθεί λίγο πριν από την κήρυξη των επόμενων εθνικών εκλογών.
Σε αυτό το κλίμα, μετά τη δημοσιοποίηση των προτάσεων της πλειοψηφίας, κυβερνητικές πηγές επιχειρούν προβλέψεις για το πού συμφωνούν και πού διαφωνούν με την αντιπολίτευση. Σύμφωνα με αυτές, η αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών και η απεμπλοκή της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής είναι τα δύο ζητήματα όπου συναντάται ευρεία συναίνεση ανάμεσα στα κόμματα και θεωρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ βέβαιο ότι θα περάσουν και από τις δύο ψηφοφορίες του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου από την παρούσα Βουλή, ώστε να αναθεωρηθούν από την επόμενη, όπως προβλέπεται από το άρθρο 10 του Συντάγματος.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Σημείο βασικής διαφωνίας ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. αποτελεί η κατάργηση της συνταγματικής απαγόρευσης για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έβαλε στην πρότασή του και ούτε καν συζητά, αλλά η Ν.Δ. έχει στο πλευρό της τόσο το Κίνημα Αλλαγής όσο και το Ποτάμι.
Η πρόταση του κ. Τσίπρα για τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας προκάλεσε αμφίπλευρη δυσαρέσκεια στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Από τη μία πλευρά απογοήτευσε στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ήθελαν πλήρη διαχωρισμό με κατάργηση του άρθρου 3, όπως περιλαμβάνεται και στο πρόγραμμα του κόμματος, από την άλλη πλευρά δυσαρέστησε τους ΑΝ.ΕΛ. Υπάρχουν όμως σημεία, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να επιτευχθεί συναίνεση με τη Ν.Δ. και τα άλλα κόμματα, ώστε να καταστεί αναθεωρητέο το σχετικό άρθρο.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]