Με αφήγημα τη σκανδαλολογία και το ψευδεπίγραφο δίλημμα παλαιού – νέου πολιτικού συστήματος, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κλείσει ό,τι εκκρεμότητες έχει στο τρίμηνο Νοεμβρίου – Ιανουαρίου, προσβλέποντας ότι εκείνη τη χρονική στιγμή θα έρθει η συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.
Η κατάσταση στην οικονομία δεν είναι απλή και σε καμία περίπτωση δεν είναι όπως την παρουσιάζει η κυβέρνηση, που έχει αναγάγει σε ζήτημα «ζωής ή θανάτου» την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, προσπαθώντας «πονηρά» να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης μακριά από τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της, που δεν είναι καλές. Ενώ, για παράδειγμα, απέτυχαν και οι τελευταίες προσπάθειες να καταφέρει να κάνει μία δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, όχι για 10ετές, αλλά για 5ετές ομόλογο ώστε να τη χρησιμοποιήσει στο προεκλογικό μπαλκόνι, προσπαθεί να δει τι θα κάνει τα 600 – 700 εκατ. ευρώ που «περισσεύουν» από το υπερπλεόνασμα, τι επιδόματα και έκτακτες κινήσεις θα κάνει για να στηρίξει όσο μπορεί το εκλογικό αφήγημα περί βελτίωσης της οικονομίας.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Ωστόσο, οι συζητήσεις με τους θεσμούς, πέραν του ότι δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να μιλήσει για ελευθερία κινήσεων στη μεταμνημονιακή φάση όπως είχε προγραμματίσει, δεν προχωρούν όπως η κυβέρνηση θα ήθελε. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει ακύρωση της περικοπής των συντάξεων αλλά όχι για όλες τις συντάξεις, ενώ δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας όλα τα μέτρα που εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη (αναδρομικά σε ενστόλους, δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς, μείωση ΕΝΦΙΑ, φοροελαφρύνσεις κ.λπ.) όπως και να δώσει το έκτακτο επίδομα προς χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους για να «ξαναπαίξει» τη 13η σύνταξη. Πέραν λοιπόν των αντίμετρων που η κυβέρνηση μάλλον τα ξεχνά, πρέπει να διαλέξει τι θα υλοποιήσει και τι θα αφήσει και από αυτά που ήδη έχει εξαγγείλει.
Το σενάριο για τριπλές εκλογές τον Μάιο, με τις εθνικές εκλογές να γίνονται την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, στις 19 Μαΐου, παραμένει το βασικό στον κυβερνητικό σχεδιασμό, ωστόσο αν το πρωθυπουργικό επιτελείο μετρήσει ότι μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών πάει για εκλογική συντριβή είναι πιθανό να επιχειρήσει μέσα από μία νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία -χωρίς τους ΑΝ.ΕΛ.- να παρατείνει το βίο της κυβέρνησης ως τον Σεπτέμβριο του 2019.
Πόρισμα για την Υγεία.
Αυτός είναι και ο πλέον βασικός λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση στράφηκε στη σκανδαλολογία και την «αναμέτρηση με το παλαιό πολιτικό σύστημα», τα σημαντικότερα πρόσωπα του οποίου αποκρύπτει ότι έχει ήδη στις τάξεις της από το 2012. Μετά την προφυλάκιση του ζεύγους Παπαντωνίου, σειρά αυτήν την εβδομάδα παίρνει η δημοσιοποίηση του πορίσματος της πλειοψηφίας από την Εξεταστική για την Υγεία, που περιλαμβάνει τρεις υποθέσεις. ΚΕΕΛΠΝΟ, Novartis και Φάρμακα. Παράλληλα με την προσπάθεια πολιτικής απομόνωσης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και απαξίωσης των βαρύτατων καταγγελιών του, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να δώσει συνέχεια στις …αποκαλύψεις εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων, ξεχνώντας το ότι η ίδια με δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της (Τσίπρας, Παππάς κ.λπ.) υπενθύμιζαν σε Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ., που αντιδρούσαν για τη συμφωνία των Πρεσπών, ότι οι επόμενες εκλογές θα κριθούν στο πεδίο της οικονομίας.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]