Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πραγματοποιείται στον απόηχο της δημόσιας αντιπαράθεσης του Νίκου Φίλη με τον Νίκο Παππά, με αφορμή τη λειτουργία της ΕΡΤ. Εμπειρο κομματικό στέλεχος υποστηρίζει στον «Ε.Τ.» πως «τα αίτια της σύγκρουσης είναι βαθύτερα και δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη σκανδαλώδη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Εχουν να κάνουν όμως, με την αντίληψη που έχει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα για το χειρισμό πολλών ζητημάτων».
Ο Νίκος Φίλης, που εσχάτως έχει έρθει ακόμη πιο κοντά στην ομάδα των «53+», θεωρείται πως εκφράζει μια μεγάλη μερίδα κομματικών στελεχών και βουλευτών, που διαφωνούν ανοικτά με κεντρικές επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής και προετοιμάζονται και για την επόμενη μέρα, μετά τις εθνικές εκλογές. Αρκετοί στην Κουμουνδούρου είχαν λάβει εδώ και καιρό μηνύματα ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να μειώσει τις φωνές που ασκούν κριτική και για το λόγο αυτό μεθοδεύτηκαν και παρασκηνιακές κινήσεις στον κομματικό μηχανισμό.
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, ο Αλέξης Τσίπρας εγκλωβίστηκε σε ένα σπιράλ εσωστρέφειας, που απειλεί τις ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ και υποχρεώθηκε να κάνει υποχωρήσεις, αφήνοντας χώρο στην εσωκομματική αντιπολίτευση. Σε κάθε περίπτωση, οι διαφωνίες για την πορεία που ακολουθεί το κόμμα αναμένεται να πυκνώσουν το επόμενο διάστημα. Την ίδια στιγμή, ο Πάνος Σκουρλέτης εξακολουθεί να χρησιμοποιείται «πυροσβεστικά», προκειμένου να γεφυρώσει τις διαφορές ανάμεσα στις διαφορετικές «φατρίες» του κόμματος.
Η «μάχη» στον ΣΥΡΙΖΑ φούντωσε τις τελευταίες ώρες για την επικράτηση των αντιμαχόμενων πλευρών στα κομματικά όργανα.
Στον υπόγειο πόλεμο που έχει ξεσπάσει εντός του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το μέτωπο Φίλη – Παππά, «πονοκέφαλο» στο επιτελείο του πρωθυπουργού προκαλεί και το μέτωπο που έχει ανοίξει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον οποίον φέρεται να στηρίζει ο Ν. Παππάς. Η κόντρα οξύνθηκε μετά τους τραγικούς χειρισμούς στην τραγωδία στο Μάτι, ενώ κορυφώθηκε με τη δημοσίευση των fake news από το ΑΠΕ, σχετικά με τη δήθεν συμφωνία με τους δανειστές για τη μη περικοπή των συντάξεων. Στον ίδιο πόλεμο εντάσσεται και η επίθεση που δέχθηκε από φιλοκυβερνητική εφημερίδα ο Ευκ. Τσακαλώτος, γεγονός που προκάλεσε έντονη δυσφορία στην Κουμουνδούρου. Παρά τις προσπάθειες του Αλ. Τσίπρα να αμβλύνει τις διαφορές και τις διαφωνίες που υπάρχουν, τα ανοικτά ζητήματα οξύνονται, απειλώντας με εσωτερική απορρύθμιση τον ΣΥΡΙΖΑ, που όσο παραμένει στην εξουσία διατηρείται απόλυτα συμπαγής.
6 «ΑΓΚΑΘΙΑ»
Εξι είναι τα «αγκάθια» που απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ και προκαλούν τριβές και παρασκηνιακές συγκρούσεις:
1 Η αποσαφήνιση του ιδεολογικού στίγματος και η «αριστερή στροφή» που ζητάνε πολλοί βουλευτές και στελέχη του κόμματος.
2 Ο κίνδυνος «πασοκοποίησης» του κόμματος που έχει επισημάνει η ομάδα των «53+».
Δημοσκόπηση Pulse: Στις 13 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ - Προβληματισμός για τα ελληνοτουρκικά
3 Οι πολιτικές συμμαχίες που θα επιδιώξει το κόμμα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
4 Ο «κυβερνητισμός» και η απομάκρυνση του κόμματος από την κοινωνία.
5 Η συλλογική και η δημοκρατική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ που αμφισβητείται από πολλά στελέχη.
6 Η σκανδαλώδης λειτουργία της ΕΡΤ, που ακυρώνει τις ενέργειες για την επαναλειτουργία της και την αποκατάσταση των αδικιών.
Η αναζήτηση βηματισμού στη μεταμνημονιακή εποχή και ο κίνδυνος της… πασοκοποίησης
Ενα από τα κορυφαία θέματα συζήτησης που κυριαρχούν στην Κουμουνδούρου είναι ποιο δρόμο θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Με επίσημες παρεμβάσεις τους, στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης έχουν ξεκαθαρίσει ότι το άνοιγμα που επιχειρείται στην Κεντροαριστερά απειλεί την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος, κάνοντας λόγο για κίνδυνο «πασοκοποίησης». Για το θέμα της ΕΡΤ ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς εξακολουθεί να συγκεντρώνει τα εσωκομματικά πυρά, όχι μόνο για τις ευθύνες που του καταλογίζουν για τη θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει η δημόσια τηλεόραση, αλλά και για την απρέπειά του να κατηγορήσει τον Ν. Φίλη ότι ασκεί «ταυτόσημη» κριτική με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η ομάδα των «53+», με νέα παρέμβασή της, λίγες μέρες πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, είχε θέσει ξεκάθαρα το στίγμα των αλλαγών που πρέπει να υιοθετηθούν για να υπάρξει διαφορετική πορεία του κόμματος: «Χρειαζόμαστε βηματισμούς, ένα νέο κύμα ριζοσπαστισμού, αριστερή στροφή, που να σηματοδοτούν συμβολικά και ουσιαστικά την τομή με τη μνημονιακή λαίλαπα: τη λιτότητα, τις κοινωνικές διακρίσεις, τις ανισότητες, τον αυταρχισμό των δανειστών. Θα είναι μια δύσκολη πορεία και χρειάζεται σύνεση και όραμα, ειλικρίνεια, απεύθυνση στον κόσμο της αριστεράς, στον κόσμο της εργασίας, χώρο και ενθάρρυνση των κινημάτων, των λαϊκών στρωμάτων», ανέφεραν, μεταξύ άλλων, στο κείμενό τους.
Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν πως, ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, αλλά και το μέγεθος της διαφοράς που θα υπάρξει, σε περίπτωση βέβαια ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, στο κόμμα ουδείς θα τολμήσει να αμφισβητήσει τον Αλέξη Τσίπρα και να θέσει θέμα διαδοχής. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στη θέση της αντιπολίτευσης, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, τότε το κόμμα θα πρέπει να προσεγγίσει και πάλι την κοινωνία και να επιβεβαιώσει την αριστερή του στροφή αποκηρύσσοντας οριστικά την «ανάρμοστη» συνεργασία που είχε με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ., χάριν της εξουσίας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]