Ζητούν απαντήσεις για:
· Την πορεία του επιχειρησιακού σχεδίου της ΕΡΤ που έχει ανατεθεί σε εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων και περιλαμβάνει την αξιολόγηση των υπαρχουσών δομών.
· Τις εξαγγελίες για προσλήψεις νέου προσωπικού στην ΕΡΤ ενώ έχουν γίνει ήδη αποσπάσεις εργαζομένων σε άλλους φορείς του Δημοσίου με την αιτιολογία ότι ήταν υπεράριθμοι.
· Τα κριτήρια επιλογής των εξωτερικών και μεικτών παραγωγών της ΕΡΤ για τις οποίες υπάρχουν σειρά αναπάντητων ερωτημάτων».
Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον: Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
κο Νίκο Παππά.
Θέμα: «Σχετικά με τις αλλεπάλληλες και σοβαρές καταγγελίες για τη διοίκηση και λειτουργία της ΕΡΤ Α.Ε.»
Δημοσκόπηση Pulse: Στις 13 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ - Προβληματισμός για τα ελληνοτουρκικά
Ενώ ο Υπουργός ΨΗΠΤΕ, κ. Παππάς πανηγυρίζει για τη λειτουργία της ΕΡΤ Α.Ε. επί των ημερών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι αλλεπάλληλες καταγγελίες όσον αφορά στη διοίκηση και στη λειτουργία της ΕΡΤ Α.Ε. από στελέχη της ΕΡΤ Α.Ε. αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνουν κάθε φορά και με πιο έντονο τρόπο, ότι η δημόσια τηλεόραση απαξιώνεται από διάφορους εγκάθετους της Κυβέρνησης οι οποίοι τη χρησιμοποιούν ως όχημα για την άσκηση προπαγάνδας.
Συγκεκριμένα με την από 5.10.2018 ανοιχτή επιστολή του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Προγράμματος της ΕΡΤ Α.Ε., κ. Κρίμπαλης προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσής εγκαλεί τη διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε. , ότι λειτουργεί «σαν ενιαίο σύστημα εξουσίας που θυμίζει περισσότερο εμπόλεμη φατρία παρά ορθολογική εταιρική δομή» και έχει ως βασικό δόγμα «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας και άρα πρέπει να εξοντωθεί με κάθε τρόπο». Στόχος της, υποστηρίζει ο Εντεταλμένος Σύμβουλος, είναι «η εκμετάλλευση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ως μέσο εξυπηρέτησης ποικίλων ιδιοτελών και συντεχνιακών συμφερόντων, σε βάρος της ποιότητας, της αξιοπιστίας και της ανταποδοτικότητας του προγράμματος» και σημειώνει εμφατικά, ότι «αυτό το σύστημα εξουσίας έχει εξαπολύσει έναν ανελέητο πόλεμο «ανακατάληψης» της ΕΡΤ εξοστρακίζοντας σταδιακά όλα τα έμπειρα και ικανά στελέχη με μοναδικό κριτήριο αν ανήκουν στην σφαίρα επιρροής της φατρίας ή όχι.». Και αναφέρεται στην «απαξίωση των οργανικών δομών και αντικατάσταση τους από πλήρως ελεγχόμενες επιτροπές, σε ψήφιση νέου οργανογράμματος με σωρεία ανορθολογικών και φωτογραφικών διατάξεων και σε τοποθέτηση ημετέρων στις θέσεις γενικών διευθυντών, διευθυντών και προϊσταμένων ενάντια σε κάθε έννοια αξιοκρατίας και αποτελεσματικότητα».
Επίσης στις 12.9.2018 ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Α.Ε., κ. Αλαφογιώργος με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης κάλεσε τον πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων «να επιληφθεί των δαπανών εκτός ΕΡΤ που επιβαρύνουν άσκοπα την υπηρεσία και να ελέγξει το δημόσιο χρήμα». Και επειδή έκανε την παραπάνω καταγγελία, σύμφωνα με ανάρτησή του ίδιου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό.
Στην από 2.9.2018 δημόσια παρέμβαση του ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, κ. Θαλασσινός αναφερόμενος στον τρόπο διοίκησης της ΕΡΤ καταγγέλλει, ότι «Με έωλες –στα όρια της παρατυπίας – διαδικασίες, με αποκλεισμούς και εξοστρακισμούς ικανών στελεχών, με ένα ΔΣ διχασμένο και αμήχανο, χωρίς στρατηγικό σχέδιο και χωρίς όραμα, η ΕΡΤ παραδίδεται σταδιακά στην απαξίωση, την περιθωριοποίηση και την αδράνεια, με αποκλειστική ευθύνη των «διοικούντων…Οδηγούμαστε σε μία ΕΡΤ που –επιτέλους – οι συνδικαλιστές και η ομήγυρης δεν εργάζεται, αλλά διοικεί, οι Γενικοί Διευθυντές δεν έχουν απαραίτητα πτυχίο ΑΕΙ, αλλά μπάρμπα στην Κορώνη, οι συνταξιούχοι διοικούν επιτροπές, ενώ οι υπεύθυνοι σημαντικών διευθύνσεων δεν γνωρίζουν αγγλικά.».
Στην από 11.5.2018 επιστολή παραίτησης του ο γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας της ΕΡΤ, κ. Νίκος Μιχαλίτσης κατηγορεί τη διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε. διότι, έχει «υποβαθμίσει το πρόγραμμα της ΕΡΤ, αφήνοντάς το χωρίς στοιχειώδη σχεδιασμό», ισχυρίζεται πως έχει «ξεδοντιάσει την ΕΡΤ απομακρύνοντας ικανότατα στελέχη», πως «αδιαφορεί συστηματικά για τη διαμόρφωση στοιχειώδους επιχειρησιακού ή στρατηγικού σχεδίου» και πως «σχεδίασε αδιαφανώς και ενέκρινε αιφνιδιαστικά, χωρίς στοιειώδη διάλογο ένα εξάμβλωμα που ονόμασε “νέο Οργανόγραμμα” που γυρίζει οργανωτικά την εταιρεία μας στον προηγούμενο αιώνα».
Ακόμα και ο πρώην Πρόεδρος της ΕΡΤ Α.Ε., κ. Τσακνής με την από τον Οκτώβριο 2017 ανακοίνωση παραίτησής του αφήνει σαφείς αιχμές κατά της διοίκησης της ΕΡΤ.
Αλλά και από την πλευρά της Συμπολίτευσης σύμφωνα με την από 2.10.2018 δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Φίλη: «Η ΕΡΤ δεν λειτουργεί όπως είναι αναγκαίο για μια δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ είναι ένα κανάλι που έχει παραδιοίκηση. Κυβερνάται από το παλιό συντεχνιακό καθεστώς, ένα καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων. Πολιτικά αυτό που παράγεται, δεν είναι ποιοτικό προϊόν. Ούτε προσφέρει απροκατάληπτη και σε βάθος ενημέρωση.» και καταλήγει, ότι «Στον τομέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης η ευθύνη της κυβέρνησης είναι αποκλειστική.».
Αντιδράσεις ως προς την έλλειψη αμεροληψίας της ΕΡΤ έχουν υπάρξει και μετά από δυο σοβαρά επεισόδια, που σημειώθηκαν από «ανθρώπους» της ΕΡΤ, οι οποίοι εκφράστηκαν με αήθη τρόπο κατά του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κατά του πρώην Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά. Πρόκειται για τον κ. Καψώχα, ο οποίος τον περασμένο Σεπτέμβριο μιλώντας μέσα από εκπομπή της ΕΡΤ Α.Ε. είπε, ότι ακούγοντας τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης νόμιζε, ότι άκουγε «τον θεωρητικό του φασισμού τον Σέρτζιο Πανούτσιο ο οποίος εισήγαγε στοιχεία εθνικισμού στην Ιταλία του Μουσολίνι» και τον παραγωγό της ΕΡΤ Α.Ε., κ. Δημήτρη Αναστασόπουλο, ο οποίος προέτρεψε τον Φεβρουάριο του 2018 δημόσια μέσω μέσου κοινωνικής δικτύωσης να «γιαουρτώσουν» οι πολίτες τον πρώην Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά. Η ΕΡΤ Α.Ε. σε ερώτηση, που καταθέσαμε, αποποιήθηκε των ευθυνών της και απάντησε, ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ έχουν αποκλειστική ευθύνη για τα γραφόμενα τους και τις απόψεις τους.
Επειδή η εύρυθμη λειτουργία της δημόσια τηλεόρασης αποτελεί για τη Νέα Δημοκρατία πολιτική προτεραιότητα καθώς τη δημόσια τηλεόραση την πληρώνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες και αποστολή της με βάση το Σύνταγμα είναι η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, η εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων καθώς και ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου και η προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητα καταθέσαμε προς τον Υπουργό ΨΗΠΤΕ μια σειρά ερωτήσεων στο πλαίσιο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά μέχρι στιγμής έχουμε λάβει ελλιπείς και αποσπασματικές απαντήσεις.
Αναφερόμαστε στην ερώτηση σχετικά με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΕΡΤ ΑΕ για τα έτη 2017-2020, όπου η ΕΡΤ Α.Ε. απάντησε, ότι έχει αναθέσει σε εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων την αξιολόγηση των υπαρχουσών δομών προκειμένου να καταρτιστεί στη συνέχεια το επιχειρησιακό της σχέδιο.
Επίσης ρωτήσαμε το λόγο για τον οποίο από τη μια ο Υπουργός ΨΗΠΤΕ με τη δικαιολογία ότι η ΕΡΤ Α.Ε. έχει υπεράριθμο προσωπικό έφερε τροπολογία στις 12.4.2016 για τη απόσπαση τακτικού προσωπικού από τη ΕΡΤ Α.Ε. σε άλλους φορείς του δημοσίου και από την άλλη ισχυρίζεται, ότι θα προχωρήσει στις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού. Αλλά και τότε η απάντηση ήταν γενικόλογη, ότι δηλαδή η ΕΡΤ Α.Ε. βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης των δομών της.
Τέλος μεταξύ άλλων και ύστερα από διάφορες καταγγελίες και δημοσιεύματα ρωτήσαμε για τα κριτήρια επιλογής εξωτερικών και μεικτών παραγωγών από την ΕΡΤ ΑΕ και δεν έχουμε λάβει ακόμα απάντηση.
Κατόπιν των ανωτέρω, επερωτάται ο κ. Υπουργός :
1. Έχει καταρτιστεί το επιχειρησιακό σχέδιο για την ΕΡΤ Α.Ε. για τα έτη 2017-2020;
2. Έχει γίνει αξιολόγηση των δομών της ΕΡΤ Α.Ε.; Έχει γίνει τοποθέτηση του προσωπικού της ΕΡΤ Α.Ε. βάσει του νέου Εσωτερικού Κανονισμού και του Οργανογράμματος; Περιλαμβάνεται στον Εσωτερικό Κανονισμό η περιγραφή των οργανικών θέσεων; Με ποια κριτήρια γίνεται η τοποθέτηση σε θέσεις γενικών διευθυντών, διευθυντών και προϊσταμένων στην ΕΡΤ Α.Ε.; Τι έχετε να απαντήσετε στις καταγγελίες, ότι οι οργανωτικές δομές της ΕΡΤ Α.Ε. έχουν απαξιωθεί και το νέο οργανόγραμμα έχει φωτογραφικές διατάξεις;
3. Με ποιον τρόπο διασφαλίζεται η αμεροληψία και η αντικειμενικότητα στο πρόγραμμα της ΕΡΤ Α.Ε.;
4. Με ποιον τρόπο εξασφαλίζεται η διαφάνεια όσον αφορά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού της ΕΡΤ Α.Ε.;
5. Πώς αποτυπώνεται η σχέση κόστους οφέλους όσον αφορά στις μεικτές και εξωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ Α.Ε.; Δεδομένου ότι το προσωπικό της ΕΡΤ Α.Ε. είναι επαρκές για ποιο λόγο επιλέγονται οι εξωτερικές και μεικτές παραγωγές;
6. Όσον αφορά στην ΕΡΤ3, ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ;
7. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ανάπτυξη του δικτύου ψηφιακών πομπών της ΕΡΤ Α.Ε. και πότε θα εκπέμψει αυτόνομα το σήμα της;
8. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για να διερευνήσετε τις παραπάνω καταγγελίες;
Αθήνα, 09.10.2018
Οι Επερωτώντες Βουλευτές:
1. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου
2. Ελευθέριος Αυγενάκης
3. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
4. Απόστολος Βεσυρόπουλος
5. Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης
6. Γεώργιος Βλάχος
7. Σοφία Βούλτεψη
8. Γεώργιος Γεωργαντάς
9. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας
10. Αθανάσιος Δαβάκης
11. Νικόλαος – Γεώργιος Δένδιας
12. Κωνσταντίνος Καραγκούνης
13. Θεόδωρος Καράογλου
14. Γεώργιος Καρασμάνης
15. Δημήτριος Κυριαζίδης
16. Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης
17. Θεοδώρα (Ντόρα) Μπακογιάννη
18. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος
19. Χρήστος Σταϊκούρας
20. Δημήτριος Σταμάτης
21. Κωνσταντίνος Τασούλας
22. Κωνσταντίνος Τζαβάρας
23. Ιωάννης Τραγάκης
24. Κωνσταντίνος Τσιάρας
25. Θεόδωρος Φορτσάκης
26. Μάξιμος Χαρακόπουλος
27. Κωνσταντίνος (Κωστής) Χατζηδάκης
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]