Ο κ. Αβραμόπουλος ξεκίνησε δίνοντας τις ευχές του στον πρόεδρο της ΝΔ για καλό ξεκίνημα και διευκρίνισε ότι καίτοι είναι αφοσιωμένος στις ευρωπαϊκές υποθέσεις «δεν παύω από το να έχω το νου μου και την καρδιά μου στην Ελλάδα».
Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στα θέματα της αρμοδιότητάς του λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι κάτω από μεγάλη πίεση. Το προσφυγικό και τα ζητήματα ασφαλείας, που κυριαρχούν στον ευρύτερο γεωπολιτικό μας χώρο, καθιστούν την Ελλάδα ένα βασικό παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημά της, πρέπει η Ελλάδα να το αξιοποιήσει σε αυτές τις δύσκολες και πιεστικές στιγμές».
Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «βασική αστική αξία και αρχή είναι η έννοια της εθνικής συνεννόησης, της συναντίληψης για την αντιμετώπιση όλων αυτών των μεγάλων θεμάτων» και πρόσθεσε: «Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα αυτές τις ώρες».
Ο Επίτροπος ανέφερε επίσης ότι «ο ελληνικός λαός είναι κάτω από μεγάλη πίεση, οι κοινωνικές αντοχές είναι πλέον πεπερασμένες, συμπληρώνοντας: «Θέλω να πιστεύω ότι δε θα αργήσει η μέρα που θα ανοίξει ένας αισιόδοξος ορίζοντας για την πατρίδα μας».
Κλείνοντας ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε: «Για τα θέματα για τα οποία είμαι αρμόδιος, θα ήθελα, για μια ακόμη φορά, να πω ότι χαίρομαι που στην Ελλάδα, παρά τις όποιες δημόσιες, κατά καιρούς, δηλώσεις που γίνονται, υπάρχει μια βασική αρχή συναντίληψης για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί και το προσφυγικό και τα ζητήματα ασφαλείας».
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Ο πρόεδρος της ΝΔ από την πλευρά του, αναφερόμενος στο μείζον θέμα του μεταναστευτικού – προσφυγικού, σημείωσε ότι «πράγματι έχει συντελεστεί μια σημαντική πρόοδος από πλευράς Ευρώπης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής». «Θεωρώ καθοριστικής σημασίας την πρωτοβουλία την οποία έχεις αναλάβει για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για την Ευρώπη, αλλά έχει και ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για την Ελλάδα. Διότι τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα της Ευρώπης και τα σύνορα της Ευρώπης είναι και σύνορα της Ελλάδος», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Σημείωσε ακόμη, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, να προστατευθεί, άφησε όμως και αιχμές κατά της κυβέρνησης, λέγοντας: «Παρά την πολύ καλή διάθεση της Νέας Δημοκρατίας τους τελευταίους οκτώ μήνες, που είμαι πρόεδρος του κόμματος και που το ζήτημα αυτό βρίσκεται σε έξαρση, να διαμορφώσουμε μια εθνική στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού, λυπάμαι να διαπιστώσω ότι πολλά από τα ζητήματα στα οποία φαινόταν ότι υπήρχε μια συμφωνία με την κυβέρνηση, δεν έχουμε δει τα απαιτούμενα βήματα προόδου».
Πρόσθεσε ότι ενώ έχουν μεσολαβήσει έξι μήνες από την σύσκεψη η οποία έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, πράγματα τα οποία συμφωνήθηκαν τότε, ουδέποτε υλοποιήθηκαν και εξήγησε: «Αναφέρομαι στο διαχωρισμό των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών. Αναφέρομαι στην ανάγκη να υπάρχουν προ-αναχωρησιακά κέντρα για την επιστροφή των οικονομικών μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους. Αναφέρομαι στην ανάγκη να υπάρξει επιτέλους ένας κεντρικός σχεδιασμός οργανωμένης και συστηματικής κατανομής των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών σε όλη την εθνική επικράτεια.
Εξακολουθούμε αυτό, δυστυχώς, να μην το βλέπουμε και να περιοριζόμαστε σε αποσπασματικές κινήσεις. Και αναφέρομαι βέβαια και στην ανάγκη να υπάρξει μια γρήγορη και ουσιαστική εκμετάλλευση των σημαντικών ευρωπαϊκών πόρων, που αυτήν τη στιγμή είναι διαθέσιμοι, για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Κι εσύ έχεις συμβάλει τα μέγιστα, ώστε να τεθούν αυτοί οι πόροι στη διάθεση της Ελλάδας. Δυστυχώς, κι εκεί βλέπουμε να υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Αβραμόπουλο.
Κλείνοντας σημείωσε, ότι σε κάθε περίπτωση « η Ελλάδα είναι παράγων γεωπολιτικής σταθερότητας σε μια ιδιαίτερα προβληματική περιοχή. Είναι ένας κρίσιμος εταίρος στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ζητήματα αυτά. Αναλαμβάνει τις ευθύνες της, αλλά πρέπει και η Ευρώπη να αναλάβει τις δικές της ευθύνες». Συμπλήρωσε δε, στον κ. Αβραμόπουλο: «Και τα προγράμματα μετεγκατάστασης, τα οποία κι εσύ, μέσα από το δικό σου δημόσιο λόγο, έχεις υποστηρίξει, πρέπει κι αυτά να υλοποιηθούν».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα του κόμματος λέγοντας προς τον Δημήτρη Αβραμόπουλο: «Θέλω να γνωρίζεις καλά ότι στη Νέα Δημοκρατία έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια θεσμικής και συστηματικής ανανέωσης. Ανοίγουμε το κόμμα σε νέους ανθρώπους, σε νέες ιδέες και προτάσσουμε τη Νέα Δημοκρατία ως την πολιτική εκείνη δύναμη, η οποία μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μακριά από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει».