Εννέα ημέρες πριν από το δημοψήφισμα στη ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών και μετά τις επαφές του στην Ουάσιγκτον, ο Ζάεφ συνεχίζει το μπαράζ τοποθετήσεων και παρεμβάσεών του προκειμένου να πείσει τους συμπολίτες του να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Το αποτέλεσμα, άλλωστε, όπως δείχνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις θα κριθεί στο… νήμα.
Σε αυτό το πλαίσιο, μιλώντας στο πρακτορείο ΜΙΑ, ο κ. Ζάεφ φέρεται αρχικά να δήλωσε, υπερασπιζόμενος το προτεινόμενο, με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών, όνομα “Βόρεια Μακεδονία”, ότι η πΓΔΜ θα είναι η μόνη χώρα που θα λέγεται Μακεδονία. Η διατύπωση μάλιστα ήταν: “Αλλά δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία εκτός από τη δική μας. Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Αυτή είναι η Μακεδονία μας και δεν θα υπάρχει άλλη στον κόσμο”
Το πλήρες απόσπασμα όπως το μετέδωσε το ΜΙΑ:
«Κατανοώ τη δυσαρέσκεια των συμπολιτών μας στη διασπορά για την προσθήκη “βόρεια” στο όνομα, δεν είναι εύκολο να το δεχθεί κανείς. Αλλά δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία εκτός απο τη δική μας. Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Αυτή είναι η Μακεδονία μας και δεν θα υπάρχει άλλη στον κόσμο. Το να αντιλαμβάνεται κανείς τι είδους προοπτικές και τι είδους μέλλον παρέχουμε για το κράτος, αλλά πάνω από όλα για τα παιδιά και τις γενιές που θα έλθουν, πιστεύω ότι αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για να ενωθούμε. Με αυτά τα λόγια θέλω να κινητοποιήσω τους πάντες. Ανεξάρτητα από το εάν είναι εγγεγραμένοι ή αν θέλουν ή όχι να ψηφίσουν πιστεύω ότι η “Μακεδονία” χρειάζεται τη στήριξη της διασποράς. Αλλά αυτή τη φορά είναι σημαντικό για όλους, ανεξάρτητα που βρίσκονται, στην πατρίδα ή στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Αμερική ή την Ευρώπη, όλοι να υποστηρίξουν αυτήν την μοναδική εναλλακτική για την “Μακεδονία”».
Τρεις ώρες, όμως, μετά από την αρχική δήλωση του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ το Σκοπιανό Πρακτορείο Ειδήσεων ΜΙΑ προχώρησε σε διόρθωση της δήλωσής του, παραθέτοντας μια άλλη, με πολύ διαφορετικό περιεχόμενο.
Σύμφωνα με την αναδιατύπωση, η δήλωση που ισχύει είναι πως “ένα μέρος της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας βρίσκεται στην Ελλάδα, ένα μέρος στη Βουλγαρία και το βόρειο τμήμα της Μακεδονίας είναι η χώρα μας, και κανείς δεν μπορεί να μας το αρνηθεί αυτό”.
Tο νέο δημοσίευμα:
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Το παρασκήνιο και η αντίδραση της ΝΔ
Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα μετέδωσε ο Alpha, η Αθήνα φέρεται να παρενέβη εκφράζοντας την ενόχλησή της για τις αρχικές δηλώσεις.
Σημειώνεται ότι άμεση ήταν και η αντίδραση της ΝΔ στην αρχική δήλωση. “Οι νέες δηλώσεις του κ. Ζάεφ δείχνουν ποιες είναι οι πραγματικές επιπτώσεις της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτές που η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί, από την πρώτη στιγμή, να αποτρέψει με κάθε τρόπο. Τι έχουν άραγε να πουν σήμερα οι κ. Τσίπρας και Καμμένος εκτός του να ανανεώνουν τους όρκους πίστης τους για να μην χάσουν τις καρέκλες τους;”, ανέφερε η ΝΔ.
Πολιτικές διεργασίες σε Αθήνα και Σκόπια
Την ίδια στιγμή, πάντως, οι πολιτικές διεργασίες ενόψει των εξελίξεων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Στην γειτονική χώρα, η αντιπολίτευση του VMRO φαίνεται πως προετοιμάζει τους ψηφοφόρους του για μια πολιτική “κωλοτούμπα”, αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής του Χρίστιαν Μίτσκοσκι:
«Αν το δημοψήφισμα είναι επιτυχημένο και η πλειοψηφία ψηφίσει υπέρ του νέου ονόματος, τότε το VMRO-DPMNE θα το σεβαστεί. Η κατάσταση θα είναι τότε ξεκάθαρη».
Εφόσον αυτό συμβεί, συμπλήρωσε, τότε ο ίδιος θα καλέσει τους βουλευτές του να στηρίξουν στη Βουλή την συνταγματική αναθεώρηση, η οποία απαιτεί πλειοψηφία 2/3 και δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την αντιπολίτευση. Ο Μίτσοτσκι σημείωσε ακόμη ότι το κόμμα του είναι υπέρ της ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αλλά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Εάν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, και υπό την προϋπόθεση ότι στο επερχόμενο δημοψήφισμα θα υπεψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών, τότε και οι… εκτιμήσεις του Πάνου Καμμένου ότι η συμφωνία δεν θα έρθει στη Βουλή θα διαψευστούν μεγαλοπρεπώς, καθώς η γειτονική χώρα θα εκπληρώσει και τη δέσμευσή της για συνταγματική αναθεώρηση.
Στον απόηχο των παραπάνω, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος συναντήθηκαν την Παρασκευή και επιβεβαίωσαν ουσιαστικά ότι το “σύμφωνο συμβίωσής” τους έχει ημερομηνία λήξης τον προσεχή Μάρτιο, μήνα κατά τον οποίο σχεδιάζεται να έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Όπως είναι προφανές οι εξελίξεις αυτές αφενός ενισχύουν τα σενάρια για τρεις κάλπες τον Μάιο και αφετέρου τις πληροφορίες που θέλουν το Μέγαρο Μαξίμου να κάνει τα… μαθηματικά της ψηφοφορίας για τη συμφωνία, αναζητώντας πρόθυμους από άλλες πολιτικές δεξαμενές. Ίδομεν…
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]