Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζεται το κυβερνητικό αφήγημα: Κατέθεσαν τροπολογία για την κατεδάφιση αυθαιρέτων

Ο Σταθάκης εκτέθηκε από τον Ε.Τ. της Κυριακής και ακυρώνει τα πρόστιμα για πολεοδομικές παραβάσεις στο Μάτι

Newsroom eleftherostypos.gr

Επιμένει η κυβέρνηση στο αφήγημα πως για την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική ευθύνονται οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες. Μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο Γιώργος Σταθάκης κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή με την οποία επισπεύδονται οι διαδικασίες για την κατεδάφιση αυθαιρέτων.

«Την επαύριο μιας εθνικής τραγωδίας, της μεγαλύτερης που έχουμε βιώσει την τελευταία 15ετία, έχει κλείσει ένας κύκλος βραχυπρόθεσμων μέτρων ανακούφισης των πληγέντων, και σήμερα φέρνουμε μια σειρά από επείγουσες ρυθμίσεις που επιδιώκουν να θεραπεύσουν ή να επιταχύνουν – αν θέλετε – περισσότερο το ισχύον σύστημα που αφορά επιλεκτικές παρεμβάσεις και κατεδαφίσεις», εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης αναπτύσσοντας ενώπιον της Βουλής το περιεχόμενο των διατάξεων που κατατέθηκε στη Βουλή.

Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, η τροπολογία εισάγει μια παράλληλη διαδικασία σε σχέση με την ισχύουσα διαδικασία ταυτοποίησης αυθαιρέτων και τις κατεδαφίσεις. Η διαδικασία αυτή αφορά στο μεταβατικό διάστημα μέχρι τη συγκρότηση του νέου θεσμού για τις οικιστικές παρεκκλίσεις (κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κλπ), στη βάση του νόμου που έχει ψηφιστεί ήδη και προβλέπει τα Τοπικά Περιφερειακά Παρατηρητήρια Δομημένου Περιβάλλοντος. Ωσότου λοιπόν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση αυτού του νέου θεσμού, εισάγεται με την τροπολογία μια διαδικασία που επιτρέπει στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με την αξιοποίηση των Επιθεωρητών Δομημένου Περιβάλλοντος, να προχωράει στην ταυτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών και στην κατεδάφισή τους, με υπουργική απόφαση.

«Η διαδικασία αυτή επιφέρει μεγάλη σύντμηση στις διοικητικές διαδικασίες, δεν έχει πεδίο διοικητικής ένστασης, έχει απευθείας δικαστική προστασία. Εντός 15 ημερών δηλαδή, μπορεί κάποιος να προσφύγει απευθείας και αποκλειστικά στο ΣτΕ, άλλως η πράξη είναι άμεσα εκτελεστέα», είπε ο Γιώργος Σταθάκης και επανέλαβε ότι «αυτή είναι μια διαδικασία μεταβατική μέχρι να γίνουν τα Τοπικά Περιφερειακά Παρατηρητήρια – και λειτουργεί και παράλληλα προς τον δήμο, που επιτρέπει στο υπουργείο να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία χρησιμοποιώντας δικό του μηχανισμό». Διευκρίνισε επίσης, ότι μόλις εκδοθεί η προβλεπόμενη υπουργική απόφαση, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα προχωράει στις κατεδαφίσεις.

Παράλληλα επιταχύνεται η ικανότητα και η δυνατότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να κάνει τη δουλειά της, «η οποία εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα πόρων και από τα μέσα που διαθέτει προκειμένου να εκτελεί γρήγορα τις αποφάσεις κατεδάφισης». Ο κ. Σταθάκης έκανε ειδική μνεία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, καθώς αυτή τη στιγμή έχει τελεσίδικες κατεδαφίσεις 2.500 ακινήτων σε δάση και 700 τελεσίδικες αποφάσεις κατεδαφίσεων σε παραλίες/αιγιαλούς. Με την τροπολογία αυξάνεται ο προϋπολογισμός του Πράσινου Ταμείου που χρηματοδοτεί αυτή τη διαδικασία, αφού θα μπορεί να παίρνει χρήματα από τον Προϋπολογισμό, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή από άλλες πηγές, αποκλειστικά για το κονδύλι των κατεδαφίσεων. Επίσης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα μπορεί, εκτός από τους διαγωνισμούς, να κάνει και απευθείας αναθέσεις για κατεδαφίσεις, μέχρι το όριο που ορίζει ο νόμος για τις δημόσιες προμήθειες και τα δημόσια έργα. Ταυτόχρονα, υπάρχουσα εργολαβία για κατεδαφίσεις θα μπορεί να επεκταθεί σε ποσοστό 50%, εφόσον αυξηθεί το φυσικό αντικείμενο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι η παράλληλη διαδικασία που εισάγεται με την τροπολογία, αφορά αποκλειστικά περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, αφορά «κτήρια ετοιμόρροπα, αφορά αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων από την παραλία» όπως άλλωστε ορίζει η κείμενη νομοθεσία με το νόμο που είναι γνωστός ως «νόμος Τρίτση» (μαντρότοιχοι κλπ) και αυθαίρετες κατασκευές σε ρέματα προδιαγεγραμμένα με βάση τους κανόνες του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Πρέπει να γίνει σαφές, ότι αυτή η παράλληλη διαδικασία που εισάγεται με την τροπολογία, για την επιτάχυνση των διαδικασιών, δεν αφορά όλες τις περιοχές ούτε όλα τα αυθαίρετα. Είναι σαφέστατα προσδιορισμένη για περιοχές «ευαίσθητες», όπως οι αναδασωτέες, τα ρέματα κλπ.», είπε ο κ. Σταθάκης.

Αναφερόμενος στις διατάξεις για τη Μακρόνησο, για την οποία ο υπουργός αποκτά το δυνατότητα να προχωρά στην εργολαβία της κατεδάφισης αυθαιρέτων, ο κ. Σταθάκης υπενθύμισε πως είναι δέσμευση της κυβέρνησης ότι «τα αυθαίρετα της Μακρονήσου θα πέσουν». Παράλληλα επισήμανε ότι στην τροπολογία έχουν περιληφθεί και οι διατάξεις για την προστασία των υγρότοπων στην Αττική, καθώς αναστέλλονται οι οικοδομικές δραστηριότητες έως ότου οριοθετηθούν οι υγρότοποι, ενώ αναφορά έκανε και στη διάταξη με την οποία επεκτείνεται το κοιμητήριο της Νέας Μάκρης, καθώς ο δήμος αδυνατεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη ενταφιασμού των θυμάτων της πυρκαγιάς.

Ως προς τις διατάξεις για τον ΔΕΔΔΗΕ ο κ. Σταθάκης είπε ότι με την τροπολογία, ο Διαχειριστής θα λάβει 1 εκατομμύριο ευρώ από τον ειδικό λογαριασμό που συστάθηκε για τις πυρκαγιές, για την επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος.

Κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα στη Μακρόνησο

Κατεδαφίζονται με απευθείας υπουργική απόφαση, τα αυθαίρετα της Μακρονήσου.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ρύθμιση, που περιλαμβάνεται στην κατατεθείσα σήμερα τροπολογία περί «κατεδαφίσεων αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις», η σημασία της Μακρονήσου, ως ιστορικού τόπου εξορίας και μαρτυρίου χιλιάδων πολιτών και στρατιωτών, εκτοπισμένων για τα πολιτικά τους φρονήματα, ιδίως κατά την περίοδο 1946-1953, βεβηλώνεται από σειρά αυθαίρετων παρεμβάσεων, οι οποίες δεν στάθηκε δυνατό να αποφευχθούν λόγω της απόστασης του νησιού από τον δήμο στον οποίο υπάγεται διοικητικά, αλλά και της έλλειψης των αναγκαίων υλικών και οργανωτικών μέσων για τη διατήρηση και διαφύλαξη του περιβάλλοντος και των διατηρητέων κτισμάτων της Μακρονήσου, εκείνων δηλαδή που έχτισαν οι ίδιοι οι εκτοπισμένοι.

Ειδικότερα, ύστερα από αυτοψία που διενήργησαν μέλη του Σώματος Επιθεώρησης Δόμησης και Κατεδαφίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου, διαπιστώθηκε η ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών και κτισμάτων κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.

Όπως επισημαίνεται στη ρύθμιση, η ανάγκη αποκατάστασης της ιστορικότητας του τόπου και της αποτροπής αντίστοιχων αυθαίρετων παρεμβάσεων στο μέλλον, επιβάλλουν τη λήψη άμεσων μέτρων από την πολιτεία και την κατεδάφισή τους.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ 

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Τρίμηνη προθεσμία για ρύθμιση στα αυθαίρετα – Η διαδικασία, τα πρόστιμα, οι εκπτώσεις και οι δόσεις

Μιχάλης Μάρδας

Ο λογαριασμός για ιδιοκτήτες αυθαιρέτων – Τι θα πληρώσουν όσοι ανήκουν σε κατηγορίες 4 και 5 [παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Προς 4μηνη παράταση για ρύθμιση αυθαιρέτων – Αναμένεται τροπολογία

Μιχάλης Μάρδας

Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στη Μάνδρα – «Δεν θα συμβιβαστούμε με την αυθαιρεσία», λέει ο Χατζηδάκης

Tinad

Προς παράταση για αυθαίρετα και Kτηματολόγιο – Τι ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

Μιχάλης Μάρδας

Εντολή Χατζηδάκη στις Αποκεντρωμένες: Κατεδαφίστε τώρα τα αυθαίρετα σε δάση, παραλίες και ρέματα

Μιχάλης Μάρδας

Αυθαίρετα: Πώς θα πληρώσετε λιγότερο πρόστιμο!

Μιχάλης Μάρδας

Παράταση 4 μηνών για τα αυθαίρετα – Ευνοϊκή ρύθμιση λόγω πανδημίας

Ανδρέας Ντίνης

Έρχεται παράταση για τα αυθαίρετα – Οι εκπτώσεις στα πρόστιμα, οι δόσεις και τα παράβολα

Ανδρέας Ντίνης