Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων, εν μέσω έντονης κινητικότητας και φημών που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στο μέτωπο του ονοματολογικού. Εν τω μεταξύ, τον πρόεδρο Ιβάνοφ αλλά και τους αρχηγούς των κομμάτων των Σκοπίων ενημέρωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας κ. Ζάεφ.
Παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά εμφανίζεται εξαιρετικά φειδωλή στις πληροφορίες που δίνει για τα όσα έγιναν στη διπλή συνάντηση κορυφής Τσίπρα-Ζάεφ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Σόφια, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η χθεσινή διαρροή σκοπιανών ΜΜΕ, σύμφωνα με την οποία η πλευρά της γειτονικής χώρας έριξε στο τραπέζι ένα έκτο όνομα, το «Μακεδονία του Ίλιντεν». Επισήμως, τόσο η ελληνική όσο και η σκοπιανή πλευρά απέφυγαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την πληροφορία, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν προφανώς το momentum που δείχνει να δημιουργείται τις τελευταίες ημέρες στο πεδίο της διαπραγμάτευσης.
Την Παρασκευή το απόγευμα πάντως το πρωθυπουργικό γραφείο έσπευσε να χαμηλώσει τους τόνους αναφορικά με το θέμα του ονόματος. «Σε σχέση με τα όσα αναφέρονται σε σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ υπογράμμισε πως “έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί”» ανέφερε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου και προσέθετε: «Ως εκ τούτου, η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει, ακολουθώντας την εθνική γραμμή, από την αρχή της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό. Δηλαδή ότι 1. το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία. 2. η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ)».
Σύμφωνα, πάντως, με εκτιμήσεις, το έκτο όνομα δείχνει να παρουσιάζει ορισμένες θετικές πλευρές αλλά και πολλές αρνητικές. Ειδικότερα, η πρόταση της σκοπιανής πλευράς για την ονομασία φαίνεται να δίνει μια πιθανή διέξοδο στο μεγάλο και διπλό πρόβλημα του erga omnes και της συνταγματικής αναθεώρησης. Και τούτο διότι το συγκεκριμένο όνομα δεν θα μπορούσαν εύκολα να το αρνηθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πιο συγκεκριμένα η εθνικιστική αντιπολίτευση του VMRΟ, καθώς παραπέμπει στην περίφημη εξέγερση του Ίλιντεν του 1903, έναν από τους ιδρυτικούς μύθους που εορτάζεται ως εθνική επέτειος στη γειτονική χώρα. Μια πιθανή αποδοχή αυτής της πρότασης από το VMRΟ θα μπορούσε με τη σειρά του να ανοίξει το δρόμο για την αναγκαία πλειοψηφία που χρειάζεται στο κοινοβούλιο για τις συνταγματικές αλλαγές.
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
Η αρνητική όψη της ανωτέρω πρότασης σχετίζεται και με τη βουλγαρική πλευρά, καθώς την «πατρότητα» της εξέγερσης του Ίλιντεν διεκδικεί ιστορικά και η Βουλγαρία. Σε δηλώσεις του, πάντως, ο βούλγαρος υπουργός Άμυνας έδειξε να επιβεβαιώνει πως το συγκεκριμένο όνομα έπεσε στο τραπέζι, μαζί φυσικά και με άλλα. «Άκουσα ότι το όνομα “Ίλιντεν Μακεδονία” αναφέρθηκε στις συζητήσεις, όπως επίσης και τα “Vardarska” και “Gorna”», είπε ο Καρακατσάνοφ στο τηλεοπτικό κανάλι BTV. Σύμφωνα με τον Βούλγαρο υπουργό, μάλιστα, «οι δύο χώρες (σ.σ.: Ελλάδα και Σκόπια) έχουν φτάσει σε καλό επίπεδο προσέγγισης». «Είναι σημαντικό να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το όνομα, για να ξεμπλοκάρει ο δρόμος της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε. Μια ακόμη αρνητική πτυχή της έκτης πρότασης έχει να κάνει με το εσωτερικό, καθώς τόσο η ΝΔ όσο και το Κίνημα Αλλαγής την απορρίπτουν. Ήδη στη χθεσινή τοποθέτησή της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη πρόταση ως «επιτομή της επιστροφής του αλυτρωτισμού».
Ενώ και η ΝΔ έκανε γνωστό χθες ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ενημερώθηκε ότι με τον κ. Ζόραν Ζάεφ συζητά το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν». Όπως ανέφερε, το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας “μακεδονικού” έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο», σχολιάζει η ΝΔ και τονίζει: «Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας, όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση».
Την ίδια ώρα, οι πιέσεις από τον εξωτερικό παράγοντα για την επίτευξη μιας συμφωνίας θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Οι ΗΠΑ τάσσονται σταθερά και διακριτικά υπέρ μιας λύσης, ενώ τις εξελίξεις παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς και οι Ευρωπαίοι. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έγιναν από τη γερμανική πλευρά. Μετά το πέρας της Συνόδου στη Σόφια, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι σημειώνεται πρόοδος. «Οι δύο χώρες έχουν καταστήσει σαφές ότι πρόκειται για σημαντική πρόοδο», δήλωσε, τονίζοντας «ακόμη και αν δεν έχουν φθάσει ακόμη στο τέλος».
Έτσι όπως πλέον διαμορφώνονται τα πράγματα, για τον επόμενο μήνα, η συζήτηση για το Σκοπιανό μπαίνει σε μια περίοδο εντατικών διαπραγματεύσεων. Όπως δήλωσαν Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, οι δύο πλευρές έχουν διανύσει μεγάλη απόσταση, ωστόσο παραμένουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα. Το νέο ορόσημο πρέπει να θεωρείται η 28η Ιουνίου, όπου είναι προγραμματισμένη η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με αντικείμενο τη διεύρυνση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, για να υπάρξει νέα συνάντηση κορυφής Τσίπρα-Ζάεφ, η «συνάντηση συμφωνίας» όπως την αποκαλούσαν κυβερνητικές πηγές, θα πρέπει να γίνουν απτά βήματα εξασφάλισης συναίνεσης στη γειτονική χώρα καθώς και πρόοδος στις καθαυτό διαπραγματεύσεις.
Συνακόλουθα, το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στο εσωτερικό των δύο χωρών και στις αντιδράσεις πιθανόν προκληθούν από τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Στην Ελλάδα, μια πιθανή συμφωνία πάντως αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις και μάλιστα οριζοντίως στο πολιτικό σύστημα. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αντίθεση του κυβερνητικού συνεταίρου Πάνου Καμμένου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν συναινεί σε σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει το όνομα «Μακεδονία».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]