Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «πρέπει όλοι να λάβουν τις σωστές αποφάσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».
Τις μέχρι τώρα προσπάθειες Τσίπρα-Ζάεφ για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, επικρότησαν οι σοσιαλιστές ηγέτες στην προσύνοδο του ΕΣΚ, επισημαίνοντας ότι μόνο προοδευτικοί ηγέτες θα μπορούσαν να το καταφέρουν, όπως αναφέρει με δύο αναρτήσεις του στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της προπαρασκευαστικής Συνόδου του ΕΣΚ στη Σόφια, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων.
Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι «έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου, αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί» και πως «τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα».
Συγκεκριμένα, στις αναρτήσεις του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει:
«Στη Σύνοδο του @PES_PSE οι σοσιαλιστές ηγέτες επικρότησαν τις μέχρι τώρα προσπάθειές μας να βρούμε κοινά αποδεχτή λύση στο ονοματολογικό. Επεσήμαναν πως μόνο προοδευτικοί ηγέτες θα μπορούσαν να το καταφέρουν».
Στη Σύνοδο του @PES_PSE οι σοσιαλιστές ηγέτες επικρότησαν τις μέχρι τώρα προσπάθειές μας να βρούμε κοινά αποδεχτή λύση στο ονοματολογικό. Επεσήμαναν πως μόνο προοδευτικοί ηγέτες θα μπορούσαν να το καταφέρουν. pic.twitter.com/3U2WHD9KXM
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 16, 2018
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
«Τους ευχαρίστησα, παραδέχτηκα ότι έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί. Τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα».
Τους ευχαρίστησα, παραδέχτηκα ότι έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί. Τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα. pic.twitter.com/rKMkYMKypg
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 16, 2018
Μητσοτάκης: Απαράβατοι όροι το Erga omnes και η συνταγματική αλλαγή
Στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Σόφια.
«Αποτελεί στρατηγική επιδίωξη της χώρας μας η είσοδος των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει χωρίς προϋποθέσεις. Και πρώτη αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση είναι η τήρηση των κανόνων καλής γειτονίας.
Η επίλυση του προβλήματος του ονόματος της πΓΔΜ πρέπει να είναι συνολική, αλλά και ενιαία. Η οποία έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο το erga omnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα. Και αυτή η συνταγματική αλλαγή είναι μία προϋπόθεση για την επίλυση, από την οποία η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε ένα χιλιοστό».
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατέθεσε τις ίδιες απόψεις και στην συνάντηση που είχε στη Σόφια τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.
Επίσης, δεδομένου ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ που έχουν σύνορα με την Τουρκία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε στον κ. Μπορίσοφ και το θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε ολιγόλεπτη συνάντηση και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, στον οποίο εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ιταλία.
Ζάεφ: Δεν έχουμε εναλλακτική πέρα από την ένταξή μας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
Η ΠΓΔΜ είναι προσηλωμένη στον στόχο για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. τόνισε πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ σε γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του από το ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ, με αφορμή εκδήλωση για το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων.
«η ΠΓΔΜ δεν έχει καμία εναλλακτική λύση πέρα από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Είμαστε προσηλωμένοι σε αυτόν τον στόχο μας έχει ενθαρρύνει η στρατηγική της Ε.Ε. για τη διεύρυνση και η πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ. Αν μείνουμε εκτός ΝΑΤΟ και Ε.Ε. αυτό θα σήμαινε αρνητικές επιπτώσεις σε όλη την περιοχή. Και αυτό γιατί λιγότερη εσωτερική συνοχή οδηγεί σε αύξηση των εθνικιστικών εντάσεων και παρεμβάσεις από τρίτους».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]