Την ίδια ώρα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να «σβήσει» την «πυρκαγιά» που άναψαν οι εσωκομματικές αντιδράσεις, τόσο κατά του κ. Σαββίδη όσο και κατά των κυβερνητικών χειρισμών στην υπόθεση.
Αυτό που κυρίως έμεινε από τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο είναι ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείει ένα ατύχημα με τους Τούρκους στο Αιγαίο, αλλά και ότι στέκεται πλήρως αμήχανη στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία και τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να απαντήσουν στα νέα στοιχεία για την υπόθεση Novartis, όταν κατά την εκτίμηση ακόμα και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Προκαταρκτική Επιτροπή παρουσιάστηκαν έγγραφα χωρίς ενδιαφέρον.
Πρώτον, επίσημα έγγραφα τυπικού χαρακτήρα μέσω των οποίων η Novartis ζητούσε συνάντηση από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για να ενημερωθεί για το έργο της στην Αθήνα ή το Νταβός (το 2013) όπου ήταν προγραμματισμένο να μεταβεί για να μετάσχει στο οικονομικό φόρουμ. Κρίσιμη λεπτομέρεια το γεγονός ότι τέτοια συνάντηση δεν έγινε ούτε στην Αθήνα ούτε στο Νταβός, εφόσον ο κ. Σαμαράς τελικά δεν συμμετείχε στο οικονομικό φόρουμ εκείνη τη χρονιά.
Δεύτερον, ένα ιδιόχειρο σημείωμα του κ. Σαμαρά, μία λευκή σελίδα με τον αριθμό των τηλεφώνων του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Για τα παραπάνω, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «κάθε μέρα που η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση Novartis συνεχίζει τις εργασίες της, νέα αποκαλυπτικά στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας και καταρρίπτουν με πάταγο τις ανυπόστατες θεωρίες της Νέας Δημοκρατίας και των φερόμενων ως εμπλεκομένων περί σκευωρίας», κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν ενδιαφέρεται για τη διερεύνηση της υπόθεσης.
Λιγότερο πειστική ήταν η προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να πείσει ότι δεν υπάρχουν φιλικές σχέσεις κυβέρνησης – Σαββίδη και εύνοια του ομογενούς μεγαλοεπιχειρηματία από την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, αλλά και ότι ευνοϊκή στάση έναντι του κ. Σαββίδη είχε η προηγούμενη κυβέρνηση. Το επιχείρημα του κ. Τζανακόπουλου ήταν ότι ο κ. Σαββίδης έλαβε την ελληνική υπηκοότητα αλλά και αγόρασε τη ΣΕΚΑΠ επί της προηγούμενης κυβέρνησης, αγνοώντας το χάρισμα των προστίμων ύψους 44 εκατ. ευρώ που όντως αφορούσαν την προηγούμενη διοίκηση της εταιρίας αλλά ήταν γνωστά και η εξόφλησή τους είχε αναληφθεί από τον κ. Σαββίδη με την αγορά της εταιρίας, την, στα όρια της παρανομίας, στάση του κ. Σαββίδη στον πρώτο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες που μετέπειτα κατέπεσε στο ΣτΕ, το «πάγωμα» των ερευνών για το πλοίο με τα λαθραία τσιγάρα που παραμένει σε λιμάνι της Κρήτης, την επικράτησή του στο διαγωνισμό για τον ΟΛΘ που έχει μπει στο μικροσκόπιο της αμερικανικής κυβέρνησης κ.ο.κ.
Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση θα λάβει δύσκολες αποφάσεις αγνοώντας το πολιτικό κόστος», ενώ προκάλεσε αίσθηση η σημείωση ότι τα όσα συνέβησαν στην Τούμπα «δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αλλά προστίθενται στον κατάλογο βίας εδώ και δεκαετίες», που έχει ήδη εκληφθεί ως προσπάθεια να δικαιολογήσει την ακραία συμπεριφορά του μεγαλοπαράγοντα του ΠΑΟΚ.
Ανησυχία στην κοινή γνώμη προκάλεσε η αδυναμία του κυβερνητικού εκπροσώπου να μιλήσει επί της ουσίας της υπόθεσης της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία και να απαντήσει στο αίτημα περί επιστροφής τους στην Ελλάδα. Επανέλαβε ότι «πρώτο μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή ήταν και παραμένει η επιστροφή τους το συντομότερο δυνατόν».
Εκανε πάντως ιδιαίτερη προσπάθεια ο κ. Τζανακόπουλος να πείσει την κοινή γνώμη ότι όταν ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε τους δυο Ελληνες στρατιωτικούς «ομήρους» «έκανε την αναφορά προφανώς μεταφορικά».
Γιάννης Καμπουράκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]