Η Βουλή καλείται να αποφασίσει αν συντρέχουν λόγοι για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.
Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία, η Βουλή θα αποφασίσει για την διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων που ενδέχεται να έχουν τελεστεί από δύο πρώην πρωθυπουργούς και από οκτώ πρώην υπουργούς. Τον Αντώνη Σαμαρά και τον Παναγιώτη Πικραμμένο και τους Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, ‘Αδωνι-Σπυρίδωνα Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Κουτρουμάνη και Ανδρέα Λοβέρδο.
Δείτε live την διαδικασία
Στουρνάρας: Βλακώδεις συκοφαντίες για εμένα και την γυναίκα μου
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας μιλάει αυτή την ώρα στη Βουλή για την υπόθεση Novartis.
Ο κ. Στουρνάρας ξεκινώντας την ομιλία του είπε ότι σκέφτηκε να μιλήσει μέσω υπομνήματος ή ακόμα και να παραιτηθεί από το αξίωμά του για να μην θεωρηθεί ότι το χρησιμοποιεί ως ασπίδα προστασίας. Τελικά όπως τόνισε αποφάσισε να μην κάνει τίποτα από τα δύο και βρίσκεται στην Βουλή και για έναν προσωπικό λόγο: για να υπερασπιστεί την σύζυγό του η οποία όπως είπε ότι έχει κατασυκοφαντηθεί.
«Αναρωτήθηκα αν θα έπρεπε να παραστώ σήμερα, ή ακόμη και να παραιτηθώ από το αξίωμά μου. Δίστασα, ωστόσο, μόνο προς στιγμήν Ολες αυτές οι αναπόδεικτες κατηγορίες χρησιμοποιούνται ως όχημα για να πλήξουν την κεντρική τράπεζα. Δεν μπορούσαν να απουσιάζω από εδώ και για έναν προσωπικό λόγο. Πρόκειται για την σύζυγό μου Λίνα Νικολοπούλου, η οποία κατηγορείται και δεν ε΄χει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της.
Η εταιρεία της συζύγου μου παρέχει συμβουλές επικοινωνίας, οργάνωση συνεδρίων, κατά βάση στο χώρο της υγείας. Είναι υποδειγματική η εταιρεία της, πλήρωσε φόρους και δεν χρωστάει 1 ευρώ. Η εταιρεία της και η ίδια έχουν κατασυκοφαντηθεί, για έργα που έλαβε ακόμη και πριν γίνω εγώ υπουργός. Δεκάδες δυσφημιστικά άρθρα γράφτηκαν και ακόμη γράφονται, με στόχο εμένα.
Το έγγραφο του FBI αναφέρει ότι η αμοιβή της εταιρίας της συζύγου μου ήταν χαμηλή. Οποιος επικαλείται το συγκεκριμένο έγγραφο θα πρέπει να βρει άλλες μεθόδους. Ουδέποτε η MindWork έλαβε αμοιβές υψηλότερες από αυτές της αγοράς. Όλες οι πληρωμές γίνονταν μέσω τράπεζας. Στα 10 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας, η Novartis είχε ελάχιστο οικονομικό αποτέλεσμα σε αυτήν.
Ολες αυτές οι καταθέσεις σε λίγο θα ανέβουν σε παραστάσεις στο Δελφινάριο. Ολα αυτά είναι βλακώδεις αλλά για αν αποδειχθεί ότι είναι βλακώδεις θα έπρεπε να έρθω εδώ και να ζητήσω συγνώμη από την σύζυγό μου για τις συκοφαντίες που έχει δεθεί εξαιτίας μου. Τς ζητώ συγνώμη και της λέω να κάνει υπομονή.
Η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια της αξιόποινες πράξεις και παραλείψεις των υπουργών. Το περιεχόμενο της δικογραφίας έγινε γνωστό στο πανελλήνιο και όχι μόνο. Πουθενά δεν προσδιορίζονται οι πράξεις μου. Αντίθετα προτείνουν να μην διωχθώ αλλά αυτό δεν είναι στην αρμοδιότητα του.
Αγνώστων στοιχείων μάρτυρες κατέθεσαν ότι δωροδοκήθηκα με 1 εκατ ευρώ, που μου έφερε ο Φρουζής με τσάντα -Εντελώς ψευδείς οι μαρτυρίες, ουδέποτε υπέγραψα τέτοιες αποφάσεις που μου καταμαρτυρούνται. Οι μάρτυρες αναμασούν αυτά που γράφει τακτικά γνωστή κυριακάτικη εφημερίδα. Είναι εντελώς ψευδείς. Οι ψευδολόγοι μάρτυρες να βγάλουν την κουκούλα της ανωνυμίας. Οχι στην πρόταση για μη δίωξη, ζητώ συγκρότηση επιτροπής για να εξετάσει άμεσα όλες τις κατηγορίες, αισχές συκοφαντίες εναντίον μου
Αν οι ψευδολόγοι μάρτυρες δεν βγάλουν την κουκούλα της συκοφαντίας πρέπει η Βουλή να μην κρύψει την υπόθεση. Οχι στην αποσβεστική προθεσμία. Σας ζητώ να προστατεύσετε το κοινωνικό σύστημα από τι συνέπειες που θα έχει η επιλογή να μείνουν αιωρούμενες και χωρίς εξέταση οι συκοφαντίες.
Γεωργιάδης: Τσίπρας-Παπαγγελόπουλος έστησαν την υπόθεση
«Θέλω να βγάλετε από πάνω μου τις αυταπάτες» τόνισε στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή για την Novartis o αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης διαφώνησε με την παραγραφή του αδικήματος της απιστίας νομίζοντας πως αυτό έγινε μόνο και μόνο για να προστατευτεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως πάνω από 11 φάρμακα της εταιρείας αυξήθηκαν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν εννοώ πως είναι ένοχοι» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ «αλλά να καταλάβουν γιατί με κατηγορούν».
«Κατηγορούμαι δήθεν πως βρήκα 65 εκατομμύρια ευρώ» είπε ο κ. Γεωργιάδης και καταφέρθηκε κατά προστατευόμενου μάρτυρα: «θυμήθηκε στην τελευταία της κατάθεση πότε πήρα χρήματα. Μετά από τρεις μήνες», είπε και την αποκάλεσε ψευδομάρτυρα.
«Η ψευδομάρτυρας λέει ότι από τις 26 Ιουνίου 2013 έως τις 30/9/2013 είχαμε δώσει εκατομμύρια στην Novartis. Αν η εισαγγελέας είχε ζητήσει απλώς τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ θα είχε καταλάβει πως όλα αυτά είναι ψέματα. Τα καταθέτω στα πρακτικά. Αφιερωμένα στην κ. εισαγγελέα που δεν τα ζήτησε».
Ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε τους ετήσιους τζίρους από τους ισολογισμούς της εταιρείας και τόνισε πως «ο χαμηλότερος τζίρος της Novartis είναι επί της δικής μου υπουργίας».
«Θα κάνω θρύψαλα τις κατηγορίες» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
«Η μάρτυς είπε ότι εγώ πήγα να εκφωνήσω ομιλία. Ισχυρίστηκε ότι κάναμε ομιλία σε συνεργασία με το Χάρβαρντ και το επιλέξαμε επειδή αποφοίτησε ο Σαμαράς. Λες και αυτό το ΙΕΚ στη Μασαχουσέτη είχε ανάγκη να διαφημιστεί από εμάς!», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
«Ο υπουργός Υγείας δεν είναι αρμόδιος για την φαρμακευτική δαπάνη», επανέλαβε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Αναφορικά με την δεύτερη κατηγορία, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ εξιστόρησε πως: «η μάρτυς είπε πως μέσω του Harvard Project πληρωνόμασταν από την Novartis. Κατηγορούμαι πως έβαλα τέσσερα φάρμακα της εταιρείας στον ισολογισμό ενώ δεν έπρεπε». Στη συνέχεια διάβασε απόσπασμα από την δικογραφία, συγκεκριμένα το διάλογο της εισαγγελέως με μάρτυρα και είπε: «Κύριε υπουργέ της Δικαιοσύνης ελέγχετε την επάρκεια τη εισαγγελέως;».
«Τώρα θα έρθω στην μείζονα κατηγορία. Κάνανε έρευνα μηνών για να συμφωνούν τα δημοσιεύματα του Βαξεβάνη με όσα θα πουν στη Βουλή. Υπήρχε ένα πρότζεκτ που έβαζε λεφτά η Novartis. Άρα εμείς πληρωνόμασταν. Γιατί πληρωνόμασταν; Για να βγάλουμε τα νέα φάρμακα της Novartis, λέει η μάρτυς. Ο μνημονιακός Γεωργιάδης το μόνο που διαφώνησε με την τρόικα ήταν με τα φάρμακα, λένε» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και έδειξε την σελίδα 161 του μνημονίου: «πρέπει να εφαρμόσει πλήρως (κυβέρνηση) την οδηγία της ΕΕ. Τι έπρεπε να εφαρμόσω; Θα ελεγχόμουν σε δύο φάσεις αν θα έχω βάλει όλα τα νέα φάρμακα στη λίστα! Δεν είχα καμία διαφωνία με την τρόικα, απλά εφάρμοσα το Μνημόνιο».
«Στο περίφημο δελτίο του Μπέζα, λένε για τέσσερα «ορφανά» φάρμακα, η Novartis τότε ήταν η 71η εταιρεία στη λίστα με τα συγκεκριμένα φάρμακα» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
«Κύριε υπουργέ δεν βάζετε καινούρια φάρμακα και της Novartis στη λίστα; Ναι και καλά κάνετε. Δεν σας κατηγορώ. 14 νέα φάρμακα της Novartis βάλατε στη λίστα κ. Ξανθέ. Φαντάζεστε να λένε για κάθε υπουργό που έβαλε νέα φάρμακα πως τα πήρε; Στο τέλος οι άνθρωποι στην Ελλάδα θα πεθαίνουν!», ξέσπασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.
«Υπήρχαν τρεις επιτροπές στο υπουργείο Υγείας για να μπουν νέα φάρμακα. 33 άτομα έπρεπε να υπογράψουν για να φθάσει στον υπουργό και να υπογράψει τα νέα φάρμακα!», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
«Μετά από 10 χρόνια κοινοβουλευτικής πορείας κανένας δεν είπε τίποτα για το ήθος μου. Μπήκαν στο σπίτι της γραμματέως μου», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.
«Ο μεγαλύτερος τίτλος τιμής μου σαν υπουργός είναι πως εγώ είχα τις χαμηλότερες δαπάνες υγείας των τελευταίων δέκα ετών!», είπε από το βήμα της Βουλής ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Με νόμο είχαμε μειώσει τις τιμές σε πάνω από 7.000 φάρμακα και εσείς το είχατε καταψηφίσει. Οι τιμές των φαρμάκων ανεβήκανε λόγο διορθώσεων, δικαίως!» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης για τα φάρμακα της Novartis.
«Ο Παπαγγελόπουλος παραδέχτηκε πως είχε λάβει ελλιπή ενημέρωση. Να ανοίξει το τηλέφωνο του κ. Παπαγγελόπουλου. Μιλούσε 25 φορές τη μέρα με την κ. Τουλουπάκη!» είπε για την διαδικασία.
Στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο Παύλος Πολάκης και ο Πάνος Καμμένος είχαν προαναγγείλει την δικογραφία της Novartis εβδομάδες πριν πάει στη Βουλή. «Το μισό Υπουργικό έχει προαναγγέλλει την υπόθεση ενώ μάρτυρες είναι σε καθεστώς ανωνυμίας» τόνισε.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην υπόθεση τη μικρής Μελίνας λέγοντας πως ο Πολάκης συγκαλύπτει τη συγγενή του. «Να πάρει ο πατέρας το πόρισμα να δει πως πέθανε το παιδί του!» ξέσπασε ο Άδωνις.
«Απαιτώ να ανοίξει τηλέφωνο του Παπαγγελόπουλου και θα κρίνει η Βουλή αν είναι αξιόποινες οι πράξεις. Αλέξης Τσίπρας και Παπαγγελόπουλος έστησαν την υπόθεση. Να ψηφίσετε ναι στην προανακριτική γιατί θέλω να πάει στο δικαστήριο να δικαστώ», κατέληξε.
Πικραμμένος: Ανυπόστατες οι κατηγορίες εναντίον μου
Την δική του απάντηση για την εμπλοκή του στην υπόθεση της Novartis έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος.
«Ανέλαβα υπηρεσιακός πρωθυπουργός από τις 16 Μαϊου 2012 και για 35 ημέρες. Μετά από έξι χρόνια βρίσκομαι να αντιμετωπίσω την κατηγορία ότι έλαβα δώρο για να προωθήσω συμφέροντα της Novartis», είπε από το βήμα της Βουλής.
Ενώ σημείωσε: «Η μάρτυς Αικ. Καλέση αναφέρει ότι έλαβα χρηματικό δώρο ενός εκατ. ευρώ, ενώ τρεις φορές λέει ότι ‘κατά τους ισχυρισμούς’. Ποτέ δεν είχα, ούτε έχω σχέση» υπογράμμισε ο κ. Πικραμμένος. «Είναι ψεύδη και απαράδεκτες συκοφαντίες» συμπλήρωσε.
Στην αρχή αιφνιδιάστηκα, είπε ο κ. Πικραμμένος και τόνισε: «Τώρα κατακλύζομαι από αισθήματα οργής». «Μπροστά σας δεν βρίσκεται ο τότε υπηρεσιακός πρωθυπουργός αλλά ο πρόεδρος του ΣτΕ» είπε και πρόσθεσε: Κατηγορούμαι ότι ως εν λειτουργία δικαστικός λειτουργός δωροδοκήθηκα. Αυτές οι κατηγορίες δεν αποτελούν βάσιμα στοιχεία για να σπιλώνεται βαναυσα η υποληψη ενός ανθρώπου που εργάστηκε πάνω από 40 χρόνια τη Δικαιοσύνη.
«Εχει ακουστεί ποτέ οποιοσδήποτε υπαινιγμός εις βάρος μου, όλα αυτά τα χρόνια; Ειλικρινά, θα περίμενα έναν μεγαλύτερο σεβασμό στο πρόσωπό μου».
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του 2012 κλήθηκε να αντιμετωπίσει προβλήματα πολύ σοβαρά…Κρατήσαμε όρθια τη χώρα. «Αντιμετωπίσαμε σημαντικά θέματα στην Υγεία».
Δεν υπογράψαμε οποιαδήποτε νέα πράξη για ούτε εκδόσαμε πράξη για νέο δελτίο τιμών στα φάρμακα. Δεν μπορουσαμε να το κάνουμε. Επρεπε να κινηθούμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας.
Ο κ. Πικραμμένος αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών εκείνο τον καιρό, τις ελλείψεις φαρμάκων.
«Η υπόθεση να πάει μέχρι το τέλος. Να λάμψει η αλήθεια, να παραδοθώ άσπιλος στην κοινωνία» κατέληξε ο κ. Πικραμμένος.
Tο υπόμνημα Αβραμόπουλου
Υπόμνημα κατέθεσε στη Βουλή ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφορικά με την υπόθεση Novartis.
Σε αυτό, το οποίο θα αναγνωσθεί εν συνεχεία, μεταξύ άλλων αναφέρεται σύμφωνα με πληροφορίες:
«Πρέπει επίσης να συζητήσουμε, εάν η όποια ενδεχόμενη παράνομη δραστηριότητα της εταιρείας αυτής στην Ελλάδα, άρχισε απότομα το 2006, όταν ανέλαβα υπουργός Υγείας, και διεκόπη ομοίως απότομα την 26η Ιανουαρίου 2015 και έκτοτε, ‘εξαφανίσθηκε’ για πάντα, όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τις καταθέσεις τους», θα αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες στο υπόμνημά του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ο Έλληνας επίτροπος σημειώνει ότι κατέθεσε εις τον εποπτεύοντα την Εισαγγελία Διαφθοράς Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου εμπεριστατωμένο αίτημα, ζητώντας να εφαρμόσει το νόμο, ως αποκλειστικά αρμόδιος και να ανακαλέσει άμεσα, τον χαρακτηρισμό των μαρτύρων ως προστατευόμενων, προκειμένου αυτοί και οι συνεργοί τους αποκαλυπτόμενοι «να προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και να απολογηθούν για τα εναντίον μου εγκλήματά τους».
Ο κ. Αβραμόπουλος προσθέτει πως μόνο έτσι πρέπει προκειμένου να εξηγήσουν οι «μάρτυρες» αυτοί με ποιον τρόπο αποφάσισαν, όλως αιφνιδίως τον Νοέμβριο του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018 να προσέλθουν κατ’ επανάληψη, «αυθορμήτως», όπως υποθέτει, ενώπιον της κυρίας εισαγγελέως Διαφθοράς, για να καταθέσουν επί γεγονότων και πολιτικών του έτους 2006 μέχρι και του έτους 2009.
Και μάλιστα -υπογραμμίζει- θα πρέπει να εξηγήσουν, γιατί δεν το έπραξαν προηγουμένως, αφού υποτίθεται γνώριζαν τα όσα κατέθεσαν, κάποια εκ των οποίων θεμάτων είχαν ήδη εξετασθεί ενδελεχώς πριν από τέσσερα χρόνια από την ίδια Εισαγγελία Διαφθοράς, από δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής, η δεύτερη από τις οποίες βρίσκεται για καιρό σε λειτουργία και από κάθε άλλης μορφής αρχή και υπηρεσία.
«Και όχι μόνον αυτό. Δεν αναφέρονται στο ότι η δικογραφία για τη γρίπη Η1Ν1 είχε ήδη διερευνηθεί από την ίδια Εισαγγελία και είχε τεθεί στο αρχείο, διότι δεν προέκυψε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο», τονίζει ο κ. Αβραμόπουλος ο οποίος ζητά να διευκρινισθεί, εάν υπάρχουν πρόσωπα εκτός της κ. Εισαγγελέως Διαφθοράς και των επικούρων Εισαγγελέων, οι οποίοι γνωρίζουν την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων, πώς το γνωρίζουν και εάν με αυτόν τον τρόπο «η προστασία των ψευδομαρτύρων είναι αποκλειστικά προστασία για τους ίδιους τους ψευδομάρτυρες από τις εγκληματικές τους πράξεις».
Ο κ. Αβραμόπουλος λέει επίσης ότι ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης, ως μέρος της συνολικής δαπάνης υγείας ευρίσκετο την εποχή που ήταν υπουργός Υγείας, στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας.
Εξηγεί δηλαδή ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης είχε την αρμοδιότητα της τιμολόγησης και των διαδικασιών προμηθειών των φαρμάκων, το δε Υπουργείο Οικονομικών είχε την αρμοδιότητα του ελέγχου των προϋπολογισμών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των νοσοκομειακών δηλαδή ιδρυμάτων της χώρας και το Υπουργείο Εργασίας τον έλεγχο των ασφαλιστικών ταμείων ως προς το σκέλος των δαπανών νοσοκομειακής και υγειονομικής περίθαλψης των ασφαλισμένων.
«Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών μου, εντάσσονται δύο ιστορικές τομές, που έλαβαν χώρα τότε στον τομέα της υγείας στη χώρα μας, για την αντιμετώπιση και διαχείριση των οποίων αισθάνομαι υπερήφανος. Το κράτος απέδειξε ότι προνοεί, προλαμβάνει, προστατεύει λειτουργεί. Η αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού Α/Η1Ν1, με τρόπο πιο αποτελεσματικό αλλά και με καλύτερους οικονομικούς όρους από τις περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως, όμως, η εγκατάσταση του μοριακού ελέγχου του αίματος, χωρίς τον οποίο μέχρι τότε, θρηνούσαμε θύματα μεταγγιζόμενων που δυστυχώς, είναι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας. Μέτρα προστασίας, για να εξασφαλισθεί η ασφάλεια και η ποιότητα του αίματος για τις μεταγγίσεις των πολιτών. Κάτι που δικαίως απαιτούσαν οι πολίτες», επισημαίνει.
Προσθέτει ότι παράλληλα έλαβε κάθε μέτρο για τη διασφάλιση του δημοσίου χρήματος και με πρωτοβουλία του συνεστήθη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κομμάτων, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, των Εκπροσώπων των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υγείας, τους ανώτατους παράγοντες όλων αυτών των συναρμοδίων Υπουργείων, της Επιστημονικής Επιτροπής αλλά και Επιτροπής Αξιολόγησης με εξειδικευμένες προσωπικότητες κύρους.
«Αναθέσαμε στη συλλογική αυτή εκπροσώπηση, την κεντρική αρμοδιότητα για το οικονομικό μέρος του διαγωνισμού και σε Επιτροπές αναμφισβήτητου κύρους το επιστημονικό έργο των προδιαγραφών και επίσης σ’ αυτή τη Διακομματική Επιτροπή ανατέθηκε η λήψη των τελικών αποφάσεων και αναθέσεων. Σήμερα η Ελλάδα, χάρη σε αυτές τις ενέργειες, συγκαταλέγεται στις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες στο πολύ αυτό ευαίσθητο θέμα του αίματος και των μεταγγίσεων, με πλήρη εξάλειψη των κρουσμάτων μόλυνσης, ενώ μέχρι τότε δυστυχώς η χώρα ανήκε στον τρίτο κόσμο!», αναφέρει στο υπόμνημά του ο Έλληνας Επίτροπος.
Λυκουρέντζος στην Βουλή για Novartis: Θα φτάσω μέχρι τέλους για την τιμή και την υπόληψή μου
«Αν αισθανόμουν την παραμικρή ενοχή δεν θα τολμούσα να εμφανιστώ», υποστήριξε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος που διετέλεσε υπουργός Υγείας μεταξύ 6/2012 και 6/2013, μιλώντας στη Βουλή.
«Δεν με αφορούν όποιες εκτιμήσεις για παραγραφή αδικημάτων. Με αφορά η αποκάλυψη της αλήθειας για την υπεράσπιση της τιμής μου», τόνισε.
Όπως είπε υπηρέτησε για ένα χρόνο υπουργός Υγείας αλλά δεν ανήκε σε αυτόν η αρμοδιότητα της γενικής διεύθυνσης υγείας και κατά συνέπεια η έκδοση δελτίων φαρμάκου. «Δεν υπέγραψα καμία απόφαση για την τιμολόγηση φαρμάκων και δεν είχα προσωπική σχέση με κανένα στέλεχος από την αγορά φαρμάκου».
Οπως είπε δεν αναφέρεται στα στοιχεία του FBI αλλά ένας μάρτυρας λέει ότι προωθούσε προϊόντα συγκεκριμένης εταιρείας. «Οχι μόνο δεν το έκανα αλλά παρακολουθούσα κάθε εξέλιξη για να κρατήσω την φαρμακευτική δαπάνη στα οριζόμενα από το Μνημόνιο επίπεδα. Υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες αρνήθηκα υπογραφή. Αιφνιδιάζομαι και εκπλήσσομαι με την αναφορά του ονόματός μου. Δεν είμαστε όλοι βουτηγμένοι στη λάσπη της διαφθοράς».
Κουτρουμάνης στην Βουλή για Novartis: Γελοία και ψευδής η μαρτυρία εναντίον μου
«Δεν είχα ποτέ φανταστεί ότι θα έδινα εξηγήσεις για το σκάνδαλο Novartis, είμαι εξοργισμένος» τόνισε ο Γιώργος Κουτρουμάνης και υπενθύμισε πως υπηρέτησε την κοινωνική ασφάλιση από απλός υπάλληλος σε ταμείο μέχρι υπουργός Εργασίας.
«Δέχθηκα ύβρεις, προπηλακισμούς, απειλές, δεν μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε γιατί είχαμε στοχοποιηθεί πολιτικά από όσους δημιούργησαν το κίνημα των αναγανακτισμένων, προσέθεσε και συμπλήρωσε:
«Στο πλαίσιο αυτό απόλυτα καθαρός και χαρακτήρισε την μαρτυρία που τον εμπλέκει γελοία και ψευδή. Ψάξτε τα πάντα, δε θα με βρείτε πουθενά γιατί δεν υπάρχω πουθενά, είπε χαρακτηριστικά. Αλλά δεν είμαστε σε κανονικές συνθήκες γιατί δεν υφίσταται το τεκμήριο αθωότητας έτσι όπως διεξάγεται ο πολιτικός διάλογος».
Ο κ. Κουτρουμάνης μίλησε για «αήθης πρακτικές και αναφορές» που τον εμπλέκουν στο σκάνδαλο Novartis: «Ως συνδικαλιστής είχα μιλήσει για την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και τις εικονικές συνταγές, είχα προειδοποιήσει για τη χρεοκοπία των ταμείων» σημείωσε και δήλωσε ότι «σκάνδαλο υπάρχει, σκάνδαλα υπήρξαν και υπάρχει και σήμερα. Και ως μέλος της κυβέρνησης άσκησα τα καθήκοντά μου με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».
Μάχη σε 10 κάλπες
Χθες, η απόφαση στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που ελήφθη κατά πλειοψηφία από ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. αλλά και ΚΚΕ ήταν να στηθούν 10 κάλπες, μία για κάθε πρόσωπο που αναφέρεται στη δικογραφία ξεχωριστά.
Αντίθετα Ν.Δ., ΔΗ.ΣΥ., Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων υποστήριξαν ότι θα πρέπει να υπάρξει μία κάλπη με ένα γενικό ψηφοδέλτιο, στο οποίο οι βουλευτές να κληθούν να ψηφίσουν όχι κατά πρόσωπο, αλλά για το εάν πρέπει ή όχι να συσταθεί η Προκαταρκτική Επιτροπή, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και με το «διά ταύτα» να είναι εάν τα αδικήματα της δωροδοκίας, της δωροληψίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος είναι υπαρκτά και μπορούν να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη χωρίς καμία εμπλοκή της Βουλής.
Η πλειοψηφία υποστήριξε πως ο ΚτΒ επιβάλλει να είναι προσωποποιημένη η εντολή που θα δοθεί στην Προκαταρκτική Επιτροπή για διερεύνηση για κάθε πρόσωπο, προκειμένου να τηρηθεί η νομιμότητα και να μην υπάρξει θέμα ακυρότητας σε μετέπειτα στάδιο. Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, πάντως, αποσαφήνισε ότι δεν ζήτησε γνωμοδότηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο για τις 10 ή τη μία κάλπη.
Απλά είπε ότι είχε συνεργασία με τον επικεφαλής του Επιστημονικού Συμβουλίου καθηγητή Κώστα Μαυριά για τη νομιμότητα της διαδικασίας, όμως δεν του ζήτησε γραπτή γνωμοδότηση, καθώς, όπως είπε, η Ολομέλεια είναι αυτή που σε κάθε περίπτωση λαμβάνει τις αποφάσεις της. Ο κ. Βούτσης, πάντως, ερωτηθείς, διευκρίνισε πως η άποψη του κ. Μαυριά ήταν η ίδια με αυτή της πλειοψηφίας.
Η μόνη περίπτωση να υπάρχει μία κάλπη είναι εάν οι 5 νυν βουλευτές (Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος, Αδωνις Γεωργιάδης, Μάριος Σαλμάς και Ανδρέας Λοβέρδος) από τους 10 αναφερόμενους στη δικογραφία αποφασίσουν να μη μετάσχουν καθόλου στην ψηφοφορία και τότε θα στηθεί μία κάλπη. Ομως και πάλι, το ενιαίο ψηφοδέλτιο που θα δοθεί στους βουλευτές για να ψηφίσουν θα είναι για κάθε πρόσωπο ξεχωριστά.
Από τη χθεσινή ΔτΠ, η Χρυσή Αυγή και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης τάχθηκαν με το «παρών» σε σχέση με τη διαδικασία της ψηφοφορίας που θα γίνει σήμερα τα μεσάνυχτα στην Ολομέλεια, ενώ από τη συνεδρίαση απουσίασαν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.
Η ψηφοφορία
Σύμφωνα με όσα αποφασίσθηκαν χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων, οι 10 κάλπες δεν θα φέρουν ονόματα αλλά αριθμούς, όπου ο κάθε αριθμός θα αντιστοιχεί σε ένα πολιτικό πρόσωπο προκειμένου να αποφευχθεί η επικοινωνιακή χειραγώγηση. Οι βουλευτές θα έχουν δύο ψηφοδέλτια για κάθε κάλπη. Στο ένα θα καλούνται με έναν σταυρό να ψηφίσουν μία από τις τρεις επιλογές: «Ναι», «Οχι», «Παρών» στη διερεύνηση των αδικημάτων της δωροδοκίας, της δωροληψίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος για τον αναφερόμενο, ενώ το δεύτερο θα είναι «λευκό». Σε περίπτωση ψηφοδελτίου που βρεθεί σε λάθος κάλπη, τότε θα ακυρώνεται.
Σύμφωνα με τις χθεσινές αποφάσεις της ΔτΠ, η πρώτη προθεσμία που θα δώσει η Ολομέλεια στην Προκαταρκτική Επιτροπή για να ολοκληρώσει το έργο της θα είναι ένας μήνας. Βέβαια σε αυτό το διάστημα, εάν κρίνει η Επιτροπή ότι δεν της αρκεί, θα μπορεί να ζητήσει από την Ολομέλεια να παραταθεί. Η Προκαταρκτική Επιτροπή θα αποτελείται από 21 μέλη, εκ των οποίων 10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 5 από τη Ν.Δ. και ένα μέλος βουλευτής από το κάθε ένα από τα υπόλοιπα κόμματα.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]