Στις δυσκολίες που συναντούν προκειμένου να αναδείξουν το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, αναφέρθηκαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές, ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, σχετικά με πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου.
Μόνο τρεις από τους Έλληνες ευρωβουλευτές μπόρεσαν να ανταποκριθούν στο αίτημα της Επιτροπής για συμμετοχή στη συζήτηση, λόγο της αυριανής έκτακτης Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου.
«Χρειαζόμαστε δουλειά εκβραχισμού», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης και σημείωσε ότι, υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στην προώθηση των αιτημάτων της ελληνικής πλευράς.
Ανέφερε μάλιστα ότι όταν η Ευρωομάδα της Αριστεράς είχε υποβάλει αίτημα να συζητηθεί το θέμα αυτό στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά δεν υποστηρίχθηκε από καμία άλλη πολιτική ομάδα με αποτέλεσμα να απορριφθεί με μεγάλη πλειοψηφία.
Ο κ. Παπαδημούλης συμφώνησε με την πρόταση του προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής Τριαντάφυλλου Μουταφίδη, για την ανάπτυξη “κοινοβουλευτικής διπλωματίας” με στόχο την ενημέρωση και την ανάδειξη του θέματος, ενώ τόνισε ότι πρέπει να οργανωθεί πλάνο επαφών με όλα τα εθνικά Κοινοβούλια και να επιδιωχθεί η συγκρότηση “θυλάκων ενημέρωσης”, όπως τους χαρακτήρισε, κυρίως στην ίδια τη Γερμανία.
«Να σταματήσει η υποκρισία και να πάρουν θέση όλες πολιτικές δυνάμεις», ζήτησε από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κωνσταντίνος Παπαδάκης.
Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, αίτημα της ΠΕΑΕΑ (Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης) για τις γερμανικές οφειλές. Ανέφερε επίσης, ότι η Επιτροπή ζήτησε από τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ελλάδας να τοποθετηθούν, αλλά εδώ και επτά μήνες και οι δυο κυβερνήσεις δεν έχουν απαντήσει.
«Εάν δεν κάνει κινήσεις η κυβέρνηση ο ρόλος των ευρωβουλευτών είναι επικουρικός», ανέφερε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.
Ο κ. Μαριάς προσέθεσε ότι έχει μείνει σε εκκρεμότητα η απόφαση για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης για το Δίστομο και ζήτησε από την κυβέρνηση να εγγράψει τις γερμανικές αποζημιώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό.
Συνεχίζοντας, είπε ότι η Επιτροπή Αναφορών προσπάθησε να κλείσει το θέμα επικαλούμενη αναρμοδιότητα, αλλά η υπόθεση έμεινε ανοικτή, έως τις 8 Σεπτεμβρίου, μετά από ένσταση του ιδίου, που είναι μέλος της Επιτροπής, προκειμένου να έχει η ελληνική πλευρά την ευκαιρία να τοποθετηθεί και ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην κλείσει η υπόθεση.
Για το λόγο αυτό, βουλευτές από όλα τα κόμματα ζήτησαν να προσκληθεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής.