Ευρύ πολιτικό και κοινωνικό ειλικρινή διάλογο με στόχο τον πολιτικό και κοινωνικών ειλικρινή διάλογο με στόχο τη συναίνεση επιδιώκει η κυβέρνηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο, δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αφήνοντας ανοιχτό – έως αρκετά πιθανό – το ενδεχόμενο να διενεργηθούν αντίστοιχα δημοψηφίσματα για τα δυο αυτά θέματα, ώστε να εγκριθούν οι αλλαγές και από τους πολίτες.
Η κυρία Γεροβασίλη απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τις κυβερνητικές θέσεις σχετικά με τον εκλογικό νόμο, ακόμα και για το ένα τελικά θα προταθεί η απλή και ανόθευτη αναλογική ή ένα σύστημα με ένα μικρότερο μπόνους από το σημερινό.
Πάντως η αλλαγή του εκλογικού νομού θα γίνει το φθινόπωρο, ενώ για τη συνταγματική αναθεώρηση η συζήτηση θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο.
Σύμφωνα με την κυρία Γεροβασίλη η κυβέρνηση αναμένει από αύριο την έναρξη της διαδικασίας έγκρισης της συμφωνίας με τους δανειστές και της εκταμίευσης τη δόσης από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν μόνο δυο θέματα σε εκκρεμότητα που ήδη διευθετούνται, αυτό της υπογραφής του μνημονίου κατανόησης για το Ελληνικό, ανάμεσα σε δημόσιο και επενδυτές και η προσαρμογή του πλαισίου της ΥΠΑ στα νέα δεδομένα στο χώρο της ελληνικών αεροδρομίων. Όσον αφορά στο θέμα της πώλησης ενός επιπλέον 5% του ΟΤΕ η κυρία Γεροβασίλη, είπε ότι θα έχει διευθετηθεί μέχρι την εκταμίευση.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ακόμη ότι δεν υπάρχει καν θέμα κατάργησης 13ου και 14ου μισθού. Είναι εντελώς ανύπαρκτο το θέμα είπε, διευκρινίζοντας ότι το μόνο που υπάρχει στο τραπέζι είναι οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για το λουκ αουτ και τις ομαδικές απολύσεις, για την αποφυγή των οποίων η κυβέρνηση δίδει μάχη.
Απλή αναλογική η πρότασή μας
Οσαν αφορά στις αλλαγές στον εκλογικό νόμο η κυρία Γεροβασίλη διευκρίνισε ότι θα γίνουν σύντομα, αλλά σε χρόνο τέτοιο που θα είναι ουδέτερος και όχι κοντά σε εθνικές εκλογές, σύμφωνα με όσα απάντησε στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Στόχος είναι να βρεθεί ένα μείγμα τέτοιο που θα λύνει ζητήματα που έχουν παρατηρηθεί με το υφιστάμενο σύστημα.
Στην ερώτηση αν βάση συζήτησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου θα αποτελέσει η απλή αναλογική, η κυβερνητική εκπρόσωπος παρέπεμψε σε όσα είπε χθες ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα είναι στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής.
«Η πρόταση της κυβέρνησης δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί, γίνεται συζήτηση, κατατίθενται απόψεις, προτάσεις και σκέψεις», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και εξήγησε ότι «στη συνέχεια, η πρόταση αυτή θα περάσει από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα και από τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο πρότασης εκ μέρους της κυβέρνησης».
Στο ερώτημα ποια έννοια δίνει η κυβέρνηση όταν λέει ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής, δηλαδή αν θα είναι απλή ανόθευτη αναλογική ή κάτι άλλο, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι στη συζήτηση αυτή υπάρχουν οι απόψεις και οι της απλής αναλογικής και οι απόψεις για την κατάργηση του μπόνους των εδρών, αλλά υπάρχουν και απόψεις να διατηρηθεί ένα μικρότερο μπόνους. «Είναι στη συζήτηση δεν έχει αποφασιστεί», ανέφερε, «ωστόσο με δεδομένο ότι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο συνδέεται με τις αλλαγές στη συνταγματική αναθεώρηση, θα βρεθεί ένα μείγμα τέτοιο ώστε με τις αλλαγές αυτές να λυθούν τέτοιου είδους ζητήματα και να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν με ένα διαφορετικό τρόπο», είπε.
Στο ερώτημα ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας για την ψήφιση του εκλογικού νόμου είπε θα είναι σύντομα, χωρίς να δώσει ακριβώς το χρονικό πλαίσιο. «Σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι μακριά, διότι θέλουμε η συζήτηση να γίνει σε χρόνους ουδέτερους και απομακρυσμένους από εθνικές εκλογές».
«Σε ένα διάλογο θα ακουστούν πολλά που ενδεχομένως να μην υπάρχει συμφωνία παντού», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε ότι και μέσα στα μέλη της κυβέρνησης θα διατυπωθούν ελεύθερα όλες οι σκέψεις και όλες οι απόψεις για το βέλτιστο αποτέλεσμα. «Δεν είναι στόχος να συμφωνήσουν όλοι, αλλά να βρεθεί το πιο σωστό μείγμα», σημείωσε.
Τι έγραψε ο Νικήτας Κακλαμάνης για πιθανό δημοψήφισμα