Η Αρετή Πριοβόλου, Υπεύθυνη Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος της D-Marin, δήλωσε: «Στη D-Marin, η φροντίδα του περιβάλλοντος αποτελεί το πάθος μας και βασική αρχή μας, ενώ εφαρμόζουμε ισχυρές πολιτικές περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευθύνης. Συγκεκριμένα, έχουμε δεσμευτεί να καταβάλουμε προσπάθειες για την προστασία του φυσικού τοπίου και της άγριας πανίδας που περιβάλλουν τις μαρίνες μας, με τους καθαρισμούς των ακτών να αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα υλοποίησης των δεσμεύσεών μας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ικανό να εμπνεύσει την αλλαγή, από το να αντικρίσουμε τις τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών που συλλέγονται από τις ακτές μας. Μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε ώστε να διασφαλίσουμε καθαρότερες και πιο υγιείς ακτές και ωκεανούς για όλους, ενθαρρύνοντας τους υπαλλήλους μας, την τοπική κοινότητα, καθώς και άλλες επιχειρήσεις και περιβαλλοντικές ομάδες να ενωθούν μαζί μας και να υποστηρίξουν τις προσπάθειές μας».
Copernicus: Το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά στην ιστορία του πλανήτη
Οι καθαρισμοί των ακτών έχουν ήδη ξεκινήσει σε ορισμένες από τις μαρίνες της D-Marin, όπως για παράδειγμα στη μαρίνα Mandalina της Κροατίας όπου ομάδα εθελοντών απομάκρυναν από τη θάλασσα περίπου 14 κυβικά μέτρα σκουπιδιών. Ακόμα περισσότεροι καθαρισμοί πρόκειται να πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες. Ομάδες πολιτών αποτελούμενες από ντόπιους εθελοντές, προσωπικό της D-Marin και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εκπροσώπους από τοπικές ενώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, βοήθησαν στη συλλογή μεγάλου όγκου απορριμμάτων από κοντινές παραλίες και βυθούς, ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί καθαρισμοί σε ακόμα περισσότερα σημεία.
Οι καθαρισμοί των ακτών είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί η ποσότητα της ρύπανσης, η οποία φτάνει στους ωκεανούς και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην άγρια πανίδα. Επιπλέον, τέτοιου είδους δράσεις ενώνουν τις κοινότητες, παρέχοντας έναν κοινό στόχο για την αντιμετώπιση ενός ζητήματος που μας επηρεάζει όλους. Τέλος, ενισχύουν την ευαισθητοποίηση και ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να κάνουν βιώσιμες επιλογές στην καθημερινή τους ζωή, ώστε να μειώσουν την ποσότητα των απορριμμάτων που παράγουν, να ανακυκλώνουν ό,τι είναι δυνατόν και να βοηθήσουν στην πρόληψη της συσσώρευσης ρύπανσης.
Επιπλέον, καθαρισμοί ακτών έχουν προγραμματιστεί πλησίον των μαρινών Γουβιών, Λευκάδας και Ζέας στην Ελλάδα, τις μαρίνες Borik, Dalmacija, Mandalina και Tribunj στην Κροατία, καθώς και τις μαρίνες Didim, Göcek και Turgutreis στην Τουρκία.