ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aξιολόγηση ΔΝΤ: «Βλέπει» ανάκαμψη της οικονομίας 5% από το 2021

ΔΝΤ για Brexit: Ελπίζουμε πως η βούληση για συμφωνία θα διατηρηθεί

Τάσος Δασόπουλος

Υφεση 9,5% του ΑΕΠ και ισχυρή ανάκαμψη με μέσο ρυθμό ανάκαμψης 5% του ΑΕΠ για το 2021-2022 προβλέπει το ΔΝΤ στη δεύτερη μεταμνημονική αξιολόγησή του για την Ελλάδα.

Το ΔΝΤ δίνει εύσημα στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας αξιέπαινη την ταχεία λήψη μέτρων όπως οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, η απαγόρευση δημόσιων εκδηλώσεων και άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που βοήθησαν στη συγκράτηση της αρχικής έξαρσης του ιού.

Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κατά κεφαλήν αριθμός κρουσμάτων και το ποσοστό θνησιμότητας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά τονίζεται ότι η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων χρήζει προσοχής.

Θετικό είναι το Ταμείο και για το πακέτο έκτακτων μέτρων που υλοποιείται για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, το οποίο βοηθήθηκε και από ανάλογες πρωτοβουλίες εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή τη δημοσιονομική χαλάρωση, και της ΕΚΤ, με την απόφαση για κατ’ εξαίρεση των κανόνων αγορά και των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του -έκτακτου- προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι κίνδυνοι

Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, το ΔΝΤ «βλέπει» κινδύνους από μια παρατεταμένη πανδημία που συνοδευόμενη από μια μόνιμη πτώση του παγκόσμιου τουρισμού θα οδηγούσε σε σημαντική επιδείνωση των προοπτικών της οικονομίας, ενώ αντίθετα μια ταχεία ανακάλυψη και μαζική διανομή του εμβολίου θα βοηθούσαν στην τόνωση της ανάκαμψης.

Οπως τονίζεται, πρόσθετα μέτρα στήριξης θα απαιτήσουν και πρόσθετες εγγυήσεις από πλευράς της κυβέρνησης. Επίσης εκτιμά ότι επιβαρυντικά για την οικονομία θα είναι τα νέα «κόκκινα» δάνεια που θα προκύψουν από την κρίση του κορονοϊού και τονίζει ότι θα χρειαστούν πρόσθετα εργαλεία για την εκκαθάριση των ισολογισμών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Στην κατεύθυνση αυτή χαιρετίζει τη δημιουργία του νέου Πτωχευτικού Κώδικα και θεωρεί προς τη σωστή κατεύθυνση την πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία μιας bad bank.

Στα επίπεδα του 2019 στο τέλος του 2022

Με αυτά τα δεδομένα το Ταμείο κάνει την πρόβλεψη ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 9,5% του ΑΕΠ για φέτος με προοπτική να φτάσει η οικονομία στα επίπεδα του 2019 στο τέλος του 2022, με τον επόμενο και το μεθεπόμενο χρόνο να προβλέπεται ανάπτυξη 5% σε ετήσια βάση.

Το αποτέλεσμα αυτό θα έρθει με τη βοήθεια και των σημαντικών κεφαλαίων που θα εισρεύσουν στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης (Nexr Generation EU) και μια ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης. Μάλιστα τονίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και το 2021 για να υπάρξει και το περιθώριο να θέσει ως αρχικό στόχο πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ.

Η βιωσιμότητα του χρέους

Επαναλαμβάνει ότι μεσοπρόθεσμα η δυνατότητα αποπληρωμής του δημόσιου χρέους της Ελλάδας παραμένει επαρκής. Τούτο με δεδομένο ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες για το χρέους είναι διαχειρίσιμες υπό το βασικό σενάριο που συνεκτιμά τη ρύθμιση που έχει γίνει από την Ε.Ε. και την ΕΚΤ, καθώς και από το σημαντικό «μαξιλάρι» ρευστότητας.

Ετσι τονίζεται ότι μετά από μια αύξηση το 2020, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί σταδιακά στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αν και παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με προηγούμενες προβλέψεις.

Προαναγγέλλει, δε, νέα αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους στην επόμενη αξιολόγηση του Αρθρου IV του Καταστατικού του Ταμείου.

Τονίζει, τέλος, ότι θα πρέπει να προχωρήσουν και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Βαρύ το τίμημα του κορωνοϊού: 12 εκατ. Βρετανοί δεν μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς και δάνεια

Tinad

ΔΝΤ: Κίνδυνος υποκατάστασης του εγχώριου χρήματος από τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών

Ανδρέας Ντίνης

Τα μεγάλα e-ργα που «τρέχουν»

Kon

Σταϊκούρας στο ΔΝΤ: Η κυβέρνηση έχει λάβει «έξυπνα» μέτρα στήριξης του εισοδήματος πολιτών και επιχειρήσεων

Μιχάλης Μάρδας

Έκθεση ΔΝΤ για την Ελλάδα: Προβλέπει ύφεση 9.5% – «Παγώνει» προσωρινά το θέμα του χρέους

Ανδρέας Ντίνης

Το σταθερό κυβερνητικό σχέδιο δράσης είναι το αντίδοτο στις προκλήσεις της οικονομίας

Kon

Να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα

Kon

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Στόχος να απαλύνουμε τις συνέπειες της πανδημίας και να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης

Tinad

ΠΕΦ: Αυξήθηκαν κατά 59,7% οι εξαγωγές φαρμάκων

Tinad