Αδυναμία εφαρμογής ρυθμίσεων-προαπαιτούμενων της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου οι οποίες ανήκουν στη δεύτερη αξιολόγηση και άρα θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί μέχρι το τέλος του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, δηλώνει η Κυβέρνηση και το Οικονομικό επιτελείο.
Κάποια εξ αυτών σχετίζονται με «κόκκινες» γραμμές που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει θέσει, όπως για παράδειγμα η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Αντίστοιχη περίπτωση, τα ειδικά μισθολόγια, με τον κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο να ασκεί βέτο και το ΥΠΟΙΚ να δηλώνει πως δεν μπορεί να πάρει πίσω τη ρύθμιση για «ξεπάγωμα του παγώματος» έως τις 31/12/2016.
Ένα τρίτο αφορά σε αυτό που στο Μαξίμου ονομάζουν «κοινό περί δικαίου αίσθημα» και αφορά στο αίτημα των θεσμών για κατάργηση των συντάξεων λόγω ατυχήματος.
Την κυβερνητική αδυναμία, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ των Νέων, περιγράφει με επιστολή του στους Πιερ Μοσκοβισί (Κομισιόν),Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Στην εν λόγο επιστολή ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει απλά ότι ορισμένες από τις εκκρεμότητες δεν θα υλοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για οκτώ προαπαιτούμενα, από τα 150 περίπου, που πρέπει να υλοποιηθούν.
Κίνδυνος για την πρώτη δόση
Στα ρηχά νερά των προαπαιτούμενων που υπολείπονται φαίνεται να «πνίγεται» και η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ.
Η ένταση μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών μεταφέρθηκε και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς των Ευκ. Τσακαλώτου, Γ. Σταθάκη και Γ. Κατρούγκαλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες κάποια στιγμή το θερμόμετρο ανέβηκε επικίνδυνα αφού οι δανειστές φαίνεται να μη δέχονται την υπόσχεση της κυβέρνησης ότι θα καλυφθεί το κενό από την άρση της αναδρομικής ισχύς (1/1/2016) της κατάργησης του ΕΚΑΣ, ενώ στον αέρα βρίσκεται και το ζήτημα της πώλησης των «κόκκινων» δανείων με εγγύηση δημοσίου.
Για το μεν πρώτο η υπόσχεση ότι το κενό θα καλυφθεί από το Ταμείο Κοινωνικής αλληλεγγύης σκοντάφτει στην άρνηση των θεσμών με τους τελευταίους να έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις και γι αυτό καθ’ εαυτό το ταμείο, τα έσοδα του οποίου θα προέρχονται από το πλεόνασμα του πλεονάσματος.
Για τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου η κυβέρνηση φοβάται πως αν πουληθούν (έχουν «κοκκινίσει» δάνεια ύψους 1,5 δισ. από τα 6 που είναι συνολικά) το δημόσιο θα αναγκαστεί να τα καλύψει κάτι που θα σημάνει αυτόματα νέα τρύπα στον προϋπολογισμό και μάλιστα με ενεργοποιημένο τον περίφημο «κόφτη».
Σχοινάς: Οι διαβουλεύσεις τείνουν προς ολοκλήρωση
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε σήμερα ότι οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων των δανειστών με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση των αποφάσεων του τελευταίου Eurogroup στην παρούσα φάση εξελίσσονται και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο εγγύς μέλλον.
Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που συνδέουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα με το καθεστώς υπό το οποίο θα λειτουργούν τα μέλη του Ταμείου αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε κανένα σχόλιο, σημειώνοντας εκ παραλλήλου ότι οι αποφάσεις των υπουργών της ευρωζώνης για την Ελλάδα είναι σαφείς και περιγράφουν τα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν.