ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικές μειώσεις ενοικίων – Τα 5 νέα SOS για ιδιοκτήτες-ενοικιαστές

Μειωμένα ενοίκια και για Μάιο, αλλά με νέους όρους - Ποιοι δικαιούνται κούρεμα 40% τον Απρίλιο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

Πέντε ζητήματα που είχαν προκύψει και έπρεπε να απαντηθούν από το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις αναγκαστικές μειώσεις ενοικίων κατά 40% ή κατά 100% και αφορούν κυρίως σε επαγγελματικές μισθώσεις αποσαφηνίζονται με μια νέα απόφαση των συναρμόδιων υπουργών. Η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ από τον Μάρτιο του 2020, όταν άρχισαν να εφαρμόζονται οι διατάξεις για τις μειώσεις ενοικίων.

Οπως προκύπτει από την υπ’ αριθμόν 1059/19-3-2021 κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Ναυτιλίας, Χρ. Σταϊκούρα, Α. Γεωργιάδη, Κ. Χατζηδάκη και Ι. Πλακιωτάκη, τα καινούργια σημεία των ρυθμίσεων για τις μειώσεις μισθωμάτων, τα οποία ισχύουν αναδρομικά από τον Μάρτιο του 2020 και πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα από ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, είναι τα εξής: 

1 Για την εφαρμογή των διατάξεων περί μειώσεων ή μη καταβολής ενοικίων επαγγελματικής στέγης νοούνται ως επαγγελματικές και οι μισθώσεις προς εγκατάσταση κυλικείων ή αναψυκτηρίων και λοιπών επιχειρήσεων που λειτουργούν εντός:

* χώρων που ανήκουν κατά κυριότητα ή χρήση σε δημόσιες υπηρεσίες υπουργείων ή υπεκμισθώνονται από αυτές, καθώς και εντός κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες αυτών,

* δημοτικών κοινόχρηστων χώρων, αθλητικών κέντρων και γυμναστηρίων, τα οποία ανήκουν κατά κυριότητα ή χρήση σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε νομικά πρόσωπα αυτών, καθώς και εντός κτιρίων τα οποία στεγάζουν δομές ή υπηρεσίες των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ αυτών. 

2 Οι διατάξεις για τη μείωση ή τη μη καταβολή ενοικίων επαγγελματικής στέγης εφαρμόζονται και για τις περιπτώσεις:

* επιχειρήσεων (καταστηματαρχών) που έχουν συνάψει σύμβαση για χρήση ενός συμφωνηθέντος χώρου (καταστήματος) εντός εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), εμπορικών κέντρων ή εκπτωτικών χωριών,

* φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων που καταβάλλουν αντάλλαγμα για τη μίσθωση/ παραχώρηση τής χρήσης του δικαιώματος εκμετάλλευσης περιπτέρου,

* επαγγελματικών μισθώσεων στις οποίες μισθωτής είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ΝΠΙΔ). 

3 Στην περίπτωση κατά την οποία συντρέχουν οι προϋποθέσεις μη καταβολής μισθώματος επαγγελματικής στέγης και το μίσθωμα έχει καταβληθεί σε προγενέστερο χρόνο από το μήνα για τον οποίο ορίζεται απαλλαγή από την καταβολή, το 100% του μισθώματος για το οποίο ο μισθωτής απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής συμψηφίζεται στις επόμενες καταβολές μισθωμάτων. Στην περίπτωση μη ύπαρξης επόμενων καταβολών μισθωμάτων λόγω λήξης της μισθωτικής σχέσης, τα χρηματικά ποσά της απαλλαγής αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

4 Οι διατάξεις για τις μειώσεις ενοικίων ή την απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων επαγγελματικής στέγης ισχύουν και για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες γίνεται χρήση πέραν της συμβατικής διάρκειας τής μίσθωσης του ακινήτου (εξωσυμβατική χρήση) και καταβάλλεται αποζημίωση χρήσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

5 Οι διατάξεις για τις μειώσεις ενοικίων ή την απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων επαγγελματικής στέγης δεν εφαρμόζονται:

* όταν υφίσταται συμφωνία μίσθωσης που περιλαμβάνει ως όρο την καταβολή μηνιαίου μισθώματος ως ποσοστό επί των εσόδων, με εξαίρεση την περίπτωση που προβλέπεται και η καταβολή ελάχιστου μηνιαίου μισθώματος,

* σε περίπτωση κατά την οποία η μισθώτρια επιχείρηση βρίσκεται σε πτώχευση, αδράνεια, σε αναστολή για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών ή δεν έχει άδεια λειτουργίας ή αυτή έχει ανακληθεί.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Τροπολογία «παγώνει» τα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις ιδιοκτησίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ελ Σαλβαδόρ: Υιοθετεί το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα, δίπλα στο δολάριο

Μαρίνα Μπενέκου

Ένας χρόνος λειτουργίας του e-shop www.kafekopteialoumidi.gr

Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα: Τι είναι, πώς θα χρησιμοποιείται – Το πλαίσιο που προτείνει η Κομισιόν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η Schneider Electric ενισχύει τα νοσοκομειακά ιδρύματα

ΟΑΕΔ: Μια εβδομάδα ακόμα για το πρόγραμμα «έξυπνης εξειδίκευσης» – Ποιους αφορά

Μείωση ενοικίου και για τον Ιούνιο – Ποιοι το δικαιούνται

Ενοίκια Μαΐου: Όλοι οι ΚΑΔ που απαλλάσσονται από τα μισθώματα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ακίνητα: Τα 7 SOS στους φόρους των ενοικίων, τι να προσέξουν οι ιδιοκτήτες [παραδείγματα & πίνακας]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom