ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H πρόταση της κυβέρνησης στους θεσμούς για «Γέφυρα ΙΙ» και νέα αναστολή πλειστηριασμών – Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Συνάντηση Σταϊκούρα- Λε Μερ: Γαλλική στήριξη στην ελληνική οικονομία

Τάσος Δασόπουλος

Το πρόγραμμα γέφυρα ΙΙ το οποίο αφορά την επιδότηση επιχειρηματικών δανείων για εννέα μήνες θα βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς τις επόμενες μέρες μαζί με την αναστολή των πλειστηριασμών για τους πληττόμενους από την πανδημία.

Αυτό τόνισε χθες μιλώντας στο OPEN ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης της επόμενης περιόδου. Συγκεκριμένα είπε ότι σε συνέχεια του γέφυρα Ι για επιδότηση δόσεων δανείων συνδεδεμένων με την πρώτη κατοικία έρχεται το γέφυρα ΙΙ για την επιδότηση επιχειρηματικών δανείων για 9 μήνες σε πληττόμενες επιχειρήσεις.

Η ένταξη θα γίνεται με βάση περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια και όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών έχει ήδη ενταχθεί από το αποθεματικό κονδύλι ύψους 300 εκατ. ευρώ για να τρέξει το πρόγραμμα το επόμενο διάστημα.

Η βεβαιότητα για την εφαρμογή του προγράμματος βασίζεται στο γεγονός ότι το θέμα υποστηρίζεται και από τις εμπορικές τράπεζες αλλά και από τις εταιρίες διαχείρισης κόκκινων δανείων (servicers) και έχει απώτερο στόχο την ενίσχυση των επιχειρήσεων οι οποίες επλήγησαν από την πανδημία αλλά και την ανάσχεση ενός νέου κύματος κόκκινων δανείων λόγω του κορονοϊού.

Διαπραγματεύσεις

Ωστόσο τα αγκάθια μέχρι και την τελική συμφωνία με τους θεσμούς είναι αφενός τα ποια καθυστερούμενα δάνεια που μπορούν να συμμετέχουν σε μια τέτοια ενίσχυση και φυσικά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα τεθούν στους δυνητικούς ωφελούμενους. Παράλληλα είπε ότι το ΥΠΟΙΚ θα διαπραγματευτεί με τους θεσμούς και το θέμα της περαιτέρω αναστολής πλειστηριασμών για τις πληττόμενες επιχειρήσεις αφού η προηγούμενη προθεσμία που είχε συμφωνηθεί με τις τράπεζες έληξε στις 31/12/2020. Το θέμα αυτό αλλά και οι πιο γενναίες ρυθμίσεις που διεκδικεί το ΥΠΟΙΚ για τις απλήρωτες οφειλές της πανδημίας θα είναι από τα πιο δύσκολα στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με τους επικεφαλής των ομάδων των θεσμών που θα γίνουν τις επόμενες μέρες.

Τόνισε επίσης ότι από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να καταβάλλεται το επίδομα θέρμανσης αλλά και οι ενισχύσεις από την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 στην οποία υποβλήθηκαν συνολικά 732.000 αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Ο υπουργός ανέβασε το ποσό που θα διατεθεί για την κάλυψη του επιδόματος θέρμανσης και θα φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ έναντι των 85-90 εκατ. ευρώ που υπολόγιζε το υπουργείο Οικονομικών. Θύμισε ότι το εύρος του φετινού επιδόματος είναι από 80 έως 650 ευρώ και θα επιδοτούνται εκτός από την αγορά πετρελαίου και η αγορά φυσικού αερίου, υγραερίου και καυσόξυλων σε οικισμούς με λιγότερους από 2.500 κατοίκους.

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 και ενοίκια

Σε ό,τι αφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 για την οποία η προθεσμία για την κατάθεση αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος έληξε χθες το βράδυ ο υπουργός τόνισε ότι συγκέντρωσε συνολικά 732.000 αιτήσεις. αριθμό πολύ μεγαλύτερο από τις 400.000 επιχειρήσεις που υπολόγιζε να ενισχύσει το ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η πλατφόρμα έκλεισε, θα γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι και από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα αρχίσουν οι πληρωμές σε όσους κριθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις.

Σχετικά με τους περίπου 60.000 ιδιοκτήτες με τα μειωμένα ενοίκια οι οποίοι δεν έχουν λάβει ακόμη την επιστροφή του 50% του ενοικίου τόνισε ότι πρόβλημα προέκυψε από ότι όλοι αυτοί δεν είχαν δηλώσει IBAN ώστε να τους πιστωθεί το ποσό.

Το πρόβλημα θα λυθεί με την αποστολή από σήμερα μηνυμάτων στην προσωποποιημένη πληροφόρηση όσων δεν πήραν την επιστροφή με υπόμνηση να ενημερώσουν για αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ειδήσεις 

Σταϊκούρας για εστίαση: Θα αναλάβουμε πρόσθετες πρωτοβουλίες για την στήριξή του κλάδου

Παράταση προθεσμιών για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων Leader

Ακίνητα-Οδηγός επιβίωσης: Oλα τα μυστικά για τα κουρεμένα κατά 40% ενοίκια – Ποια λάθη στέρησαν αποζημιώσεις, ποιοι δικαιούνται τη μείωση

Easyagroexpo.gov.gr: Η πλατφόρμα με τις 120 διακριτές αιτήσεις για έκδοση με ένα κλικ πιστοποιητικών εξαγωγών σε 30 χώρες

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Υπουργείο Οικονομικών: Η παράταση του lockdown βάζει στο τραπέζι νέο δυσμενέστερο σενάριο – Η δύσκολη εξίσωση των μέτρων στήριξης

Δημήτρης Ντόγκας

Κυβέρνηση: Τα σχέδια για επαναλειτουργία του λιανεμπορίου… κορωνοϊού επιτρέποντος

Δημήτρης Ντόγκας

Χρήστος Σταϊκούρας: Η διπλή άσκηση για μείωση του ΕΝΦΙΑ μέσα στο χρόνο

Δημήτρης Ντόγκας

Ικανοποίηση Σταϊκούρα για έκθεση Κομισιόν: Στα 11,6 δισ. ευρώ τα νέα μέτρα στήριξης του 2021

Μιχάλης Μάρδας

Πολιτικό θρίλερ με θέμα την τρομοκρατία συγγράφει η Χίλαρι Κλίντον

Μαρίνα Μπενέκου

Κυβέρνηση: Να πάρει θέση για τη λάσπη και τις χυδαίες αναρτήσεις στο Διαδίκτυο ο ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Ντόγκας

Αναστέλλονται, για έναν ακόμη χρόνο, πλειστηριασμοί και κατασχέσεις ακινήτων πυρόπληκτων στο Μάτι

Ανδρέας Ντίνης

ΗΠΑ: Τεξανοί κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έριξε «τεχνητό χιόνι» για να τους σαμποτάρει

Μαρίνα Μπενέκου

Κυβέρνηση: Εθνικό σχέδιο για αποτροπή κάθε μορφής κακοποίησης

Δημήτρης Ντόγκας