Μικρή σημασία είχε για εκείνους που επέλεξαν να του δώσουν το «τιμόνι» της ΔΕΠΑ ότι ο κ. Κιτσάκος είχε προηγουμένως διατελέσει γενικός διευθυντής της ELFE, αλλά και μεγαλοστέλεχος άλλων εταιριών του Λαυρεντιάδη.
Δεσμεύσεις
Η ανάληψη της θέσης συνοδεύτηκε από τις παραδοσιακές δεσμεύσεις για επίλυση των προβλημάτων της ΔΕΠΑ και ειδικότερα του σημαντικότερου εφιάλτη της που άκουγε στο όνομα ELFE. Ωστόσο, τα δύο χρόνια της θητείας του εξαντλήθηκαν σε… διαπραγματεύσεις.
Διαπραγματεύσεις που στόχευαν σε εξόφληση μέσω ανταλλαγής, αφού υποστήριζε ότι προσπαθούσε να ρυθμίσει την οφειλή με ακίνητα της ELFE, τα οποία βέβαια είτε ήταν δεσμευμένα από το 2014 από την Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα είτε ήταν υποθηκευμένα σε τράπεζες. Στο μεταξύ, με τη διετή διαπραγμάτευση τα όποια περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας είχαν απομείνει μεταβιβάζονταν σε δεκάδες άγνωστες εταιρίες, οι περισσότερες εκ των οποίων είχαν έδρα την Κύπρο. Τα μέλη, δε, του Δ.Σ. των εταιριών αυτών ήταν συγκάτοικοι, καθώς όλοι δήλωναν κατοικία στην ίδια ακριβώς διεύθυνση.
Τον Φεβρουάριο του 2016 ο «τιμονιέρης» της ΔΕΠΑ, αγνοώντας αποφάσεις προηγούμενων Δ.Σ., φέρεται να υπέγραψε σύμβαση με την ELFE για συνέχιση της παροχής αερίου με μεταχρονολογημένες επιταγές ακόμη και συνδεδεμένων με την ELFE εταιριών -φαντασμάτων. Το καλοκαίρι του 2017 ο κόμπος έφτασε στο χτένι και οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ ζητούν από την εταιρία να προχωρήσει σε ενέργειες, με την ELFE να προσφεύγει στα δικαστήρια ζητώντας να μη διακοπεί η τροφοδοσία της με αέριο επικαλούμενη τις συμφωνίες Κιτσάκου.
Φθινοπωρινές προβλέψεις Κομισιόν: Η Ελλάδα σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης - Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν
Αυτή ήταν και η αφορμή που άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης, με τις πρώτες καταγγελίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η καρατόμηση του Κιτσάκου έγινε τελικά τον Νοέμβριο του 2017 από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.
Η μήνυση
Η νέα διοίκηση υπό τον Δημήτρη Τζώρτζη δεν άργησε να υποβάλει μήνυση σε βάρος της ELFE, η οποία κατέληξε τελικά σε μια ποινική δίωξη για κακουργηματική απάτη και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Τα χρέη της εταιρίας λιπασμάτων είχαν πια εκτοξευτεί στα 115 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 80% του συνόλου των οφειλών ολόκληρης της αγοράς προς την επιχείρηση! Η διαπίστωση ήταν «βόμβα» στα θεμέλια της ΔΕΠΑ, που οδηγήθηκε στην κατάθεση της μήνυσης.
Από το δικόγραφο προκύπτει πως από το 2010 που η κρατική Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) μεταβιβάστηκε στην ELFE SA, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, χρησιμοποιώντας εταιρίες-«φαντάσματα», αποψίλωσε την εταιρία του από κάθε έσοδο και περιουσιακό στοιχείο, αφήνοντας τους πιστωτές με άδεια χέρια. Στις 15 Δεκεμβρίου 2017 η οφειλή της ELFE προς τη ΔΕΠΑ ανερχόταν στα 114 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 14 εκατ. ευρώ ήταν σε μεταχρονολογημένες επιταγές που είχε δώσει στην εταιρία. Σημειώνεται πως όταν η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων πέρασε στην ELFE SA, το χρέος της έφτανε στα 59 εκατ. ευρώ, ενώ η είσοδος του νέου επενδυτή έμοιαζε ελπιδοφόρα. «Επί μακρό χρονικό διάστημα ο εκπρόσωπος και ο οικονομικός διευθυντής της ELFE SA ισχυρίζονταν ότι αναδιαρθρώνεται και ανακάμπτει και ότι υφίσταται δυσχέρεια αναφορικά με την καταβολή μετρητών», αναφέρεται στη μήνυση.
Εκεί εξιστορείται όλη η υπόθεση, με την πρόταση από την ELFE για συμψηφισμό των χρεών της με τη μεταβίβαση στη ΔΕΠΑ ακινήτων ιδιοκτησίας της λιπασματοβιομηχανίας «τα οποία είχαν εν τούτοις δεσμευτεί με διάταξη του πρώην προέδρου της Αρχής για το Ξέπλυμα Παναγιώτη Νικολούδη και ήσαν πολλαπλώς βεβαρημένα, ενώ άλλα που προτάθηκαν στην περιοχή των Διαβατών είχαν παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο και οποιαδήποτε διάθεσή τους απαιτούσε την προηγούμενη συναίνεση του Δημοσίου».
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]