Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βροχή εκατομμυρίων στην Rothschild με απόφαση Χουλιαράκη

Η κυβέρνηση «σκούπισε» τα ταμεία δημόσιων οργανισμών

Στην Rothschild & Cie ανέθεσε η κυβέρνηση την καθοδήγησή της στο δρόμο προς τις διεθνείς αγορές, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια που υπήρχαν για αυτή την συμφωνία εδώ και πάρα πολύ καιρό. 

Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, η Rothschild αναλαμβάνει καθήκοντα χρηματοοικονομικού συμβούλου του ελληνικού δημοσίου για τις εκδόσεις ομολόγων στις οποίες προτίθεται να προβεί μέσα στο 2018.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, το ελληνικό δημόσιο θα καταβάλει στην Rothschild το ποσό των 1,5 εκατ. ευρώ ως «success fee», για κάθε έκδοση κρατικών ομολόγων ωρίμανσης 24 μηνών κατ’ ελάχιστο.Επιπλέον, και με την προϋπόθεση της επίτευξης του στόχου έκδοσης εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας, θα καταβληθεί ως αμοιβή ποσό έως 2 εκατ. ευρώ συνολικά. Πρόκειται για ποσό 1 εκατ. ευρώ μετά την υλοποίηση της πρώτης έκδοσης και ακόμη 1 εκατ. ευρώ μετά την υλοποίηση της δεύτερης συνεχόμενης έκδοσης.

Με βάση τα παραπάνω  ο οίκος εκτιμάται ότι θα πληρωθεί συνολικά με πάνω από 6,5 εκατ. ευρώ για τις υπηρεσίες του κατά το τρέχον έτος, από τη στιγμή που αναμένεται να πραγματοποιηθούν τρεις εκδόσεις.

Στη απόφαση αναφέρεται οι εξειδικευμένες υπηρεσίες που πρόκειται να παρασχεθούν έως την 31-12-2018 είναι:

1. Συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς (ESM, EFSF, IMF, κλπ.) για την αποτελεσματική εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και την αποτύπωση των επιπτώσεών τους στη διάρθρωση του δημοσίου χρέους.

2. Σχεδιασμός αξιόπιστης μεσοπρόθεσμης στρατηγικής χρηματοδότησης του Ε.Δ. η οποία να ανταποκρίνεται στις απαιτητικές και αυξημένες προσδοκίες των κεφαλαιαγορών.

3. Εμπέδωση της διεθνούς αξιοπιστίας του Ε.Δ. μέσω κατάλληλων επαφών και επιμελημένων προβολών των πρόσφατων επιτευγμάτων της ελληνικής οικονομίας καθώς και των προοπτικών της για τα επόμενα έτη.

4. Ανανέωση της εμπιστοσύνης των αγορών κεφαλαίων τους προσεχείς δώδεκα μήνες μέσω νέων εκδόσεων Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) και Εντόκων Γραμματίων Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 52 εβδομάδων.

5. Εμπεριστατωμένη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους μετά την ολοκλήρωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, καθώς και εκτίμηση των μελλοντικών επιπτώσεων από την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Χουλιαράκης σε… γραμμή Στουρνάρα για το ξεχείλωμα του πακέτου των παροχών από Τσίπρα

Τσακαλώτος-Χουλιαράκης στα «μαχαίρια» για το αφορολόγητο το 2020

George Michaelides

Αυτοδύναμη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ζήτησε η κυβέρνηση από τον Ντράγκι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Χουλιαράκης: Ορατός ο κίνδυνος νέου δημοσιονομικού παραστρατήματος

Evanthia Karra

Τηλεδιάσκεψη Θεσμών-Κυβέρνησης ενόψει πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα

Evanthia Karra

Μπλόκο στις παροχές σε είδος στους δημόσιους υπαλλήλους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανησυχία στην Αθήνα για τους στόχους του 2018

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Χουλιαράκης: Το 2018 είναι το τελευταίο έτος δημοσιονομικής προσαρμογής

George Michaelides

Αυστηρή και πολυετής εποπτεία αντί για ελάφρυνση χρέους

Evanthia Karra