Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Έρχεται τσουνάμι με 130.000 εκποιήσεις

Στο φουλ οι πλειστηριασμοί: Εκατοντάδες ακίνητα στο σφυρί παρά… την έξοδο από το Μνημόνιο

Με ακίνητα παντός τύπου, από κατοικίες και γραφεία μέχρι αγροτεμάχια και βιομηχανικά κτίρια, έχουν ξεκινήσει να «στοκάρουν» την ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, άλλωστε, σε βάθος τετραετίας πρέπει να διενεργηθούν περισσότερες από 130.000 εκποιήσεις, γεγονός, που σημαίνει ότι στη… σέντρα των πλειστηριασμών θα βγουν προσεχώς περίπου 900.000 «κόκκινοι» δανειολήπτες (485.000 από το στεγαστικό και 400.000 από το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο).

Στο πλαίσιο αυτό, στην επίμαχη πλατφόρμα, ο χαρακτήρας της οποίας έγινε πλέον υποχρεωτικός, θα ανεβαίνουν σταδιακά, πέρα από τις εντολές, που εκκρεμούσαν ήδη από πέρυσι και νέα προγράμματα.

Σε αντίθεση, δε, με τη χθεσινή ημέρα, οπότε και είχαν προγραμματιστεί περίπου 70 πλειστηριασμοί – στη σχετική λίστα φιγούραραν μεταξύ άλλων και ακίνητα γνωστών επιχειρηματιών– πιο… θερμή προβλέπεται να είναι τόσο η προσεχής Τετάρτη, αφού έχουν προβλεφθεί περί τις 260 εκποιήσεις, με επισπεύδοντες τόσο τράπεζες όσο και ιδιώτες, όσο και ο Μάρτιος, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν πως ο αριθμός των πλειστηριασμών θα τριπλασιαστεί.

Οι τραπεζίτες, πάντως, φαίνεται να κρατούν μικρό… καλάθι όσον αφορά στα αποτελέσματα των πλειστηριασμών, ετοιμάζοντας, παράλληλα, το εναλλακτικό πλάνο, ήτοι τις πωλήσεις. Ειδικότερα, τα δάνεια, που με βάση την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) θα διατεθούν έως τα τέλη του 2019, είτε με τη διαδικασία του πλειστηριασμού είτε μέσω της πώλησης σε funds, υπολογίζονται σε περίπου 22,2 δισ. ευρώ.

Με τις εκποιήσεις, ωστόσο, να εμφανίζουν… αρρυθμίες, οι πωλήσεις είναι αυτές που αναμένεται να σώσουν την παρτίδα, με τα τραπεζικά στελέχη να εξετάζουν ήδη το «αυγάτισμα» των αντίστοιχων εισπράξεων. Εκτός από τη διαδικασία πώλησης, βέβαια, φαίνεται να βγαίνει -τουλάχιστον προς ώρας- το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, με τις τράπεζες να προσανατολίζονται περισσότερο στη λύση των τιτλοποιήσεων, κατά το παράδειγμα της Αττικής.

Στο μεταξύ, στην τέταρτη ηλεκτρονική δημοπρασία για την πώληση ιδιόκτητων ακινήτων της προχωρά στις 20 και 21 Μαρτίου η Τράπεζα Πειραιώς. Μέσω της νέας διαδικασίας, η οποία θα διενεργηθεί μέσω του properties4sale.gr, του ειδικού διαδικτυακού της ιστοτόπου, θα διατεθούν 49 ακίνητα από όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για διαμερίσματα, μονοκατοικίες, γραφεία, καταστήματα, οικόπεδα και κτίρια σε Αττική, Θεσσαλονίκη, αλλά και παραθεριστικές περιοχές, σε τιμές οι οποίες θα ξεκινούν από 9.000 ευρώ έως και 760.000 ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Πειραιώς προσφέρει τη δυνατότητα τόσο της άμεσης αγοράς (buy now) όσο και της χρηματοδότησης της αγοράς των ακινήτων με ευνοϊκούς όρους. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά στις τρεις δημοπρασίες, που έλαβαν χώρα από τον Ιούνιο του 2017, εγκρίθηκαν προς πώληση 84 ακίνητα, με συνολικό αντίτιμο 13,4 εκατ. ευρώ, ενώ ελήφθησαν προσφορές από περισσότερους από 200 συμμετέχοντες.

Αγγελική Βελεσιώτη
avelesioti@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Προσοχή: Νέα απάτη με την… ανταλλαγή κάρτας SIM – Συναγερμός λόγω e-banking

Ανδρέας Ντίνης

21,5 δισ. ευρώ ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ τον Απρίλιο 2020

Evanthia Karra

Επιδότηση δόσεων ή αναστολή πληρωμών για ένα εξάμηνο για 500.000 δανειολήπτες

Ανδρέας Ντίνης

Οκτώβριο ξανατρέχουν οι δόσεις των δανείων – Παράταση της αναστολής για ακόμη ένα τρίμηνο

Μιχάλης Μάρδας

Λαγκάρντ: Ύφεση ως 12% στην ευρωζώνη – Χωρίς προηγούμενο η οικονομική συρρίκνωση

Tinad

Μόνο στον «Ε.Τ.»: Αναδρομικά: Πότε, ποιοι και πόσα θα πάρουν οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων [πίνακες και παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Η ΕΚΤ θα δέχεται ομόλογα “junk” ως εγγύηση για δάνεια

Kon

Πώς θα γίνουν οι πληρωμές των συντάξεων από σήμερα στις τράπεζες

Ανδρέας Ντίνης

Τράπεζες: Πληρωμή συντάξεων μηνός Μαΐου 2020 με βάση τον ΑΜΚΑ

Ανδρέας Ντίνης