Ο παραδοσιακός διαχωρισμός Αριστεράς-Δεξιάς είναι ξεπερασμένος, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας μιλώντας απόψε στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου, στο πλαίσιο της οποίας ζήτησε από τον παριστάμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «ένα Σχέδιο Γιούνκερ για την Ελλάδα» για την ταχύτερη δυνατή αναθεώρηση και εξορθολογισμό των υφεσιακών μέτρων, την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και την αύξηση των επενδυτικών κεφαλαίων προς την Ελλάδα από τους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς χρηματοδότησης.
Αναφερόμενος στον διαχωρισμό Αριστεράς-Δεξιάς ο κ. Φέσσας τόνισε συγκεκριμένα ότι «Το πραγματικό δίλημμα είναι ένα: Θέλουμε την ανοιχτή κοινωνία του ανταγωνισμού, της συμμετοχής, των ευκαιριών, της κινητικότητας, ή θέλουμε τα κλειστά συστήματα των διακρίσεων, της αναξιοκρατίας, της στασιμότητας, της εσωστρέφειας;». Τάχθηκε επίσης υπέρ της Συνταγματικής αναθεώρησης και της αλλαγής του εκλογικού νόμου, σημείωσε ωστόσο ότι η άμεση ανάπτυξη που έχουμε ανάγκη τώρα, δεν μπορεί να περιμένει αυτές τις αλλαγές και προειδοποίησε για ανησυχητικά σημάδια μετανάστευσης επιχειρήσεων και εργαζομένων.
«Επιχειρήσεις μετακομίζουν σε άλλες χώρες και δύσκολα θα αποφασίσουν να επιστρέψουν. Πολλοί άξιοι και παραγωγικοί Έλληνες, μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες, βρίσκουν δουλειά στο εξωτερικό. Η υπερφορολόγηση της εργασίας κάνει ασύμφορη την παραμονή τους στην Ελλάδα. Η μετανάστευση δεν αφορά μόνο τους άνεργους νέους. Σήμερα είναι ελκυστική επιλογή ακόμη και για αυτούς που έχουν δουλειά στη χώρα μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Ο κ. Φέσσας έθεσε τρεις βασικές προτεραιότητες που είναι:
-Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Υπάρχει , όπως είπε, διαθέσιμη όλη η τεχνογνωσία, οι υποδομές και η απαιτούμενη βοήθεια ενώ χαρακτήρισε ως «μητέρα των μαχών» τη μάχη κατά της φοροκλοπής.
-Ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος. Ζήτησε άμεση εφαρμογή χαμηλών φορολογικών συντελεστών με αυστηρότατη διαδικασία είσπραξης και επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ρουμανίας που μείωσε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα από το 24% στο 9% και τα αντίστοιχα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 12%. Έθεσε το ερώτημα ποιός θα συντηρεί τους περίπου 2,7 εκατ. συνταξιούχους και 700.000 υπαλλήλους του δημοσίου αν αυτοί που πληρώνουν αποστασιοποιηθούν ή φύγουν από τη χώρα. Και πρότεινε την εισαγωγή ενός «κόφτη φορολογικών συντελεστών» με άμεση μείωση μόλις επιτυγχάνονται μετρήσιμοι στόχοι εσόδων από τη σύλληψη της φοροκλοπής.
– Ολοκληρωμένο σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων. Ευρωπαϊκοί και εθνικοί πόροι, όπως είπε, δεν επαρκούν για να χρηματοδοτήσουν τις επενδυτικές ανάγκες της χώρας. Πρότεινε ιδιωτικοποιήσεις («Πριν περάσουν 5 χρόνια, όπως συνέβη με το παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό»), ΣΔΙΤ, αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, επενδύσεις στον τουρισμό, την ψηφιακή οικονομία και σύγχρονες εργασιακές σχέσεις. “Τα κεντρικά ζητήματα με τα οποία πρέπει επιτέλους να ασχοληθούμε, είναι το υψηλό μη μισθολογικό κόστος, η εκτεταμένη αδήλωτη εργασία και η εισφοροδιαφυγή. Oι ομαδικές απολύσεις και το lockout δεν είναι λύση και σίγουρα δεν είναι στην ατζέντα του ΣΕΒ”, είπε ο κ. Φέσσας. Ζήτησε ακόμη αναθεώρηση του συνδικαλιστικού νόμου και “να διασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του θεσμού της Διαιτησίας για να αποφύγουμε μισθολογικές υπερβολές και πισωγυρίσματα”.
Τόνισε εξάλλου ότι αν γίνουν όσα πρέπει, στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ το 2018 ο πρωθυπουργός μπορεί να ανακοινώσει ότι το 2017 η ελληνική οικονομία έτρεξε με ρυθμό ανάπτυξης 3,5%, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, της φοροκλοπής δηλαδή, απέδωσε 4 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα το 2017 και μας επιτρέπει αντίστοιχη μείωση φόρων και εισφορών, οι συνολικές επενδύσεις ξεπέρασαν τα 25 δισ. ευρώ, το επιτόκιο δανεισμού έπεσε κάτω του 3%, η ανεργία κάτω από 20% ενώ Ελλάδα και εταίροι συμφώνησαν στη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018. «Πιστεύουμε, κατέληξε, ότι όλα όσα λέμε μπορούν να γίνουν. Περιμένουμε από όσους έχουν την ευθύνη και την νομιμοποίηση να τα κάνουν και να τα κάνουν άμεσα».
Την γενική συνέλευση του ΣΕΒ τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπουργοί, βουλευτές, πρώην πρωθυπουργοί κ.α.