Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εγκύκλιος-σοκ που «πετσοκόβει» τις νέες συντάξεις

Τρώνε από φέτος τις προσωπικές διαφορές, ενώ καταργείται η προσαύξηση συντάξεων στα βαρέα. Οσοι υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης από 13/5/2016 και μετά, και η σύνταξή τους με το «νόμο Κατρούγκαλου» έχει μείωση άνω του 20% σε σχέση με τη σύνταξη που θα έπαιρναν με το παλιό καθεστώς, δεν θα πάρουν «στο χέρι» την προσωπική διαφορά που προβλέπει ο νόμος, αλλά θα υπολογιστεί αργότερα και είναι άγνωστο αν θα τη λάβουν, πότε και σε τι ύψος.

Η εφαρμοστική εγκύκλιος που έβγαλε χθες ο ΕΦΚΑ και κοινοποίησε στις υπηρεσίες του για να αρχίσουν να εκδίδουν πάνω από 65.000 νέες συντάξεις από αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά τις 13/5/2016 τινάζει στον αέρα από φέτος τις «προσωπικές διαφορές» που προβλέπει ο νόμος 4387 για τους συνταξιούχους που θα αποχωρήσουν ως το τέλος του 2018.

Παράλληλα, καταργείται και η προσαύξηση σύνταξης κατά 0,075% για όσους βγαίνουν με «βαρέα ένσημα». Αυτό σημαίνει ότι θα πάρουν σύνταξη ωσάν να είχαν ένσημα της μικτής ασφάλισης, καίτοι πλήρωναν λόγω βαρέων μεγαλύτερη εισφορά!

Οι… βόμβες

Ιδού τα δύο επίμαχα σημεία της εγκυκλίου που κρύβουν τις βόμβες για τις νέες συντάξεις:

1 Η σχετική παράγραφος για τις προσωπικές διαφορές αναφέρει: «…Επισημαίνουμε ότι στο πεδίο υπολογισμού του ποσού της σύνταξης περιλαμβάνεται τόσο ο υπολογισμός με βάση τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από την 13.5.2016 όσο και με βάση τις διατάξεις του Ν. 4387/2016 (εθνική και ανταποδοτική σύνταξη), προβλέπεται δε ότι ο υπολογισμός της τυχόν προκύπτουσας προσωπικής διαφοράς θα υλοποιηθεί σε δεύτερο στάδιο, αποκλειστικά με μηχανογραφικές εφαρμογές».

Η σύνταξη δηλαδή όσων βγαίνουν από 13/5/16 και μετά θα υπολογίζεται και με το παλιό (προ νόμου Κατρούγκαλου) αλλά και με το νέο (μετά το νόμο Κατρούγκαλου) καθεστώς, πλην όμως «ο υπολογισμός της τυχόν προκύπτουσας προσωπικής διαφοράς», όπως επί λέξει αναφέρεται, «θα υλοποιηθεί σε δεύτερο στάδιο». Στην ουσία αν ένας συνταξιούχος θα έπαιρνε 1.000 ευρώ με το παλιό (προ Κατρούγκαλου) σύστημα και με το νέο (μετά Κατρούγκαλο) τρόπο υπολογισμού βγάλει σύνταξη 700 ευρώ, δηλαδή μείωση 30%, θα μείνει με αυτά τα 700 ευρώ και δεν θα λάβει με την καταβολή της νέας σύνταξης την προσωπική διαφορά, η οποία… πάει για το μέλλον, ενώ θα έπρεπε βάσει νόμου να καταβάλλεται άμεσα στη νέα σύνταξη!

Ο νόμος 4387/2016 λέει ότι όσοι αποχωρούν για σύνταξη με αίτηση ή διακοπή επαγγέλματος από 13/5/2016 και μετά δικαιούνται να πάρουν για λόγους προστασίας ένα μέρος από τη σύνταξη που θα είχαν πριν από την εφαρμογή του νέου συστήματος. Αυτό το ποσό είναι προσωπική διαφορά επί των νέων συντάξεων και μετριάζει τις μεγάλες μειώσεις για όσους… προλάβουν να αποχωρήσουν ως το τέλος του 2018.

Η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ δεν κάνει πουθενά αναφορά για την καταβολή προσωπικής διαφοράς, και μάλιστα λέει ότι αυτή θα υπολογιστεί σε δεύτερο στάδιο, αφού εκδοθεί η νέα σύνταξη! Δεν θα καταβληθεί δηλαδή καμία προσωπική διαφορά μαζί με τις νεοεκδοθείσες συντάξεις!!! Θα γίνει στο μέλλον και μένει να φανεί πώς και αν θα είναι ακέραια η διαφορά ή αν θα συμψηφιστεί με τις προσωρινές συντάξεις που σε πολλές περιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες από τις οριστικές!

Κώστας Κατίκος

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Μαρτίου – Προθεσμία μέχρι τις 5 Μαΐου για έκπτωση 25%

Ανδρέας Ντίνης

Διπλή ρύθμιση 12 +12 για χρέη του 2020 στον ΕΦΚΑ – Ποιους αφορά

Ανδρέας Ντίνης

Online… σύνταξη για χιλιάδες ασφαλισμένους

Μιχάλης Μάρδας

Τι ισχύει για επίδομα 800 ευρώ και Δώρο Πάσχα

Kon

Διασώζονται έως το 2025 οι επικουρικές του ΛΕΠΕΤΕ

Kon

Κορωνοϊός-μέτρα: 15 μυστικά για το επίδομα των 800€ σε εργαζομένους

Kon

Συνωστισμός στις… φθηνές εισφορές

Kon

Συνωστισμός στις… φθηνές εισφορές: Οι πίνακες με τις νέες συντάξεις επαγγελματιών

Ανδρέας Ντίνης

ΕΦΚΑ: Αυτές είναι οι αλλαγές στις νέες εισφορές για επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες

Ανδρέας Ντίνης