Ελεύθερος Τύπος
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Εμβόλιο Pfizer: Ο FDA έδωσε την πλήρη έγκρισή του – Ανοίγει ο δρόμος για την υποχρεωτικότητα

Κορωνοϊός: Τέσσερις και όχι έξι δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer χορηγήθηκαν στην 23χρονη από την Τοσκάνη

Newsroom eleftherostypos.gr

Την πλήρη έγκριση στο εμβόλιο της Pfizer/BionNTec έδωσε ο FDA όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ. 

Η οριστική έγκριση του εμβολίου της Pfizer στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε «άνοιγμα» της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε δημόσιους, αλλά και ιδιωτικούς οργανισμούς, όπως είναι ο στρατός, ή ορισμένα πανεπιστήμια.

Πλέον η Pfizer-BioNTech σχεδιάζει να ζητήσει γρήγορα από τον FDA να εγκρίνει και την τρίτη δόση του εμβολίου της.

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι παρουσίασε στον FDA στοιχεία από 44.000 μετέχοντες στις κλινικές δοκιμές που έγιναν σε ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Τουρκία, Νότια Αφρική και Νότια Αμερική. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εμβόλιο είναι 91% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης – ένα ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από τον περασμένο Δεκέμβρη, οπότε και δόθηκε η άδεια έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία, η μείωση του ποσοστού κατά τέσσερις μονάδες οδείλεται στο γεγονός ότι οι ερευνητές είχαν περισσότερο χρόνο να εντοπίσουν ασθενείς που μολύνθηκαν.

Πρόσφατη δημοσκόπηση της Kaiser Family Foundation έδειξε ότι οι τρεις στους 10 ανεμβολίαστους υποστήριξαν ότι είναι πιθανόν να εμβολιαστούν με εμβόλιο που έχει πάρει πλήρη άδεια.

Το εμβόλιο θα συνεχίσει να χορηγείται με άδεια έκτακτης χρήσης για παιδιά 12-15 ετών, ωστόσο η φαρμακοβιομηχανία συλλέγει δεδομένα και για τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Την Τρίτη το απόγευμα ανακοινώνονται τα νέα μέτρα – Τελεσίγραφο Οικονόμου στους ανεμβολίαστους

«Η πανδημία επιμένει και θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών ενώ έστειλε και αυστηρό μήνυμα στους ανεμβολίαστους πολίτες.

Για τα εμβόλια είπε πως «οργανώσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εμμβολιασμού και λίγους μήνες αργότερα είμαστε σε θέση να εμβολιάζουμε όποιον θέλει, όποτε θέλει και όπου θέλει. Κατανοούμε πως η κοινωνία δεν περιμένει άλλο. Σημαντική μερίδα των συμπολιτών μας αρνείται να συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια και οι λόγοι δεν είναι πλέον αποδεκτοί».

«Αύριο το απόγευμα θα ανακοινωθούν μέτρα και όσοι δεν επιθυμούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα νέο περιβάλλον», είπε ακόμη.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα περιλαμβάνεται στα μέτρα δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες λέγοντας: «Θα περιμένουμε μέχρι αύριο. Έχουμε ήδη μια ιδέα για μέτρα που λειτούργησαν και αυτά που δεν λειτούργησαν. Πρόθεσή μας είναι σαν σχεδιάσουμε ένα πλαίσιο μέτρο που θα εφαρμόζονται και θα είναι αποτελεσματικά. Τα μέτρα δεν θα εμποδίζουν όσους θέλουν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, να διασκεδάσουν αλλά και να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του ΕΣΥ».

Στο ερώτημα ποιος είναι ο ποσοτικός στόχος για το τείχος ανοσίας είπε ότι «δεν είμαστε εκεί που θέλαμε να βρισκόμαστε αλλά σκοπός μας είναι να πείσουμε να χρησιμοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι το δώρο που μας έκανε η επιστήμη και δεν είναι άλλο από το εμβόλιο».

Ερωτηθείς ποιο είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων είπε ότι είμαστε σε ένα ποσοστό στις ευπαθείς ομάδες στο 65% που πέφτει στο 55-56% στον ενεργό πληθυσμό.

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν για τους ανεμβολίαστους

Σχεδόν 2000 νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό καταγράφηκαν σε διάστημα μιας εβδομάδας. Οι συνέπειες του τέταρτου κύματος και του μεταλλαγμένου στελέχους “Δέλτα”, εξαιτίας του οποίου καταγράφονται χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, είναι εμφανείς πλέον στο Σύστημα Υγείας και στους “σκληρούς” δείκτες διασωληνωμένων και θανάτων.

Τα νούμερα δεν έχουν καμία σχέση με το προηγούμενο επιδημικό κύμα όταν οι εμβολιασμοί δεν είχαν φτάσει στο σημερινό επίπεδο και με παρόμοια ημερήσια νούμερα κρουσμάτων ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ήταν τριπλάσιος. Υπενθυμίζεται ότι την άνοιξη η Ελλάδα έφτασε να νοσηλεύει διασωληνωμένους περισσότερους από 800 ασθενείς με Covid-19. Ωστόσο, σε διάστημα ενός μήνα ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε κατά 152% και από 126 ασθενείς στις 22 Ιουλίου στις 22 Αυγούστου νοσηλεύονταν με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους 318 ασθενείς.

Αντίστοιχα για το ίδιο διάστημα, σημειώθηκαν επιπλέον 509 θάνατοι ασθενών που δεν κατάφεραν να βγουν νικητές στη μάχη με τον ιό.

Το μεταλλαγμένο στέλεχος δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση. Σε συνδυασμό με την επιτροφή από τις διακοπές προμηνύεται ένα επιδημιολογικά δύσκολο φθινόπωρο. Τη στιγμή που ο Αύγουστος φτάνει στο τέλος του, η απροσεξία σε τήρηση μέτρων προστασίας που συστήνουν οι ειδικοί, δηλαδή τακτικά self test, αποφυγή κοινωνικών επαφών τουλάχιστον για μια εβδομάδα και, το κυριότερο, εμβολιασμός, μπορεί να πυροδοτήσει νέες εστίες. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από την Κίνα, μάλιστα, άτομα που έχουν μολυνθεί με τη μετάλλαξη Δέλτα καθυστερούν να εμφανίσουν συμπτώματα, ενώ είναι ικανά να μεταδίδουν τον ιό SARS-CoV-2.

Αυτός είναι ένας από τους φόβους των ειδικών για τα σχολεία. Για αυτό και στα παραπάνω μέτρα μετά την επιστροφή από τις διακοπές και ενόψει της προετοιμασίας για τα σχολεία προσθέτουν και τον εμβολιασμό των εφήβων από 12 ετών και πάνω που κρίνεται απαραίτητος είναι απαραίτητος πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς.

Η κυβέρνηση εμμένει στην απόφασή της να μην κλείσει την οικονομία, αλλά να λάβει μέτρα που στόχο έχουν τη θωράκιση της δημόσιας Υγείας και τα οποία θα ευνοούν εμβολιασμένους και θα δυσκολεύουν την καθημερινότητα των ανεμβολίαστων με σκοπό να αποκτήσουν κίνητρα και να προγραμματίσουν ραντεβού για εμβολιασμό.

Η μάσκα παντού, σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, θα είναι όπως όλα δείχνουν αδιαπραγμάτευτη τόσο για εμβολιασμένους όσο και ανεμβολίαστους και το φετινό φθινόπωρο και χειμώνα. Είναι γνωστό πλέον ότι λόγω της μετάλλαξης “Δέλτα” ο ιός αγγίζει και εμβολιασμένους, προστατεύονται, βέβαια, με τον εμβολιασμό από τη βαριά νόσηση.

Εκτός από τη μάσκα, τα μέτρα που θα ισχύσουν από τον επόμενο μήνα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες:

  • Κλειστοί χώροι που σχετίζονται με τη διασκέδαση (όπως για παράδειγμα, οι χώροι εστίασης, οι χώροι ψυχαγωγίας, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και τα γήπεδα) θα λειτουργήσουν με ένα παρόμοιο σε σχέση με σήμερα πλαίσιο. Θα είναι αμιγείς και θα απευθύνονται μόνο σε εμβολιασμένους ή σε όσους έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες από την πανδημία.
  • Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid) με δική τους ευθύνη. Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού).
  • Στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα, με δικά τους έξοδα.

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός – Χάπι Μolnupiravir: Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος εξηγεί στο Eleftherostypos.gr τι είναι και πώς λειτουργεί

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: «Καλπάζει» στη Βόρεια Ελλάδα – Πίεση στις ΜΕΘ από την αύξηση των εισαγωγών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός – ΗΠΑ: Αίρονται οι περιορισμοί για τους πλήρως εμβολιασμένους ξένους ταξιδιώτες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: 496 κρούσματα στην Αττική, 423 στη Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός 15/10: 2.665 κρούσματα, 27 θάνατοι, 368 διασωληνωμένοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Οι παιδίατροι λένε «ναι» στο εμβόλιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός – Μεταλλάξεις: 481 νέα κρούσματα της «Δέλτα» – Αναλυτικά οι περιοχές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: 548 κρούσματα σε Αττική, 404 στη Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός 14/10: 2.601 κρούσματα, 46 θάνατοι, 347 διασωληνωμένοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom