Ελεύθερος Τύπος
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Στα ύψη διασωληνώσεις, θετικότητες, ανησυχία

Κορωνοϊός - Διευθυντής κλινικής «Γεννηματάς» στον «Ε.Τ.»: Φοβήθηκα τον θάνατο

ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Με επιπλέον 24 διασωληνώσεις σε ένα 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών στους 282 και… επικίνδυνες θετικότητες σε πολλές περιοχές, η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη, με τις επιστημονικές και υγειονομικές Αρχές να ανησυχούν για τις επόμενες ημέρες επιστροφής από τις διακοπές και επαφής με ευάλωτα μέλη των οικογενειών, που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό, ειδικά όσα είναι ανεμβολίαστα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 3.442 νέα κρούσματα κορονοϊού, που κινούνται σε παρόμοια επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας (3.475 περιστατικά την προηγούμενη Τετάρτη). Ο δείκτης θετικότητας διαμορφώνεται σε 3,74% και οι διασωληνωμένοι ασθενείς «σκαρφάλωσαν» σε 282 σε σχέση με 258 που ήταν προχθές. Η αύξηση του αριθμού νοσηλευομένων τόσο σε απλές κλίνες στα νοσοκομεία όσο και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι αποτέλεσμα των χιλιάδων κρουσμάτων καθημερινά, αν και λόγω εμβολιασμών οι δείκτες αυτοί είναι περισσότερο συγκρατημένοι συγκριτικά με τα προηγούμενα επιδημικά κύματα. Κλίνες στα νοσοκομεία, πάντως, καταλαμβάνουν αρκετοί νέοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι διασωληνωμένοι είναι 13 ενήλικες κάτω των 40 ετών, αντιπροσωπεύοντας το 4,6% του συνόλου των διασωληνωμένων, ενώ πριν ένα μήνα η ηλικιακή ομάδα αντιπροσώπευε το 2,4% των διασωληνωμένων. Σημειώνεται ότι οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία πλησίασαν πολύ κοντά στις 300 για την προχθεσινή ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Μίνι lockdown στο Ρέθυμνο

Στην Αττική εντοπίστηκαν 818 νέες μολύνσεις, στη Θεσσαλονίκη 319, την ώρα που η Κρήτη συνεχίζει να είναι στο «επίκεντρο» του επιδημιολογικού χάρτη με 361 περιστατικά Covid-19 χθες. Το Ρέθυμνο μπήκε και επίσημα από χθες σε μίνι lockdown μετά την εισήγηση των επιδημιολόγων. Σύμφωνα με το ΦΕΚ, τα νέα μέτρα ισχύουν έως τις 25 Αυγούστου 2021 και ώρα 06:00, ημερομηνία μέχρι την οποία παρατείνονται οι περιορισμοί τόσο στο Ηράκλειο όσο και στα Χανιά. Τα περιοριστικά μέτρα προβλέπουν απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, με εξαίρεση λόγους εργασίας ή υγείας, όπως και απαγόρευση της μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης.

Τα συγκεντρωτικά μίας εβδομάδας (9-15 Αυγούστου) στοιχεία για τη θετικότητα ανά περιφερειακή ενότητα δείχνουν σημαντική διασπορά του πανδημικού ιού σε αρκετές περιοχές. Η θετικότητα σε Νάξο, Μύκονο και Πάρο είναι στα… ύψη, με τη Νάξο να καταγράφει θετικότητα 9,60%, τη Μύκονο 6,04% και την Πάρο 5,78%.

Υψηλά ποσοστά θετικών στον ιό δειγμάτων για το ίδιο διάστημα έχουν, επίσης, η Ικαρία (4,73%), τα Χανιά (4,59%), η Θεσπρωτία (4,57%), η Ρόδος (4,27%), το Ηράκλειο (4,13%), η Τήνος (4,09%).

Τρίτη δόση

Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19 σε ανοσοκατεσταλμένους (μεταμοσχευμένους, ογκολογικούς ασθενείς υπό χημειοθεραπεία, νεφροπαθείς κ.ά.), όπως έκανε γνωστό σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ) ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Ο συντονιστής της επιχείρησης «Ελευθερία» επιβεβαίωσε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έλαβε την Τρίτη την απόφαση να ξεκινήσει η ενισχυτική δόση από άτομα με ανοσοκαταστολή – όπως έγραψε χθες ο Ελεύθερος Τύπος.

Τόνισε, δε, πως στη συνέχεια θα εξεταστούν τα δεδομένα ώστε να χορηγηθεί ενισχυτική δόση και στους υγειονομικούς λόγω πολύ μεγάλης έκθεσής τους στον ιό και έπειτα και σε άλλες ομάδες που θα προτεραιοποιηθούν με παρόμοιο τρόπο όπως έγινε στο βασικό εμβολιαστικό σχήμα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους απέδωσε την κάμψη των ημερήσιων εμβολιασμών των τελευταίων ημερών στις καλοκαιρινές διακοπές, επισημαίνοντας ωστόσο ότι σε ένα διήμερο (16 και 17 Αυγούστου) κλείστηκαν 30.000 νέα ραντεβού για πρώτη δόση και σημειώνοντας ότι θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο τις επόμενες μέρες «σχετικά με το πώς θα είναι η ζωή μας από τον Σεπτέμβριο και μετά».

Η αρνητική επίδραση στα παιδιά

Καθώς τα σχολεία ανοίγουν ξανά στις ΗΠΑ, ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 λοίμωξης στα παιδιά έχει αυξηθεί κατακόρυφα, επισημαίνει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων, δεδομένα από την οποία συνοψίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ).

Πιο αναλυτικά, παρατηρείται μία σταθερή αύξηση των κρουσμάτων από τις αρχές Ιουλίου, με 72.000 κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα, σημαντικά περισσότερα από τα 39.000 της εβδομάδας πριν από αυτήν. Τα παιδιά αφορούν το 19% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ και θεωρείται ότι η υψηλή μεταδοτικότητα του στελέχους «Δέλτα» ευθύνεται για αυτό. Οσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, μολύνονται σε μεγαλύτερο αριθμό από το στέλεχος «Δέλτα».

Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ παρουσιάζουν συνοπτικά και άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Science Advances» και δείχνει ότι ο SARS-CoV-2 έχει το δυναμικό να μετατραπεί σε ενδημικό ιό, σε αντιστοιχία με τον ιό της γρίπης, και να μολύνει ομάδες του πληθυσμού που δεν θα έχουν ανοσία είτε κατόπιν φυσικής μόλυνσης είτε κατόπιν εμβολιασμού. «Επομένως, αναμένεται ότι μελλοντικά ο SARS-CoV-2 δεν θα προσβάλλει τις μεγαλύτερες ηλικίες αλλά τους νεότερους και κυρίως τις παιδικές ηλικίες που δεν θα έχουν προλάβει να εμβολιαστούν έναντι του ιού ή δεν θα έχουν έρθει ακόμα σε επαφή με αυτόν. Στον υπόλοιπο πληθυσμό, ο επαναληπτικός εμβολιασμός ή/και η επαναλαμβανόμενη έκθεση στον SARS-CoV-2 θα οδηγήσει τελικά σε ικανό ανοσιακό επίπεδο και η λοίμωξη θα διαδράμει με ήπια βαρύτητα, κατά αντιστοιχία με άλλους βήτα κορονοϊούς», λένε οι καθηγητές. Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι οι κορονοϊοί τείνουν να μεταλλάσσονται σημαντικά λιγότερο συχνά όταν έχει παρέλθει η αρχική περίοδος της πανδημίας και γίνουν ενδημικοί. Αναμένεται λοιπόν να ισχύσει το ίδιο και για τον SARS-CoV-2 και μάλιστα να μειωθεί αισθητά η θνητότητα από τη λοίμωξη Covid-19 όταν αυτή γίνει ενδημική.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός: Το Φθινοπωρινό ρεκόρ κρουσμάτων και το καμπανάκι ειδικών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Από Δευτέρα ξεκινά η «σχολική κάρτα» για δημόσιες μονάδες – Πώς θα εκδίδεται μέσω του edupass.gov.gr

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στις 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για δεύτερη δόση του εμβολίου Johnson&Johnson

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Λύματα: Έκρηξη ιικού φορτίου σε Κρήτη – Στα ύψη και η Πάτρα [πίνακας]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: 841 κρούσματα σε Αττική, 591 στη Θεσσαλονίκη και 349 στη Λάρισα – Ο χάρτης της διασποράς

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός 26/10: Νέο αρνητικό ρεκόρ στα κρούσματα – 4.165 μολύνσεις, 25 θάνατοι, 380 διασωληνωμένοι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Διασωληνωμένος ο Μητροπολίτης Μάνης – Δεν είχε εμβολιαστεί [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός

28η Οκτωβρίου: Ματαιώνονται οι παρελάσεις και στη Θεσσαλία

Λάμπρος Κατσαρός

Αεροδρόμιο Χίθροου: Αδύνατο να επιστρέψουμε στην προ-Covid εποχή ως το 2026

Μαρίνα Μπενέκου